آیا سبک زندگی با کمبود ویتامین D ارتباط دارد؟

مجموعه : تغذیه سالم
آیا سبک زندگی با کمبود ویتامین D ارتباط دارد؟

اطلاعات کامل درباره ویتامین D، یک نیاز اساسی بدن

عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی، مریضی نرمی استخوان هست. به همین علت  به معرفی این ویتامین حیاتی می‌پردازیم فرادی را دیده اید که پاهای هلالی شکل دارند. آیا هلالی شدن پا به خارج یا داخل، یک مسئله ژنتیکی هست یا یک کمبود تغذیه اي؟ این عارضه یکی از عوارض کمبود ویتامین D هست.

 

به گزارش تالاب: افرادی را دیده اید که پاهای هلالی شکل دارند. آیا هلالی شدن پا به خارج یا داخل، یک مسئله ژنتیکی هست یا یک کمبود تغذیه اي؟ این عارضه یکی از عوارض کمبود ویتامین D هست. آیا این ادعاها درست هست یا راهی هست برای رونق بازار ویتامین D؟ با فرانک توکلی، کارشناس تغذیه، درمورد مزایا و عوارض این ویتامین مهم مصاحبه کرده ایم.

 

ویتامین D چیست؟

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی هست که قابلیت ذخیره شدن در بدن را دارد و به رشد و استحکام استخوان ها از طریق بازرسی تعادل کلسیم و فسفر کمک میکند. ویتامین D به علت آن که از خورشید گرفته می‌شود، ویتامین خورشید هم نامیده می‌شود.

 

مهم ترین فواید مصرف ویتامین D چیست؟

– هر روز که می گذرد محققان دلایل بیشتری برای ثابت تاثیر مثبت ویتامین D در حفظ سلامت بدن ارائه می‌دهند و مصرف این ویتامین را برای بدن ضروری می‌دانند. نقش اصلی ویتامین D، پیش ساز بودن هورمون هایي هست که در جذب کلسیم و فسفر موثر بوده اند و به رشد استخوانی، استحکام استخوان ها و دندان ها، رشد سلول ها و سلامت استخوان در دوران کهنسالی کمک زیادی می‌کنند.

 

دریافت ویتامین D و کلسیم باعث افزایش قدرت و هماهنگی عضلات افراد هست و از سوی دیگر افزایش جذب کلسیم و فسفر از روده ها، کاهش دفع از کلیه ها و بازرسی متابولیسم در استخوان می‌شود و از بروز سرطان روده بزرگ، افسردگی، مرگ زودرس، سکته مغزی، قلبی، ام اس، دیابت، آرتریت روماتوئید، آلزایمر و پوکی استخوان پیشگیري می‌کند.

 

ویتامین خورشید

با وجود تمام فواید ویتامین D، آیا استفاده بیش از حدِ لازم این ویتامین، می تواند تاثیر ناگواری بر سلامت انسان بگذارد؟

 

– ویتامین D جزء آن دسته از ویتامین هاي محلول در چربی هست که قابلیت ذخیره شدن در بدن را دارد. در صورت مصرف با مقدار بالا می‌تواند باعث عوارضی از قبیل رسوب کلسیم در کلیه ها، ریه ها، قلب، گوش، دردهای استخوانی، از دست دادن اشتها و تهوع، افزایش حجم ادرار، یبوست، اختلالات کلیوی و موجب مسمومیت شود.

 

فقر ویتامین D، که در ایران و به خصوص در زنان و کودکان شایع است، چه عوارضی دارد؟

– از عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی، مریضی نرمی استخوان هست. عوارض دیگر آن، بزرگی جمجمه، زائده هاي دکمه مثل روی ستون فقرات و برجستگی سینه هست.

 

در دوران بزرگسالی، کمبود این ویتامین در بدن باعث به وجود آمدن مریضی کاهش تراکم استخوانی و بروز دردهای شدید در نواحی پا و کمر می‌شود و امکان دارد در بین سالی استخوان هاي بلند و بزرگ بدن مثل استخوان ران به راحتی شکسته شوند. در دوران کهنسالی، کمبود این ویتامین باعث بروز مریضی پوکی شدید استخوان، به ویژه در زنان می‌شود.

