مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

مدیتیشن میتواند باعث آرامش روح و روان انسان شود و استرس و اضطراب و مشکلات روحی و روانی شما را کاهش میدهد. البته شما در کنار مراجعه بـه پزشک میتوانید بـه انجام مدیتیشن بپردازید.

 

ما در اینجا بـه شما خواهیم گفت چطور بـه انجام مدیتیشن بپردازید و نکات مهمی راجمع بـه آموزش آن بـه شما خواهیم گفت.

 

همچنین لازم است آهنگ هاي‌‌ مدیتیشن را تهیه نمایید و از آن در زمان انجام مدیتیشن استفاده نمایید.

مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

انواع مدیتیشن:

بـه طور کلی دو نوع مدیتیشن وجود دارد.

١- مدیتیشن از طریق تمرکز

٢- مدیتیشن از طریق تفکر

 

تاریخچه مدیتیشن:

مدیتیشن سال هاي‌ سال است که انجام می شود. مذاهب مختلف در سر تا سر جهان روش هاي‌ متنوعی از تمرینات مدیتیشن را ارائه داده اند. از جمله مراسم مذهبی مسیحی، تمرینات نشسته بودایی، حرکات چرخشی صوفیان، و….

 

گذشته از مراسمهای مذهبی متداول و زمینه هاي‌‌ فرهنگی، مدیتیشن را میتوان بـه صورت فردی برای غلبه بر استرس و درد بـه کار برد.

 

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن بـه معنای متمرکز کردن ذهن است. این تمرکز میتواند بر روی یک صدا، عبارت یا دعا، شئ، تصویر، آگاهی از خویشتن، نحوه تنفس، فرائض دینی و… صورت گیرد. هدف از این کار آگاهی از لحظه حال، رسیدن بـه آرامش، و کاهش استرس است. مدیتیشن موجب ارتقای شخصیت و رشد روحانی و معنوی میشود.

 

آموزش مدیتیشن بـه‌صورت حرفه ای

برای شروع مدیتیشن نیاز دارید از کارهای کوچک شروع کنید و رفته رفته در این راه ثابت قدم و بهتر شوید. تمامی راهکارهای زیر برای شروع و ادامه کار برای شما گرد آوری شده اند و لزومی ندارد در ابتدای کار کلیه این روش ها را انجام دهید. بلکه میتوانید برخی را برای شروع انتخاب کرده و ما بقی را در ادامه بـه کار ببرید.

 

مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

مهم ترین نکات قبل از انجام مدیتیشن برای مبتدی ها

 

1- برای مدت دو دقیقه در یک جا بنشینید.

برای شروع نیاز است که بـه مدت دو دقیقه در یک جا بنشینید و این کار را برای یک هفته ادامه بدهید. چنانچه در انجام این کار خوب جلو رفتید، در هفته دوم مدت دو دقیقه دیگر را هم بـه زمان خود اضافه کنید. بـه همین ترتیب ادامه دهید تا در ماه دوم توانایی روزی ده دقیقه مدیتیشن را داشته باشید.

 

2- با مدیتیشن روز خود را شروع کنید.

برای انجام منظم مدیتیشن می توانید در آغاز روز این کار را بکنید و برای جلوگیري از فراموش کردن در گوشی موبایلتان یک یادآور را برای این کار اختصاص دهید.

 

3- نگران چگونگی انجام مدیتیشن نباشید.

در شروع آموزش مدیتیشن زیاد لازم نیست بـه نحوه انجام آن توجه کنید. مثلاً لزومی ندارد بـه اینکه از چه زیر اندازی استفاده کنید و در چه ساعتی این کار را انجام دهید. تمامی این ها در ادامه مورد اصلاح قرار خواهد گرفت. در آغاز کار فقط نیاز است شما بـه مدت دو دقیقه در جایی بنشینید. ترجیحا در جایی ساکت و آرام مدیتیشن کنید.

