پس از ان که منطقه باستانی «بالامکو» درسال ۱۹۶۶ برای نخستین بار توسط کشاورزان کشف شد این محل توسط باستانشناسان بررسی شد و بجای حفاری ان دستور داده شد تا ورودی ان را مهر و موم کنند. هنوز دلیل این اقدام مشخص نیست.
به گزارش تالاب «بالامکو» به مدت ۵۰ سال مهر و مومشده باقی ماند تا اینکه درسال ۲۰۱۸ در جریان جستجو برای سفرههاي آب زیرزمینی در «چیچن ایتزا» توسط «گرمو آندا» و تیم باستانشناسیاش دوباره باز شد.
تل بزرگی از لوازم دستنخورده از جمله کوزه و بشقابهاي تزئینی که توسط ساکنان باستانی «چیچن ایتزا» باقیمانده بود، تصویری بود که باستانشناسان در جریان این اکتشاف با ان برخورد داشتند.
مایاها برای بنا کردن یکی از پیشرفتهترین تمدنهاي عصر خود با سیستمهاي نوشتاری پیچیده و تمرکز بر هنر، علم و دین، شهرت جهانی دارند.
طی سالهاي متمادی تحقیقات مختلفی درباره چگونگی سقوط ناگهانی تمدن مایاها صورت گرفته است اما محققان همان گونه به پاسخ مشخصی برای حل این معما دست نیافتهاند.
باستان شناسان ماسک صورت سلطان مایاها متعلق به سال 615 میلادی را پیدا کردند. به گزارش تالاب ؛ حاکم مایاها «سلطان پاکال» در زمان مرگ 80 سال سن داشته و چروک اطراف دهان و گونه وی چهره واقعیاش را بخوبی نشان میدهد.
این ماسک در منطقه جنگلی کشور مکزیک پیدا شده است و از جنس گچ بوده ودر زمان خود بخوبی ساخته شده است.
«دیژو پریتو»؛ مدیر مؤسسه باستان شناسی و انسان شناسی دراین ارتباط بیان کرد که ماسک بسیار دقیق ساخته شده است. درکنار ماسک چهرههاي سرامیکی، بقایای چند حیوان از جمله مارمولک، خرچنگ و لاک پشت نیز پیدا شده است.