آشنایی با اس سیتالوپرام – Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

آشنایی با اس سیتالوپرام – Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

آشنایی با اس سیتالوپرام – Escitalopram

این دارو برای درمان افسردگی و درمان اضطراب کاربرد دارد . این دارو باید زیر نظر دکتر مغز و اعصاب یا روانپزشک و متخصص تجویز شود. استفاده سر خود از این دارو می تواند عوارض جدی رابه دنبال داشته باشد.

 

داروی اس سیتالوپرام – Escitalopram

داروی لکساپرو «Lexapro»؛ که با نام عمومی اس سیتالوپرام «Escitalopram» نیز شناخته می شود، برای درمان اختلالات افسردگی حاد و اختلال اضطراب عمومی مورد استفاده قرار میگیرد.

 

هنوز بطور دقیق مشخص نیست که این دارو چه طور باعث التیام افسردگی یا اضطراب می شود؛ اما گفته می شود که داروی اس‌سیتالوپرام باعث افزایش سروتونین «یک فرستنده‌ي شیمیایی در سیناپس‌هاي‌ عصبی مغز» می شود. سروتونین در تنظیم خلق و خو، اشتها و خواب دخالت دارد.

 

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

اطلاعات مهم درباره اس سیتالوپرام

در افرادی که از افسردگی رنج میبرند، مصرف اس سیتالوپرام باعث موارد زیر میگردد:

کاهش احساس ناراحتی

کاهش احساس فشار درونی

التیام توانایی برای آغاز و انجام فعالیت‌هاي‌ روزانه

التیام تمرکز

ترمیم و بازگرداندن احساس لذت در اثر انجام فعالیت‌هاي‌ لذت‌بخش و بطور مناسب واکنش نشان دادن

کاهش افکار بدبینانه و یا افکار خودکشی

افزایش کیفیت زندگی

 

در افرادی که از اختلالات اضطرابی رنج میبرند، مصرف اس سیتالوپرام باعث موارد زیر میگردد:

کاهش نگرانی‌ها و ترس از آینده

کاهش فشارهای درونی و التیام کم‌خوابی یا بی‌خوابی

التیام حافظه و تمرکز

 

کاهش علائم فیزیکیِ مرتبط با اضطراب، مانند:

حالت تهوع، لرزش، ضربان قلب نامنظم، داغ شدن و سرد شدن چهره، تعریق، احساس سوزش

افزایش کیفیت زندگی

 

چه قدر طول می‌کشد تا مصرف داروی اس سیتالوپرام تاثیر بگذارد؟

اگر چه ممکن است تغییرات اندکی در علائم مربوط به افسردگی یا اضطراب، در مدت زمان یک هفته مشاهده گردد، اما بین ۴ تا ۶ هفته بعد از مصرف اس سیتالوپرام، طول می کشد تا التیام قابل توجهی مشاهده شود.

 

دوستان، اعضای خانواده یا همسر شما ممکن است متوجه تغییراتی در شما شود که حتی خودتان هم متوجه این تغییرات نشده باشید. داشتن یک دفترچه‌ي یادداشت برای نوشتن علائمتان قبل و بعد از مصرف اس سیتالوپرام، می تواند مفید واقع شود و پیشرفت و التیام وضعیت سلامت شما را بهتر نشان دهد.

 

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

نکات مهمی که قبل از مصرف اس سیتالوپرام باید رعایت کرد

قبل از مصرف اس سیتالوپرام، چه نکاتی را باید بدانیم؟

مصرف این دارو ممکن است برای برخی افراد مناسب نباشد و همچنین نباید به کودکانی که کمتر از ۱۲ سال دارند و دچار افسردگی هستند، یا بچه هایي که کمتر از ۱۸ سال دارند و دچار اضطراب هستند، داده شود.

 

اگر موارد زیر را دارید، هرگز نباید از داروی اس سیتالوپرام استفاده کنید:

آلرژی «حساسیت» نسبت به سیتالوپرام یا اس سیتالوپرام؛ اگر در ۲ هفته‌ي گذشته از داروهای مهار کننده‌ي مونوآمین اکسیداز «MAOI» استفاده کرده اید. MAOI ها «از جمله: فنلزین، رازاگلین، سلگلین»؛ نوع خاصی از داروهای ضد افسردگی هستند.

