تاریخ دقیق اربعین حسینی درسال 1403 ؛ اربعین در لغت بـه معنی چهلم اسـت ودر اصطلاح بـه بیستم صفر 61 هجری قمری، چهلمین روز جان باختن حسین بن علی فرزند علی بن ابی طالب و فاطمه زهرا، امام سوم شیعیان اطلاق می گردد کـه این روز را اربعین حسینی یا روز اربعین می نامند. ما دراین قسمت از مجله تالاب مقاله اي در مورد اربعین و تاریخ دقیق ان درسال جدید را منتشر کرده ایم.
اربعین حسینی چهلمین روز شهادت امام حسین «ع» کـه با 20 صفر مصادف اسـت. معروف اسـت کـه اسیران کربلا روز 20 صفر سال 61 قمری در بازگشت از شام، برای زیارت مدفن امام حسین«ع» بـه کربلا رفتند؛ البته گروهی از علما هم چون شیخ مفید و شیخ طوسی تصریح کردهاند کـه اسرا در بازگشت از شام بـه مدینه رفتند.
همچنین جابر بن عبدالله انصاری، دراین روز بـه عنوان اولین زائر بر سر مزار امام حسین «ع» حاضر شده اسـت. زیارت اربعین از اعمال خاص این روز اسـت و بنابر روایتی از امام حسن عسکری «ع» از نشانه هاي مؤمن دانسته شده اسـت. 20 صفر در ایران تعطیل رسمی اسـت و شیعیان دراین روز عزاداری می کنند.
راهپیمایی اربعین شیعیان بـه سوی کربلا، بـه یکی از مهم ترین و گسترده ترین مراسم عزاداری شیعیان جهان، تبدیل شده ودر زمره بزرگ ترین اجتماعات مذهبی جهان قرار گرفته اسـت. بیشترین زائرانی کـه در اربعین از دیگر کشورها بـه عراق می روند، از ایران اند.
مطالب مشابه: عکس و متن زیبا درباره اربعین حسینی و کربلا
اینکه منشأ اربعین چیست؛ باید گفت؛ در منابع بـه این روز بـه دو اعتبار نگریسته شده اسـت :
انچه با خاطرجمعی میتوان گفت این اسـت کـه اولین زیارت امام حسین «علیه السلام» در اولین اربعین، توسط جابر بن عبدالله انصاری صورت گرفته اسـت و از ان پس ائمه اطهار «علیهم السلام» کـه از هر فرصتی برای رواج زیارت امام حسین «علیه السلام» بهرهمیگرفتند، ان روز را کـه اولین زیارت در ان انجام شده؛ بـه عنوان روزی کـه زیارت امامحسین «علیه السلام» در ان مستحب اسـت؛ اعلام فرمودند.
بی شک اربعین اباعبدا…«ع»؛ با زیارت جابر بن عبدا… انصاری از قبر مطهر ان مظلوم توام اسـت ودر اربعین هر سال نام جابر زنده می شود. جابر از خاندان وحی نیست ولی پیوند زندگی او با اهل بیت انچنان محکم اسـت کـه مرگ نیز نمیتواند این علقه را سست نماید. جابر در زمان خروج ابا عبدا… از مدینه نابینا و ناتوان شده بود ولی ذرهاي تردید در حقانیت قیام ان حضرت نداشت.
جابر قدم بـه قدم در حالی کـه عصای او در دست عطیه بود پیش میآمد. بـهرغم ناتوانی، مردانه گام برمیداشت. رایحه خوش قبر مطهر اباعبدا… مشام وی را نوازش میداد در هر قدم نام خدا را زمزمه میکرد و اشکهاي جابر نگاهی بغضآلود بـه فرات کرد. فراتی کـه نتوانسته بود بـه لبهاي پاکترین انسانهاي روزگار جرعهاي آب هدیه دهد.
با ورود هم زمان اسیران بـه کربلا، همه ی ان ها گریه و زاری میکردند و بر صورت سیلی میزدند. سیدبن طاووس درکتاب مقتل خود بـه نام لهوف مینویسد: «چون بـه بر تربت پاک امام حسین «ع» رسیدند، جابر بن عبداللّه رابا گروهی از طایفه بنی هاشم و مردانی از آل پیغمبر «ص» دیدند کـه بـه زیارت حضرت آمده اند. زنان قبایل عرب نیز کـه در ان اطراف بودند شروع بـه عزاداری و نوحه سرایی کردند»
برخی از صاحب نظران این وقایع را بعید دانسته و منکر ان شده اند اما تحقیقات انجام شده نشان میدهد کـه این بعید دانستن ها و انکار ها صحیح نیست و دلیل قابل قبولی برای رد این دو واقعه وجود ندارد. در ادامه گزارش هایي از وقایع روز اربعین در منابع موجود آمده اسـت.
