شاید تعداد زیادی از شـما نام «ونسان ونگوگ»؛ نقاش مشهور تابلوی «شب پرستاره» را شنیده باشید؛ اما آیا از تمام شیداییهاي شخصیت او و نبوغ بکرش اطلاع دارید؟
مجله تالاب وینسنت ویلم ونگوگ یک نقاش پست امپرسیونیست هلندی بود کـه پس از مرگ بـه یکی از مشهور ترین و تأثیرگذارترین چهرهها در تاریخ هنر غرب تبدیل شد. دریک دهه فعالیت، او حدود 2100 اثر هنری خلق کرد کـه بیشتر انها مربوط بـه دو سال آخر زندگی وی اسـت.
او در زمان حیات خود از نظر تجاری موفق نبود و پس از تحمل سالها بیماری روانی، افسردگی و فقر در 37 سالگی از دنیا رفت.. دراین مطلب با زندگینامه ونسان ونگوگ، نقاش هلندی اشنا میشویم با سایت تالاب همراه باشید.
«Vincent Willem van Gogh»
وَنسان وَن گوگ در 30 مارس 1853 برابر با 10 فروردین 1232 در زوندِرت، دهکدهاي در جنوب هلند، متولد شد. ونسان ون گوگ کودکی ساکت و گوشهگیر بودو استعداد بارزی در هنر طراحی و نقاشی در او دیده نمیشد.
او در شهر های مختلفی تحصیل کرد و زمانی را نیز در منزل زیر نظر معلم خصوصی درس می خواند. ونسان دوران نوجوانی و جوانی خودرا ملالآور و بیحاصل توصیف می کند. او در سن شانزده سالگی کار دریک گالری فروش آثار هنری در شهر لاهه را شروع کرد.
برادر محبوب ونسان، تئو نیز کـه چهار سال از وی کوچکتر بود، بعد ها در همین گالری مشغول بـه کار شد. ونسان ونگوگ اصول طراحی را در دوران دبیرستان آموخت و پس از ان هرگز از طراحی و نقاشی دست نکشید.
مروری بر گالری لاهه
این گالری درسال ۱۸۷۳ ونسان را بـه لندن و دو سال بعد بـه پاریس منتقل کرد. در همان جا بود کـه او تمام جاهطلبیهایش برای هنرمند شدن را رها کرد و یک دلال هنری شد. البته کمی بعد بـه خاطر غرق شدن در مذهب و دوری از دنیای کتابهاي مدرن و زمینی از کار اخراجش کردند.
«The Harvest»
همسربرادرش مجموعه آثار ونسان را کـه توسط تئو گرد آوری شده بود، بـه هلند بازگرداند تا در آنجا بـه نمایش گذاشته شود. تعداد آثار ونسان ونگوگ بـه بیش از 2100 اثر می رسد. آثار او 860 نقاشی رنگ روغن و بیشتر از 1300 طراحی، چاپ، اسکیس و نقاشی آبرنگ را شامل میشود. نقاشی هاي مشهور ونسان ونگوگ از باارزشترین و گرانترین آثار نقاشی جهان هستند.
معروف ترین نقاشی هاي ونسان ون گوگ تابلوی شب پرستاره، آفتاب گردانها و پرترههایي اسـت کـه از خودش می کشید. برترین نقاشی هاي ونسان ونگوگ عبارتند از:
سیبزمینیخورها
شب پُرستاره
گلهاي آفتابگردان
بالکن کافه در شب
اتاق خواب در ارل
گندمزار با کلاغها
درختان زیتون
ونسان ون گوگ با از دست دادن شغلش بـه انگلستان برگشت و بـه عنوان یک معلم ذخیره مشغول بـه کار شد. پس از مدتی به دلیل این کـه شغل معلمی برای ونسان موفقیتی در پی نداشت بـه هلند و نزد پدر و مادرش بازگشت. در همین زمان او تصمیم گرفت مانند پدرش، کشیش شود، اما این پیشه هم برای ونسان مناسب نبود. پس از این ماجرا، وی تصمیم گرفت کـه در دانشگاه آمستردام در رشته الهیات تحصیل کند.
والدینش نیز هزینه کلاسهاي خصوصی وی را پرداخت کردند تا برای ورود بـه دانشگاه آماده شود. با این همه ی ونسان نتوانست آزمون ورودی دانشگاه را پشت سر بگذارد و انگیزه خودرا نیز برای تحصیل از دست داد.