 

اگر در حال مصرف پیموزید «pimozide» – دارویی که برای کاهش تیک «انقباض غیرعادی عضلات» در افراد استفاده می شود- هستید.

 

در صورتی که شما، یا هر کدام از اعضای خانواده‌تان یکی از موارد زیر را تجربه کرده اید، به دکتر خود اطلاع دهید: «زیرا داشتن این شرایط موجب افزایش احتمال رخدادن عده اي از عوارض جانبی خاص در اثر مصرف اس سیتالوپرام در شما میشود»

 

تشنج یا صرع

اقدام به خودکشی یا صحبت کردن در مورد افکار خودکشی

آب سیاه یا گلوکوم «بیماری چشمی»

علائم افسردگی، اختلال دو قطبی، روان‌پریشی، یا هرگونه بیماری روحی روانی

سابقه‌ي انفارکتوس قلب در مدت اخیر، بیماری هاي‌ قلبی ناپایدار، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، یا یک وضعیت دکتری که متابولیسم شما و یا تعادل مایعات و یا خون در بدن‌تان را تغییر میدهد.

 

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

نحوه مصرف اس سیتالوپرام – Escitalopram

نکات مهم برای چگونگی مصرف این دارو

اس سیتالوپرام می تواند به همراه غذا و یا بدون ان مصرف شود.

یکبار در روز، هنگام صبح و یا بعد از ظهر مصرف می شود.

اگر افزایش دوز مصرفی در افراد بزرگسال با مصرف اس سیتالوپرام داشته باشیم، تقریبا یک هفته طول میکشد تا مواد موجود در خون، به سطح پایداری برسند.

 

بطور ناگهانی مصرف این دارو را قطع نکنید؛ مگر این که دکتر بشما تجویز کرده باشد. در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایندی را تجربه کنید.

 

دوره‌ي درمان با این دارو طبق معمولً چندین ماه یا بیشتر به طول می‌انجامد. دکتر شما باید هر از گاهی میزان نیاز شما به دارو را مورد محاسبه قرار دهد.

 

دوز مصرفی نوجوانان برای درمان افسردگی:

دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یکبار در روز؛ بعد از حداقل ۳ هفته، درصورت نیاز دوز مصرفی میتواند تا ۲۰ میلی‌گرم افزایش پیدا کند.

 

دوز مصرفی بزرگسالان برای درمان افسردگی:

دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یکبار در روز؛ بعد از حداقل ۱ هفته، درصورت نیاز دوز مصرفی میتواند تا ۲۰ میلی‌گرم افزایش پیدا کند.

 

دوز مصرفی بزرگسالان برای درمان اضطراب:

دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یکبار در روز؛ بعد از حداقل ۳ هفته، درصورت نیاز دوز مصرفی می تواند تا ۲۰ میلی‌گرم افزایش پیدا کند.

 

دوز مصرفی افراد مسن یا افراد دارای بیماری کبدی، برای درمان افسردگی یا اضطراب:

دوز اولیه: ۱۰ میلی‌گرم به صورت یکبار در روز؛ مصرف شود.

 

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

توصیه‌هاي‌ عمومی در مورد دوز مصرفی

اس سیتالوپرام را حتما با تجویز دکتر مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است رابه دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ي زمانی که برای شما تجویز شده، ان را مصرف کنید.

 

این دارو رابا افراد دیگر «مخصوصاً بچه‌ها» شریک و سهیم نشوید؛ حتی اگر ان‌ها دقیقاً علائمی شبیه شما را دارند.

 

هنوز مشخص نشده که آیا این دارو برای جنین خطرناک است یا خیر؛ در صورتی که باردار هستید و یا قصد باردار شدن را دارید، به دکترتان اطلاع دهید. همچنین در صورتی که در دوران شیردهی قرار دارید، با دکتر خود گفت‌وگو کنید.

 

دارو را در دمای اتاق نگه داری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.

 

زمانی که از دارو استفاده نمیکنید، درب قوطی حاوی دارو را محکم ببندید.

 

مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم :

اگر یکبار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض این که به یاد آوردید، اگر در همان روز قرار داشتید، ان را مصرف کنید. اما چنانچه فردای ان روز به یاد آوردید که فراموش کرده اید دارویتان را مصرف کنید، نباید ۲ قرص خورده و اضافی مصرف کنید. بلکه به همان روال همیشگی، یک قرص در روز مورد استفاده قرار دهید.