 

نشانه های کمبود این ویتامین چیست و چگونه قابل تشخیص است؟

– در حال حاضر میزان ویتامین D طبیعی موجود در غذاها پایین هست و حتی غذا هاي تقویتی نیز ویتامین مورد نیاز بدن را فراهم سازی نمی‌کنند. در واقع افراد بیشترین مقدار آن را از طریق آفتاب به دست می آورند. تنها راه تشخیص کمبود ویتامین D، آزمایش خون هست. اگرچه علائمی همچون مشکلات گوارشی، تعریق در ناحیه پوست جمجمه، استخوان درد، افزایش وزن و بی حوصلگی می‌توانند تا حدودی نشانگر کمبود ویتامین D در بدن باشند.

 

با این که ایران کشور پر آفتابی است، علت کمبود این ویتامین در ایران چیست؟

– نوع لباس، گرد و غبار، شیشه پنجره ها، هوای ابری، هوای آلوده و کرم هاي ضد آفتاب میتوانند مانع رسیدن اشعه ماوراءبنفش به بدن و مانع ساختن ویتامین D مورد نیاز در بدن فرد میشوند.

 

چه عواملی باعث کمبود ویتامین D می شوند؟

– افراد تیره پوست در مقایسه با کسانی که پوست روشن دارند، همینطور افراد شب کار و کسانی که شب ها بیدارند و روزها می‌خوابند، کسانی که در آب و هوای سرد زندگی می‌کنند، نوزادان شیرخوار، افراد مسن، افرادی که محدودیت در قرار گرفتن در معرض نور خورشید را دارند، افراد زمین گیر و افراد مبتلا به مریضی التهابی روده، ویتامین D کمتری دریافت می‌کنند.

 

ویتامین خورشید

آپارتمان نشینی باعث می شود که خیلی ها به میزان کافی در معرض نور خورشید نباشند، در این شرایط برای جبران کمبود این ویتامین چه باید کرد؟

– خوردن روغن کبد ماهی، ماهی هاي چرب، تخم مرغ، کره مارگارین، شیر غنی شده، جگر، غلات، سبزی ها و دریافت این ویتامین به صورت مصنوعی مثل قرص یا آمپول می‌تواند کمبود ویتامین در بدن را جبران کند. در صورتی که دست ها و صورت به مدت 5 تا 10 دقیقه و دو تا سه روز در هفته در معرض مستقیم نور آفتاب قرار گیرد، ویتامین مورد نیاز بدن فراهم سازی میشود.

 

می گویند بسیاری از سرطان ها بر اثر کمبود ویتامین D است؛ چه بیماری ها و سرطان هایی در اثر کمبود این ویتامین بروز پیدا می کنند؟

– کمبود ویتامین D توانایی فرد و سیستم ایمنی را جهت از بین بردن میکروب ها و سلول هاي سرطانی، تحت تاثیر قرار می‌دهد. بدن انسان هرروز میلیون‌ها سلول سرطانی ساخت می‌کند، زمانی که سیستم ایمنی بدن دچار نقصان می‌شود، سلول هاي سرطانی میتوانند رشد کنند و سرطان هاي سینه، پروستات و کلون به سیستم ایمنی بدن آسیب میرسانند که این امر منجر به ایجاد سرطان،دیابت و عفونت میشود.

 

شما چه میزان مصرف ویتامین D را به صورت روزانه به افراد توصیه می کنید؟

– میزان مصرف ویتامین D در سنین گوناگون و در دوران زندگی هر فرد متفاوت هست. هم کودکان و هم بزرگسالان نباید بیش از دو هزار واحد بین المللی ویتامین D در روز دریافت کنند. این میزان ویتامین D از طریق رژیم خوراکی به همراه یا بدون مکمل ها، باید برای حفظ سلامتی شما کافی باشد.

 

آیا سبک زندگی با کمبود ویتامین D ارتباط دارد؟

– ویتامین D از پوست و بر اثر تابش نور خورشید در بدن ساخت می‌شود. مکان زندگی فرد، شرایط آب و هوایی، آلودگی هوا، آداب و رسوم، نوع پوشش افراد، گزینش رژیم مناسب و بهرهگیری از کرم هاي ضد آفتاب میتواند در دریافت و جذب این ویتامین اثر گذار باشد.