بعد از یک دوره سه ماهه آموزشی در بروکسل، ونسان ونگوگ بـه عنوان یک مُبلغ مذهبی بـه روستایی در نزدیکی یک معدن ذغالسنگ در جنوب بلژیک فرستاده شد. او با کارگرهای معدن و خانوادههایشان ارتباط عمیقی برقرار کرد و از انها حمایت می کرد. ونسان بـه علت رفتار و سبک زندگی متفاوت خود نتوانست چیزی بیشتر از یک مبلغ مذهبی باشد ودر نهایت نتوانست اینکار را ادامه دهد و نزد پدر و مادرش برگشت. سبک زندگی ونسان، خانواده وی را بسیار ناراحت، نا امید و نگران میکرد و حتی فکر میکردند کـه بهتر اسـت وی را دریک آسایشگاه روانی بستری کنند.
«مزرعه ذرت با سرو ها»
شروع نقاشی
ونسان ونگوگ دراین دوره پر از ملال و تنهایی، بـه جستجویی عمیق در خویش پرداخت. او در نهایت تصمیم گرفت بـه پیشنهاد برادرش تئو طراحی و نقاشی را بـه طور جدی دنبال کند. از زمانی کـه ونسان یک مُبلغ مسیحی بود، میل بـه یاری رساندن بـه مردم و بـه تصویر کشیدن رنج انها در وی ایجاد شد. بعد ها این میل در او بـه کمال رسید و بـه یک نیاز ضروری بدل شد. بـه گفته برادرش عده اي از آثار ونسان تنها برای بـه تصویر کشیدن یک احساس خالص انسانی خلق شدهاند. پیوند عمیقی کـه بین این دو برادر وجود داشت تا آخرین روزهای زندگی ونگوگ ادامه یافت و حتی حمایت مالی زندگی او نیز بـه عهدهي تئو بود.
بـه هلندی: Theodorus van Gogh او یک دلال آثار هنری موفق هلندی بود. وی همچنین برادر، حامی و صمیمیترین دوست نقاش مشهور ونسان ون گوگ بود.تئودوروس همیشه با ونسان رابطهٔ بسیار صمیمیاي داشت و نامههاي بسیاری بـه یک دیگر مینوشتند. تئو در واقع تنها فردی بود کـه در زمان حیات ونسان او و نقاشیهایش را عمیقاً درک می کرد. او همچنین تنها کسی بود کـه هنگام مرگ ونسان در کنارش بودو هر کاری کـه از دستش برمیآمد برای نجات زندگی او انجام داد. او در سن ۳۳ سالگی و شش ماه پس از مرگ برادرش ونسان در تاریخ ۲۵ ژانویه ۱۸۹۱ درگذشت.
چهره تئو ون گوگ، پیش از این تصور می شد این یک خودنگاره از باشد ولی تحقیقاتی درسال 2011نشان دادهاسـت کـه این چهره تئو اسـت.
او درسال ۱۸۷۳ بـه عنوان جوانترین کارمند بـه دفتر بروکسل پیوست. تئو حتی زمانی کـه خود دستش تنگ بود مخارج ونسان را میپرداخت ودر ازای ان ونسان تابلوهایش را برای او میفرستاد. او مخارج سفر ونسان بـه آرل در جنوب فرانسه و اقامتش در ان شهر را از درآمد خود پرداخت.
هیچکس حتی خود ونگوگ تصور نمیکرد کـه او نبوغ ویژهاي در نقاشی داشته باشد و شاید تصور میشد او هنر را نیز مانند سایر کارها رها کند. ونسان بـه سرعت از یک نقاش تازهکار بـه یک استاد واقعی تبدیل شد؛ هرچند در طول دوران زندگی خود طعم شهرت را نچشید و مورد توجه نبود. ونسان ون گوگ درسال 1880 ودر سن 27 سالگی هنر را بـه صورت جدی آغاز کرد. او پس از 9 ماه تحصیل در آکادمی هنر بروکسل، درس را رها کرد و بـه خانه برگشت. هرچند ونسان با بازگشت بـه خانه پدری، یادگیری طراحی را رها نکرد و با الهام از زندگی دهقانان بـه طراحی میپرداخت. در اواخر سال 1881 او در پی یک شکست عشقی دیگر بـه لاهه رفت ودر آنجا هم بـه کار طراحی و نقاشی ادامه داد.