 

چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از دکتر کمک بگیرید.

 

چند نکته

داروی اس سیتالوپرام را دقیقاً به همان صورت که دکتر برای شما تجویز کرده مصرف کنید. این دارو را روزانه فقط ۱ بار مورد استفاده قرار دهید.

 

مصرف این دارو، فقط یک بخش از درمان افسردگی یا اضطراب رابه خود اختصاص میدهد و برای درمان کامل، باید از درمان‌هاي‌ غیر دارویی مانند حمایت اجتماعی، مشاوره گرفتن و آموزش نیز استفاده نمائید.

 

گرچه احتمال این که مصرف داروی اس سیتالوپرام باعث خواب‌آلودگی فرد شود بسیار کم است، اما در عده اي از افراد ممکن است این تاثیر را داشته باشد. در صورتی که مصرف این دارو باعث احساس خواب‌آلودگی در شما می شود از انجام رانندگی و یا فعالیت‌هایي که با اتومبیل‌آلات سر و کار دارند، خودداری نمائید. مصرف الکل ممکن است باعث افزایش این تاثیر در شما گردد.

 

هرگونه تغییرات خلق و خو، اعم از آشفتگی و هیجان، یا افزایش ناگهانی انرژی، نشانه‌هایي از بدتر شدن افسردگی یا افکار خودکشی، خصوصاً در چند ماهه‌ي اول درمان، رابه دکتر خود گزارش دهید.

 

در صورتی که هرگونه علائمی مبنی بر سندروم سروتونین – مانند: حالت آشفتگی و هیجان، توهم، بیهوشی، ضربان قلب تند، سرگیجه، داغ و سرد شدن، لرزش یا سفت شدن ماهیچه‌ها، که می تواند به همراه یا بدون علائمی هم چون حالت تهوع، استفراغ، یا اسهال باشد – در خود مشاهده کردید، سریعاً از فوریت‌هاي‌ دکتری کمک بگیرید.

 

اگر مشاهده کردید که خون ریزی زخم شما، بیشتر از حالت معمول طول میکشد، با دکتر خود صحبت کنید. همچنین در مورد هر سردرد مداوم، ضعف یا گیجی، با دکتر خود گفت‌وگو کنید.

 

هرگونه تغییر در دید، قرمزی یا تورم در اطراف چشم‌ها و یا درد چشم رابه دکتر گزارش دهید.

 

مصرف این دارو را بدون تجویز دکتر بطور ناگهانی قطع نکنید. زیرا ممکن است دچار علائم ناخوشایندی شوید.

 

قبل از مصرف هرگونه داروی دیگری به همراه اس سیتالوپرام «مثلا آسپیرین، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و غیره» با دکتر یا مسئول داروخانه در مورد تداخلات دارویی صحبت کنید.

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

عوارض جانبی اس سیتالوپرام – Escitalopram

نکات کلیدی

اگر مصرف این دارو بطور ناگهانی قطع شود، ممکن است فرد را دچار علائم ناخوشایندی نماید.

 

عده اي از افراد، بیشتر از سایرین دچار عوارض جانبی در اثر مصرف داروی اس سیتالوپرام می شوند.

 

اگر هرگونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتما به دکتر اطلاع دهید.

 

آلرژی‌ها و واکنش‌هاي‌ آلرژیکی اس سیتالوپرام – Escitalopram

آلرژی نسبت به این دارو زیاد مشاهده نمی شود و غیر رایج است. به ندرت مواردی مثل آنافیلاکسی، تورم، کهیر، و جوش زدن گزارش شده‌ است. در صورتی که نسبت به سیتالوپرام، اس سیتالوپرام و داروهای مشابه ان‌ها حساسیت دارید، از این دارو استفاده نکنید.