 

4- به احساسات خود توجه کنید.

زمان شروع بـه انجام مدیتیشن بـه احساساتتان توجه داشته باشید .ممکن است بدن شما در این مدت احساس خستگی، آرامش، راحتی و… را تجربه کند. لازم است شما هر نوع احساسی که دارید را پذیرا باشید.

 

5- شروع به شمارش نفس هایتان بکنید.

برای شمارش وقتی اولین نفستان را فرو بردید بگویید یک و زمان بیرون دادن نفستان بگویید دو و این را تا رسیدن بـه عدد 10 ادامه بدهید. پس از رسیدن بـه 10 مجدد شروع بـه شمارش کنید.

 

6- اگر توجه ذهنتان منحرف شد ، سریع به مسیر خود بازگردید.

زمانی که شما مدیتیشن می کنید، ذهن شما در جهات مختلفی پرسه خواهد زد. اصلا نگران این مسئله نشوید که طبیعی است. فقط لازم است که وقتی متوجه این انحراف شدید لبخندی زده و بـه نفس کشیدنتان ادامه دهید.

 

7- با احساسات خود رفتار دوستانه داشته باشید.

افکار و احساسات شما بخشی از وجود شما را شکل میدهند، پس داشتن نگاهی دوستانه بـه آن ها برای کسب آرامش بـه هنگام مدیتیشن حائز اهمیت است.

 

8- نگران درست انجام دادن مدیتیشن نباشید.

از اینکه مدیتیشن می‌کنید احساس خوش حالی داشته و بـه خاطر داشته باشید که رفته رفته در این راه پیشرفت خواهید کرد.

 

9- خالی کردن ذهن لازم نیست

عده ای مدیتیشن را با توقف جریان فکر یا بـه عبارتی خالی کردن ذهن اشتباه می گیرند. در حالی که چنین نیست و شما با این کار متمرکز شدن را فرا می‌گیرید. هم چنین پس از یک هفته که تمرین تمرکز بر تنفس هایتان را انجام دادید، بهتر است با افکار و احساساتی که سراغتان می آید نیز کمی همراهی کنید.

 

10- در زمان مدیتیشن با خودتان آشنا شوید.

هدف از انجام این تمرینات علاوه بر متمرکز شدن توجه شما بـه چگونگی کارکرد ذهن و نوع جریان فکری آن نیز مربوط میشود.

 

این آهنگ را اجرا کنید و ادامه این مفاله را بخوانید:

قطعه آرام‌بخش Temple of Silence مخصوص یوگا و مدیتیشن

 

هدف از مدیتیشن:

مدیتیشن می‌تواند بـه آرامش افراد در استرس، بـه حفظ سلامتی و بـه بهبودی بیماران کمک کند. کسانی که مدیتیشن را بـه صورت مرتب انجام میدهند، هم کمتر دچار اضطراب و افسردگی میشوند و هم شادمانی و رضایت بیشتری از زندگی دارند.

 

مجله تالاب : مدیتیشن آرامش عمیقی ایجاد می‌کند که در آن احساس توازن و تعادل فکری خواهید کرد. دستاورد این تعادل فکری افزایش بصیرت، ارتقای افکار، و خونسردی در برخورد با مشکلات است.

 

آرامش و خود شناسی بیشتر و پذیرش بهتر دیگران روابط اجتماعی را نیز دگرگون می‌کند. مدیتیشن با ایجاد شرایط رهایی از استرس می‌تواند بـه کاهش علائم بسیاری از مریضی‌ها کمک کند.

 

مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

فواید مدیتیشن:

ریلکس بودن و کمتر اضطراب داشتن

متمرکز بودن و کمتر پراکنده بودن

آرامتر بودن، فارغ از نگرانی‌هاي‌‌ مداوم

کسب درک بهتر از خودمان، زندگی‌مان و دیگران

افزایش احساسات مثبتی مانند عشق و شفقت.