1. گراميداشت روز عاشورا و اربعين، در حقيقت زنده نگه داشتن دين اسلام و مبارزه با دشمنان دين اسـت.
2. مصيبت امام حسين «ع» از همه ی مصيبت ها بزرگتر و سخت تر بود، همين عامل كافى اسـت كه نشان بدهد چرا براى امام حسين «ع» بيش از امامان ديگر عزادارى مى كنيم و مراسم متعددى بر پا مى كنيم.
3. دشمنان امام حسين «ع» تلاش كردند تا حادثه كربلا بـه كلى فراموش شود و حتى گاهى كسانى را كه براى زيارت امام حسين «ع» مى آمدند مى گرفتند، شكنجه مى كردند و مى كشتند شيعيان هم براى مقابله با اينها از هر مناسبتى استفاده مى كردند. يكى از اين مناسبت ها حادثه روز اربعين اسـت.
4. يكى از نشانه هاى مؤمن زيارت امام حسين در روز اربعين اسـت. از حضرت امام حسن عسكرى «ع» روايت شده اسـت كه علامت مؤمن پنج چيز اسـت: پنجاه و يك ركعت نماز فريضه و نافله در شبانه روز، زيارت اربعين، انگشتر بـه دست راست كردن، پيشانى بر خاك نهادن در سجده و بسم الله را بلند گفتن. و يكى از وظايف شيعيان را اهتمام بـه زيارت اربعين بر شمرده اند.
مطالب مشابه: عکس پروفایل برای پیاده روی اربعین حسینی 1402
فداکاری هاي امام حسین «ع»؛ دین را زنده کرد و نقش او در زنده نگه داشتن دین اسلام، ویژه و حائز اهمیت اسـت. این فداکاری ها را باید زنده نگه داشت؛ چون زنده نگه داشتن دین اسلام اسـت. گرامیداشت روز عاشورا و اربعین، در حقیقت زنده نگه داشتن دین اسلام و مبارزه با دشمنان دین اسـت.
مصیبت سیدالشهداء «ع»؛ از همه ی مصیبت ها بزرگتر و سخت تر بود. مصیبت امام حسین «ع»؛ برای هیچ امام و پیامبری پیش نیامده اسـت. اگر عامل دیگری هم در کار نبود، همین عامل کافی اسـت کـه نشان بدهد چرا برای امام حسین «ع» بیش از امامان دیگر و حتی بیش از پیامبر اسلام «ص» عزاداری میکنیم و مراسم متعددی برپا میکنیم.
در ماه محرم سال 61ه.ق امام حسین «ع»؛ فرزندان، خویشان و یاران ان حضرت را کشتند و اسیران کربلا را بـه کوفه و شام بردند و همین اسیران داغدیده، روز اربعین شهادت امام حسین «ع» و یارانش، بـه کربلا رسیدند و همه ی مصائب روز عاشورا در روز اربعین تجدید شد و ان روز، روز سختی برای خاندان پیامبر بود.
دشمنان اسلام با بـه شهادت رساندن امام حسین «ع»؛ قصد نابود کردن دین اسلام را داشتند ودر طول تاریخ، پیوسته تلاش کردند تا حادثه کربلا، بـه کلی فراموش شود و حتی کسانی را کـه برای زیارت امام حسین علیه السلام می آمدند، شکنجه میکردند و می کشتند.
در زمان متوکل عباسی، همه ی قبرهای کربلا را شخم زدند؛ مزرعه کردند و مردم را از آمدن برای زیارت قبر امام حسین «ع»؛ منع کردند. شیعیان هم برای مقابله با اینها، از هر مناسبتی استفاده میکردند کـه یکی از این مناسبت ها، حادثه روز اربعین اسـت. و امروز میبینیم کـه اربعین حسینی، عظیم ترین تجمع جهان اسـت.
یکی از نشانه هاي مومن، زیارت امام حسین «ع» در روز اربعین اسـت. از حضرت امام حسن عسکری «ع» روایت شده اسـت کـه علامت هاي مومن پنج چیز اسـت :
بنابر این یکی از وظایف شیعیان را اهتمام بـه زیارت اربعین بر شمرده اند.
مطالب مشابه: اشعار زیبا درباره اربعین حسینی + عکس نوشته اربعین حسینی
در پایان
یکی از باشکوه ترین و پرشورترین مناسک مذهبی شیعیان، زیارت اربعین اسـت. زیارتی کـه زیباترین جلوه هاي ایثار و همدلی و صمیمیت و ایمان در ان ترسیم می گردد و بـه تدریج تبدیل بـه یکی از نمادهای فرهنگی و هویت ساز تشیع شده اسـت.