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

عوارض جانبی جدی اس سیتالوپرام – Escitalopram

اگر موارد زیر را دارید، مصرف داروی اس سیتالوپرام را بلافاصله قطع کرده و به دکتر مراجعه کنید:

نشانه‌هایي از واکنش‌هاي‌ آلرژیکی، مانند جوش‌هایي که گسترش پیدا می کنند، به سختی نفس کشیدن، التهاب صورت، لب‌ها، زبان یا گلو، یا ضربان قلب بسیار سریع؛

تغییرات در خلق و خو یا رفتار، مثلا: افسردگی، توهم، پارانویا، یا افکار خودکشی؛ خلق و خوی بچه‌ها را نیز بررسی کنید و هرگونه تغییر رابه دکتر گزارش دهید.

نعوظ طولانی مدت و دردناک آلت تناسلی؛

 

عوارض جانبی متداول

جدول زیر، تمامی عوارض جانبی که در طول مدت آزمایشی مصرف اس سیتالوپرام برای درمان افسردگی یا اضطراب گزارش شده است را نشان می دهد. افراد، ۲۰ میلی‌گرم در هرروز از این دارو استفاده کرده بودند و عوارض جانبی مشاهده شده در ان‌ها در جدول زیر آمده است.

 

لازم به ذکر است که این عوارض به همراه درصد شیوع ان‌ها آورده شده؛ بعنوان مثال، درصد شیوع ۱۰% به این معناست که از میان ۱۰۰ نفری که از داروی اس سیتالوپرام استفاده کرده‌اند، بطور میانگین ۱۰ نفر ان‌ها به این عارضه‌ي جانبی دچار شده‌اند.

 

نکته‌ي مهم:

فهرست بالا، تمامی عوارض جانبی ممکن در اثر مصرف این دارو را نشان نمیدهد و ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز درصورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

تداخل های دارویی – تاثیر داروهای دیگر بر اس سیتالوپرام

الکل «اتانول»؛ میتواند عوارض جانبی در اثر مصرف این دارو را افزایش دهد. بنابر این نباید از نوشیدنی‌هاي‌ الکلی استفاده کنید.

 

از چه داروهایی در دوره مصرف اس سیتالوپرام باید خودداری کنیم؟

عده اي از داروها مکن است با داروی اس سیتالوپرام تداخل داشته باشند و باعث افزایش عوارض جانبی ان و یا افزایش یا کاهش میزان خون شوند. اگر یک دارو با اس سیتالوپرام به شدت تداخل دارد، ترکیبات ان دارو را نیز نباید مصرف کنید.

 

همواره قبل از این که هرگونه دارویی را در دوره مصرف اس سیتالوپرام مورد استفاده قرار دهید – حتی داروهای بدون نسخه- از دکتر یا مسئول داروخانه در مورد امکان تداخل ان با اس‌سیتالوپرام سوال کنید.

 

تداخلات دارویی با اس سیتالوپرام

البته ممکن است برخی دیگر از داروها که در جدول بالا نیز نیامده، به شدت با داروی اس سیتالوپرام تداخل داشته باشند.

آشنایی با اس سیتالوپرام - Escitalopram | درمان اضطراب و افسردگی

خلاصه‌ای از نکات مهم اس سیتالوپرام – Escitalopram

داروی اس سیتالوپرام برای درمان افسردگی و اضطراب بکار می رود. البته ممکن است تحت برندهای دیگر، برای درمان اختلالات وسواسی نیز استفاده شود.

داروی اس سیتالوپرام، یک برند عمومی است و ارزان‌تر از سایر برند هاي‌ این دارو – Lexapro. می باشد.

داروی اس سیتالوپرام موثرتر از سیتالوپرام است و عوارض جانبی کمتری نیز نسبت به سیتالوپرام دارد.

بی‌خوابی، اسهال، خشک شدن دهان و اختلال عملکر جنسی، عده اي از رایج ‌ترین عوارض جانبی در اثر مصرف این دارو هستند. داروی اس سیتالوپرام، نسبت به سایر داروهای هم‌رده‌ي خود، کمتر احتمال دارد که باعث ایجاد عوارض جانبی در افراد شود.

این دارو جزء داروهایی است که بعنوان SSRIs شناخته می شوند.

 

امیدورایم این مقاله کامل و جامع اطلاعات مفیدی در مورد دارویی اس سیتالوپرام – Escitalopram در اختیار شما قرار دهد. از دیگر مطالب مفید در مورد افسردگی و درمان افسردگی و اضطراب و استرس در پایین دیدن نمایید.

جدیدترین مطالب سایت