 

برای خواندن ادامه فواید مدیتیشن به لینک زیر مراجعه نمایید:


حتما بخوانید: بهترین فواید انجام مدیتیشن در خانه یا محل کار


 

بیشتر ما خواهان ذهنی آرامتر، شفاف‌تر و شادتر هستیم. اگر مضطرب یا در حالتی منفی باشیم ، این ما را ناراحت میکند. این امر بـه صورتی نامطلوب بر سلامت ما تأثیر می‌گذارد و می‌تواند بر موقعیت کاری، زندگی خانوادگی و روابط دوستانه ما تأثیر بگذارد.

 

اگر ما سرشار از اضطراب یا کم حوصله‌ایم، شاید در جستجوی روشی ـ مثل مدیتیشن ـ باشیم تا بـه ما کمک کند. مدیتیشن بـه ما کمک میکند تا بر نقاط ضعف ناشی از احساساتمان غالب شویم بدون آنکه هیچ تأثیر منفی بر ما بگذارد.

 

لازم است که رویکردی واقعی بر مدیتیشن داشته باشیم. این ابزاری است که با بـه‌کار گرفتن آن می‌توانیم بـه نتایج مثبت برسیم، البته این درمان سریع برای همه ی ي چیز نیست. هرگز با یک علت نمیتوان بـه نتیجه رسید، لازم است که چندین علت و شرایط در کنار هم گرد آیند. مثلاً اگر فشار خون ما بالاست مدیتیشن می‌تواند بـه ما کمک کند، البته این نتیجه با تغییر رژیم غذایی ، ورزش و دارو بـه‌دست خواهد آمد.

 

3 نوع مختلف از ساده ترين و متداول ترين انواع حرکات در مديتيشن پزشکي، بـه‌ صورت زير است:

۱- چهار زانو نشسته، و هر پا را زير زانوي مخالفش جـمع کنـيـد. سـتون فــقراتتان را صاف نگه داشتـه و مهره هاي‌ پائينيتان را کمي بـسمت جلو خم کنيد.

 

۲- نشـسته و پـاها را صاف بـه سمت بيرون بگذاريـد. يعني يک پا را زير ران مخالفش گذاشته و پاي ديـگـر را روي قوزک پاي اول قرار دهيد. با اين کار پا درحالت استراحت قرار ميگيرد. ستون فقراتتان را صاف کنيد. اين نيمي از حرکت لوتوس است.

 

۳- اين نوع هم شبيه بنوع اول است اما پاي بالايي روي ماهيچه ساق پاي ديگر قرار مي گيرد بــه جاي اينکه زير ران گذاشته شود. حتماً دراين حرکت مهره هاي‌ پائينيتان را بـه جلو متمايل کنيد.

 

مدیتیشن و آرامش روح و روان

در مدیتیشن از طریق تمرکز فرد توجه خود را بر روی تنفس، تصویر واقعی یا خیالی، یک صدا، کلمه یا عبارتی که بـه آرامی یا با صدای بلند تکرار می شود «مانترا»، و یا بر حرکات مشخص مانند حرکات تای چی، یوگا ، چی کونگ متمرکز می‌کند. بـه دنبال تمرکز، نگرانی و اضطراب محو شده احساس آرامش جای آن را میگیرد. این آرامش اثرات فیزیولوژیک مفیدی بر بدن دارد.

 

در مدیتیشن از طریق تفکر، فرد از تمامی توجه خود برای آگاهی استفاده می‌کند. تفکر درحالت آرامش و بـه منظور شناخت خویشتن صورت میگیرد و آگاهی از افکار ، احساسات طبیعی، قوه ادراک و احساس بـه دست می آید. از این طریق سکون و آرامش ذهن ، تسلط بر خویشتن و خونسردی حاصل میشود.

 

روش هاي‌ مختلف مدیتیشن آمیزه ای از فرهنگها و مذاهب هستند ولی اساس همه ی ي آن ها را این دو روش تشکیل می دهد. برای مثال میتوانید ازیکی از روش هاي‌ ساده مدیتیشن پنج دقیقه ای روزانه نوشته سلن ییگر selen yeager استفاده نمائید.

 

در این روش ساده، فقط کافیست شما مکانی آرام وبدون مزاحمت پیدا کنید وبنشینید فراموش نکنید که پشت شما باید مستقیم وبدون خمیدگی«قوز»باشد دستان خود را بـه حالتی کاملا آرام و راحت در کنار خود قرار دهید، اجازه دهید تا چشمان شما بـه طرف پایین نگاه کند البته از خیره شدن بـه زمین خودداری نمایید وبسیار آرام وعمیق ومنظم نفس بکشید، با تمرکزو احساس سرشاراز شکر گزاری ازآفریدگار یا قدرت بی انتها ادامه دهید.

 

اگر کمی افکارشما شناور است اشکالی ندارد،اگر احساس سنگینی چشم داشتید چشمان خود را ببندید، بسیار آرام باشید واین تمرین را هر روز ادامه دهید اگر دو بار در روز این تمرین را انجام دهید و زمان آنرا بـه بیست دقیقه برسانید بسیار موثرتر خواهد بود.نگران نباشید بـه راحتی آنرا انجام خواهید داد و تاثیر شگفت انگیز آنرا خواهید دید.

 

مدیتیشن چیست | نکاتی مفید برای انجام مدیتیشن

سایر نکات در رابطه با آموزش مدیتیشن

رفتاری مهربانانه با خود داشته باشید تا بتوانید خویشتن را بشناسید.

علاوه بر شمارش تنفس هایتان بـه اندام هاي‌‌ بدن خود و احساسی که در آن ها بـه وجود می آید نیز توجه کنید.

بـه صدا، نور و انرژی محیطی که هستید نیز توجه کنید. پس از یک هفته شمارش نفس هایتان بـه یکی از این موارد نیز توجه کنید.

متعهدانه مدیتیشن انجام دهید و برای یک ماه هم که شده این کار را هر روز تکرار کنید.

با هر حالتی و در هر جایی میتوانید مدیتیشن کنید.

از یک مربی برای راهنمایی بیش تر کمک بگیرید. و تمامی مراحل را بـه خوبی انجام دهید.

بـه همراه دوستان خود مدیتیشن کنید تا انگیزه تان برای ادامه این کار بالا برود.

یک گروه آموزش مدیتیشن پیدا کنید تا سوالات خود را آن جا مطرح سازید.

پس از انجام مدیتیشن لبخند زده و از خود برای اینکه جهت شناخت خودتان وقت گذاشته اید تشکر کنید.

 

مدتیشن مانترا « یا ذکر گفتن »

بیشتر از انواع دیگر این مدتیشن مورد استفاده قرار میگیرد که در آن بـه‌ صورت ذکر بارها عبارت یا جمله ای که مانترا می نامیم را بـه کار می بریم. در این مرحله نوآموز این گونه تمرینات را باید زیر نظر استاد انجام دهد زیرا در صورتی که خود این کار را انجام دهد مشکلات فراوانی برای او ایجاد میشود.

 

مراحل مدیتیشن

آسودگی از شکایت هاي‌‌ روان تنی

نوآموز در مرحله اول باید معتقد باشد که هدف او از این تمرینات چیست زیرا در صورت اعتقاد بـه این تمرینات نتیجه خوب حاصل میشود.

 

همان طور که در بخش ورزش و تناسب اندام نمناک گفته ایم در یک مکان یا محیطی مناسب که نه زیاد نرم باشد و نه زیاد سخت و ناهموار تمرینات را انجام دهید . خود را در کانون انرژی هاي‌‌ مثبت که رو بـه قبله است قراردهید و فضا را کاملاً روحانی و معنوی کنید.