«گل هاي افتاب گردان»
او در پاریس با هنر مدرن و سبکهاي امپرسیونیست و پست امپرسیونیست آشنا شد. تکنیکهاي مختلف این سبکها را در آثار خود امتحان کرد و مطالعاتی در زمینههاي مختلف از جمله چاپ دستی ژاپنی داشت. ونسان در پاریس با هنرمندان بسیاری مثل پل سینیاک و ژرژ سورا آشنا شد و از آنها تاثیر پذیرفت. در نهایت او موفق شد سبک نقاشی خودرا شکل دهد و راه خودرا پیدا کند.. او کـه زبان هنری خودرا یافته بود، اکنون شجاعانه رنگها را ترکیب میکرد و آثاری متفاوت خلق میکرد. در پایان سال 1888 نخستین نشانههاي بیماری او خودرا نشان داد و شور زندگی ونسان ونگوگ را از او گرفت. ونسان با این کـه تا پایان عمر خود پرکار بود، ولی انگیزه و اشتیاق خودرا از دست داده بودو شرایط روحی و روانی مناسبی نداشت.
بیماری روانی او روز بـه روز شدت میگرفت. او دچار حملههاي روانی و توهم بودو بـه دنبال یکی از همین حملهها، ونسان گوش چپ خودرا می برد. البته معمای گوشِ بریده ونسان ونگوگ هرگز بـه طور کامل حل نشد و داستانهاي متفاوتی از این ماجرا نقل می شود. چیزی کـه مشخص اسـت این اسـت کـه این اتفاق در پی مشاجره وی با پل گوگن، نقاش فرانسوی، رخ داده اسـت. تابلو مرد گوش بریده ونسان ونگوگ نیز با تاثیر از این ماجرا کشیده شده اسـت.
ونسان ون گوگ ابتدا در آسایشگاه روانی سنت رمی بستری شد. او آثار ارزشمندی مانند شب پرستاره، رنگینکمان، درختان سرو، اتاق خواب و مزرعه گندم با کلاغها را دراین دوران خلق کرد. او درسال آخر حیات خود بیمارستان را ترک کرد ودر نزدیکی پزشک پل گاشه، روان شناس و دوست خود، سکنی گزید. او یک پرتره از پزشک گاشه کشید کـه بعد ها با قیمت بسیار بالایی بـه فروش رفت.
ونسان ون گوگ در 29 جولای 1890 در حالی کـه تنها 37 سال داشت با شلیک گلوله بـه شکمش بـه طور جدی مجروح شد و پس از دو روز در مهمانخانه رَوو از دنیا رفت. علت مرگ ونسان ونگوگ خودکشی اعلام شد، اما گفته میشود او توسط دو نوجوان مست مورد اصابت گلوله قرار گرفت، ولی مسئولیت ان را پذیرفت. حس ونسان پیش از مرگ را جملهاي کـه بـه برادرش گفت توصیف میکند: «غم برای همیشه باقی خواهد ماند» .
«نقاشی هاي ونگوگ»
«گل هاي زنبق»
«پلی در ارل»
«گندم زیر رعد و برق»
«گردش زندانی ها»
«خانه سفید در شب»
«مزرعه گندم با کلاغ ها»
این هنرمند کـه در زمان حیات خود چندان شناخته نشد اکنون از بزرگ ترین نقاشان دنیا بـه شمار می رود. او در نهایت بـه همه ی اثبات کرد کـه استعداد و جسارت ویژهاي در انتخاب رنگها و ترکیببندیها و بـه طور کلی نقاشی دارد.
او پیش از آنکه هنرمند شود بـه سراغ مشاغل زیادی رفته بود.
حرفه او بـه عنوان یک هنرمند طول زیادی نداشت.
عده اي از محققین این واقعه را کـه او گوش خودرا برید زیر سوال بردهاند.
او عده اي از مشهورترین آثار خودرا در آسایشگاه روانی خلق کرد.
او هرگز ازدواج نکرد و فرزندی نداشت.
تحقیقاتی انجام شده کـه نشان میدهند مرگ او یک خودکشی نبوده اسـت.
همسر تئو، برادر ونسان، نقش مهمی در مشهور شدن او پس از مرگش بازی کرد.
دراین مطلب سعی کردیم تا اطلاعات کاملی از زندگی و آثار ونسان ونگوگ، نقاش امپرسیونیست هلندی، بـه شـما ارائه دهیم.