 

مصرف ویتامین D را جدی بگیرید

همۀ ما می‌دانیم که بدنمان به ویتامین D نیاز دارد تا در سلامت کامل باشد اما پرسش این جاست؛ به چه میزان ویتامین D احتیاج داریم و از چه راهی باید فراهم سازی شود؟ و اینکه ویتامین D چه اثراتی بر بدن دارد؟

 

آیا سبک زندگی با کمبود ویتامین D ارتباط دارد؟

 

ویتامین خورشید

1. موثرتر از واکسن آنفلوانزا

محققان عقیده دارند که داروهای ضد ویروسی، تنها هشت درصد ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا را کاهش می‌دهند؛ در صورتی که ویتامین D این احتمال را به نصف میرساند. هرروز چند دقیقه در معرض نور خورشید بودن، شما را در برابر سرماخوردگی ایمن می‌کند.

 

2. ویتامین طول عمر

اگر می‌خواهید عمر طولانی و بانشاطی داشته باشید، ویتامین D مصرف کنید. افزایش میزان مصرف ویتامین D باعث کاهش مرگ و میر زودرس میشود و به میزان 30 درصد از احتمال گرفتار شدن به مریضی هاي قلبی – عروقی، دیابت و سرطان کم میکند.

 

3. در زمستان فراموش نکنید

این ویتامین در اثر اشعه خورشید و از طریق غذا به بدن میرسد. در زمستان که نور خورشید کمتر هست، ویتامین D کمتری در بدن ساخت میشود. با خوردن مواد خوراکی مناسب همچون ماهی و تخم مرغ، در حفظ ویتامین D کوشا باشید.

 

4. به جنگ افسردگیِ یائسگی بروید

یائسگی، دوره اي از زندگی زنانه هست که با تغییرات هورمونی در بدن انها، علائم مختلفی به وجود می‌آید. یکی از این علائم افسردگی هست. زنانی که تغذیه اي سرشار از ویتامین D دارند و هرروز 400 واحد بین المللی مصرف میکنند، نسبت به زنان دیگر کمتر دچار افسردگی می‌شوند.

 

5. کودکان خود را قد بلند کنید

برخورداری از میزان لازم و کافی ویتامین D همراه با عناصری چون روی و کلسیم، در زمان مناسب، می‌تواند تضمین کننده رشد متعادل و مناسب ارگان هاي گوناگون بدن به ویژه استخوان بندی افراد شود؛ بنابراین ضروری هست مصرف مواد لبنی جزء برنامه هاي تغذیه اي قرار گیرد. با غنی سازی ویتامین D، میتوانیم از کوتاهی قد جلوگیري کنیم.

 

6. ویتامین D و بیماری ام اس

پروتئینی که توسط ویتامین D در بدن فعال می‌شود، می‌تواند در ترمیم آسیب هاي سلول هاي عصبی و در درمان مریضی ام اس موثر باشد.

 

آیا سبک زندگی با کمبود ویتامین D ارتباط دارد؟

 

7. پوکی استخوان هرگز

برای پیشگیری از ابتلا، از دوران جوانی میزان کافی کلسیم و فسفر به همراه ویتامین D را به مقدار لازم مصرف کنید تا در دوران کهنسالی دچار پوکی استخوان نشوید.

 

8. تخم کتان مصرف کنید

تخم کتان منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D هست. مصرف هرروز یک قاشق چای خوری تخم کتان، منبع خوبی برای فراهم سازی ویتامین D مورد نیاز بدن محسوب میشود.

 

9. مفید و ضروری برای خانم های باردار

خانم هاي بارداری که کمبود ویتامین D دارند، حواس شان باشد که احتمال مسمومیت بارداری، زایمان سخت و اختلال تنفسی در نوزادان افزایش پیدا میکند.

 

10. تخم مرغ را کامل مصرف کنید

زرده تخم مرغ نیز غنی از ویتامین D هست. به همین علت پیشنهاد می‌شود برای دریافت کامل این ویتامین، زرده و سفیده تخم مرغ را با هم میل کنید.

 

جدیدترین مطالب سایت