 

قرار ملاقات و کارهای خود را در محل انجام تمریناتانجام ندهید. قبل از شروع تمرین در ذهن خود زمان خاصی را برای انجام مدیتیشن تعیین کنید. تمرین زمان 15 دقیقه تا 30 دقیقه را انتخاب و در ذهن خود آنرا تکرار نمایید.

 

در صورت علاقه می توانید این زمان را تا یک ساعت افزایش دهید. با انجام این امور فکر و روح خود را تصفیه کنید و برای خود عکسهای تخیلی و خرافی نسازید تا بتوانید بر شادی ها و اندوه هاي‌‌ گذرا وتعلقات پوچ غلبه نمایید.

 

مدیتیشن شمارش نفس ها

هدف اصلی مدیتیشین انجام کاری در زمانی، معین است . در این مرحله دم و بازدم خود را باید بـه شکل ریتم خاص در آورده و تعداد بازدم ها را بشمارید و کاملا بـه تنفس خود توجه کنید و اگر افکارتان پراکنده شد بـه آرامی بـه این فعالیت بازگردید.

 

اگر افکار و ادراک شما آگاهانه بود شما از دستورات اصلی این تمرین منحرف شده اید بنابراین شمارش را تا عدد چهار ادامه داده و دوباره از یک شروع کنید . زمانی که احساس نمودید بـه شمارش یا هر چیز دیگر می اندیشید از مسیر اصلی منحرف شده اید پس دوباره بـه شمارش بازگردید .

 

زمانی که احساس نمودید تنفستان تغییر کرده یعنی دوباره از مسیر اصلی منحرف شده اید. فکر کنید آرام و راحت د رکف دریاچه ای با آبی زلال نشسته اید می دانید که حبابهای بزرگ چقدر آرام تاسطح آب بالا می آیند .

 

احساس و درک خود را چون حبابی در فضای دریا تصور کنید که از این فضا عبور کرده و از آن خارج میشود برای کامل کردن این مرحله از پنج تا هفت یا هشت ثانیه زمان نیاز است زمانی که فکر یا احساسی در شما پدید می آید خیلی ساده آنرا می‌بینید تا وقتی از آب گذشته و از فضای دید شما خارج گردد سپس تصور حباب دوم را آغاز نمایید تا الی آخر.

 

راحتی خیال

در این روش تعمق و تامل بر حرکاتی که خود بـه خود در جسم ایجاد میشوند ، است. در مکان یا وضعیتی راحت دستهای خود را روی سینه یا شکم بگذارید . این تمرین را میتوانید بـه صورت نشسته روی زمین یا نشسته بر روی یک صندلی راحت انجام دهید و انگشتان خود را کاملا باز کنید تا انگشتانتان یکدیگر را لمس نکنند .

 

حرکات سینه و شکم را بید با انگشتان خود کاملا حس کنید و با قدرت بررسی کنید هرگاه احساس نمودید با استفاده از کلمات در حال تفسیر ادراک خود هستید شما از اصول مدیتیشن منحرف شده و باید بـه آرامی دوباره خود را بـه جای اصلی بازگردانید یا اگر در حرکات تنفسی خود تغییری حس کردید یا فکرتان درگیر اتفاقاتی که در درونتان شد فوراً بـه جای اولیه برگردید .

 

تفاوت این مدیتیشن این گونه است که بـه جای چشم از انگشتان و بـه جای شی طبیعی از حرکات منظم جسم خود استفاده می‌کنند.دو هفته اول بـه هر جلسه پانزده دقیقه زمان اختصاص دهید و برای هفته سوم و چهارم زمان را بـه بیست و پنج دقیقه افزایش دهید و پس از یک ماه در صورت مفید بودن این روشرا در برنامه خود قرار دهید.

 

جدیدترین مطالب سایت