بروزرسانی : 14 اردیبهشت 1397

به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی

به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی

روز بزرگداشت شيخ صدوق

15 اردیبهشت روز بزرگداشت شیخ صدوق

شیخ صدوق از دانشمندان و بزرگان اسلامی میباشد که خدمات بزرگی را در طول عمر خود به فقه و حدیث شیعه کرده است. (به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی) مرحوم شیخ صدوق از بزرگترین شخصیت‏‌های جهان اسلام و شیعه و از برجسته‏‌ترین چهره‏‌های درخشان علم و فضیلت است تا جایی که شیخ بهایی لقب «رئیس المحدّثین» را برای ایشان برگزیده است، شان و جایگاه این عالم اینقدر عالی است که پیکر این عالم پس از ۸۰۰ سال سالم مشاهده شده است.

روز بزرگداشت شيخ صدوق

يکي از بزرگترين مرزبانان حماسه جاويد و خدمتگزاران مکتب اهل بيت «ع» و از شاخص ترين دانشمندان جهان اسلام که عمر خودرا در راه خدمت به فقه و حديث شيعه و پاسداري از فرهنگ مهدويت صرف کرد .

ابوجعفر محمدبن علي بن بابويه قمي ملقب به  « شيخ صدوق » است که صف اول محدثين و علماي اثناعشر جاي دارد و بعنوان يکي از ارکان فقه شيعه به شمار مي رود.پس از گذشت 10 قرن از وفات اين محدث بزرگ شيخ صدوق، برکات آثار و خدماتش باعث شده تا 15 ارديبهشت را بعنوان روز بزرگداشت شيخ صدوق نامگذاري کنند.

به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی

زندگينامه شيخ صدوق

محمدبن علي بن حسين بن بابويه قمي مشهور به« شيخ صدوق » در سال‌هاي 306 يا 307 هجري قمري در خاندان علم و تقوي در شهر مذهبي قم ديده به جهان گشود. پدر بزرگوار شيخ صدوق ،علي بن حسين بن موسي بن بابويه از علما و فقهاي بزرگ زمان خود بود.

اگرچه در ان روزگار، عالمان و محدثان بسياري در قم مي زيسته اند ولي پرچم هدايت و مرجعيت بر دوش اين عالم عابد و محدث زاهد يعني علي بن بابويه «پدر شيخ صدوق » بوده است .

پدر شیخ صدوق دکه ای کوچک در بازار قم داشت و از طريق کسب و کار ودر نهايت زهد و عفاف، امرار معاش مي نمود ودر ساعاتي ديگر از روز در منزل خود به تدريس و تبليغ احکام و نقل روايات مي پرداخت .

جلالت شان و منزلت اين عالم رباني تا بدان پايه رسيد که امام حسن عسگري «ع» طي نامه ای، وی را با لقب«شيخ » ؛ «فقيه » ؛«معتمد» مورد خطاب قرار داده و توفيقات وی را براي کسب رضاي پروردگار تقاضای کرد.

شيخ صدوق روزگار طفوليت و سنين جواني را در دامان علم و فضيلت و تقواي خانوادگي اش سپري کرد و تحت تعليم و تربيت پدر قرار گرفت، به گونه ای که به لحاظ تيزهوشي و حافظه فوق العاده قوي در مدتي کوتاه به قله های بلندي از کمالات انساني دست يافت و توانست در کمتر از بيست سالگي، هزاران حديث با سلسله سند انها را حفظ نمايد و از همه ی مهمتر به آن ها عمل نمايد.

به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی

روز بزرگداشت شيخ صدوق

يکي از حوادث مهم دوران زندگي شيخ صدوق، روي کارآمدن سلسله ايراني نژاد و شيعه مذهب «آل بويه» بود که بر بخش بزرگي از ايران، عراق و جزيره العرب تا مرزهاي شمالي شام فرمان مي راندند. وي دراين هنگام از قم به ري آمده و به تقاضای ” رکن الدوله ديلمي ” در آنجا رحل اقامت گزيد. بنظر مي رسد علت اصلي اين دعوت و عزيمت، خلايي بوده که پس از هجرت شيخ کليني از ري به بغداد و سپس رحلت او پيش آمده بودو در حقيقت، وجود شيخ صدوق در ري مي توانست منشا برکات فراوان باشد.

آثار علمي شيخ صدوق

عصر شيخ صدوق را بايد ” عصر احيا تنقيح حديث ” ناميد زيرا پس از رحلت پيامبر اسلام، بازار جعل حديث رونق گرفت و کارخانه حديث سازي خلفا به کار افتاد و کساني پيدا شدند که به طور حرفه ای، احاديثي را جعل و به پيامبر و ائمه نسبت مي دادند.

از اين جهت محدث بزرگوار «کليني » که از «کلين» به «ري» هجرت کرده بود، در آنجا کتاب شريف کافي – اولين کتاب از مجموعه چهارگانه کتب روايي و حديثي شيعه – را نگاشت و حرکت علمي جديدي را در مکتب حديث نگاري اهل بيت عليهم السلام بنيانگذاري نمود که پس از او، ” شيخ صدوق ” بناي مستحکم ضبط و نشر حديث را بر ان بنياد نهاد.شيخ صدوق در راه گردآوري احاديث، از بلخ تا بخارا، از کوفه تا بغداد، از مشهد تا نيشابور، و از آنجا تا مکه و مدينه سفر کرد و مشکلات فراواني رابه جان خريد و با کوله باري از احاديث پيامبر و اهل بيت«ع»به ري بازگشت .

به مناسبت روز بزرگداشت شيخ صدوق از دانشمندان بزرگ اسلامی

تاليفات شيخ صدوق:

1- من لا يحضره الفقيه  2- کمال الدين و اتمام النعمه 3- کتاب امالي 4- کتاب صفات شيعه 5- کتاب عيون الاخبار امام رضا عليه السلام 6- کتاب مصادقه الاخوان 7- کتاب خصال 8- کتاب علل الشرايع 9- کتاب توحيد 10- کتاب اثبات ولايت علي عليه السلام 11- کتاب معرفت 12- کتاب مدينه العلم 13-کتاب مقنع در فقه 14- کتاب معاني الاخبار 15- کتاب مشيخته الفقيه 16- کتاب عيون الاخبار

شيخ ابو جعفر محمد بن بابويه قمي مشهور به شيخ صدوق پس از هفتاد و چند سال زندگاني پرافتخار و انجام مسافرتهاي طولاني و تصنيف 300 جلد کتاب با ارزش، سرانجام درسال 381 ه. ق، در شهر ري چشم از جهان فرو بست و آرامگاهش امروز در شهر ري به نام ابن بابويه مشهور و موردتوجه شيعيان است.

شیخ صدوق (ره) بزرگترین محدث و فقیه مکتب حدیثی قم به شمار می آید . او نویسنده یکی از کتب اربعه شیعه  به نام مدینه العلم است . شیخ صدوق (ره)  از بزرگترین محدثان شیعه در عصر غیبت کبری است .

تبیین عقاید شیعه و طرح ریزی نظام عقیدتی و کلامی شیعه در پرتو روایات حضرات معصومین ( علیهم السلام ) از دلایل دیگر جایگاه رفیع این دانشمند فقیه می باشد .

پانزده اردیبهشت  ماه سالروز بزرگداشت شیخ صدوق ( ره ) گرامی باد.

جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت