جن از دیدگاه سنت – دومین منبعی که در شناخت این آفریدهی مرموز الهی به ما کمک میکند اخباری است که از ناحیهی اهل بیت – (ع) – به ما رسیده است:
1- در روایتی از پیامبر اکرم (ص) میخوانیم: «خداوند جن را پنج صنف آفریده است: صنفی مانند باد در هوا، صنفی به صورت مارها، صنفی به صورت عقربها، صنفی حشرات زمیناند و صنفی از آنها مانند انساناند که بر آنها حساب و عقاب است» (11) .در این کلام تنها یکی از اقسام پنجگانه (قسم پنجم) در محل بحث ما وارد است و گرنه از سایر اقسام آن ما هیچ اطلاعی نداریم، مگر آنکه دست به تأویل ببریم و بگوییم:
شاید منظور از هوا، همان ویروس و میکروبهای موجود در هوا باشد و …؛ همانگونه که از برخی روایات دیگر نیز چنین بر میآید، مثلاً در روایتی از امیرالمؤمنین (ع) میخوانیم: «از قسمت شکستهی ظرف و دستگیرهی آن آب نخورید زیرا شیطان روی دستگیره و قسمت شکستهی ظرف مینشیند» (12) . از نظر علمی برای همه روشن است که منظور از شیطان در این روایت، میکروب است و از آنجا که در گذشته وجود این پدیده برای مردم ثابت نشده بود حضرت به جای اصطلاح «میکروب» از اصطلاح «شیطان» استفاده فرمودهاند.
2- در کتاب گرانقدر نهجالبلاغه دو مرتبه از واژهی «جن» و دو مرتبه از واژهی «جان» استفاده شده است. جالب آنکه در هر چهار مورد واژههای «انس» و «جان» در کنار هم قرار گرفتهاند. در خطبهی 182 آمده است: «و الحمد لِله الکائن قبل أن یکون کرسیٌ او عرشٌ، او سماءٌ او ارضٌ، او جان او انس» (13)؛ و باز در همین خطبه، ضمن سفارش مردم به تقوا میفرمایند:
«اگر کسی راهی به سوی زندگی جاویدان میتوانست بیابد، او سلیمان پسر داود بود، کسی که پادشاهی جن و انس به تسخیر او در آمده بود» 2 .همچنین در خطبهی 183 از فرستاده شدن پیامبران به سوی جن و انس سخن میگویند 3، و در خطبهی 195 میفرمایند: «او خدایی است که در هر مکان است و در هر وقت و زمان، و با آدمیان است و با پریان» 4 . در تمام این موارد، امـیرالمؤمنین – علیه السلام – با الـگو پذیری از کلام خدا، از انس و جن در کنار هم یاد میکند و این ثابت میکند که وجود جن و پری از نظر ایشان امری پذیرفته شده بوده است.
3- در موسوعهی امام علی (ع)، ایوب بن عمرو بن شمر، از جابر، و او از امام باقر (ع) روایت میکند: «روزی حضرت علی (ع) بر روی منبر در حال سخنرانی بودند که ناگهان اژدهایی (!) از یکی از درهای مسجد وارد شد، پس مردم حمله کردند تا آن را بکشند ولی حضرت به مردم فرمان دادند که دست بکشید و آنها هم دست کشیدند. اژدها همچون مار خود را به نزدیک منبر رسانید و بر حضرت سلام کرد. حضرت از او خواست که تا پایان خطبه سکوت کند. پس از پایان یافتن خطبه، حضرت نام او را پرسیدند و او پاسخ داد: » من عمرو بن عثمان، خلیفهی شما بر جنیان هستم. راوی میگوید: من از حضرت پرسیدم: فدایتم شوم آیا این شخص نزد شما میآید و این کار بر او واجب است؟ حضرت پاسخ دادند: بلی
4- ابوحمزه ثمالی از امام باقر (ع) روایت میکند که روزی برای رسیدن به حضور ایشان اجازه خواستم. در جواب گفتند: گروهی نزد ایشان هستند و من کمی صبر کردم تا این که آنها خارج شدند ولی من آنها را هرگز نمیشناختم و چهرهی آنها برای من ناشناس بود. هنگامیکه حضرت (ع) اجازه فرمودند و من داخل شدم، عرض کردم: فدایت شوم اکنون زمان بنیامیه است و خطرناک میباشد. ایشان فرمودند: «ای اباحمزه! اینها شیعیان ما از جن بودند، آمده بودند تا در مورد معالم دینشان پرسش کنند» (14) .
5- در تفسیر «نور الثقلین» روایات فراوانی از حضرات معصومین – (ع) – آورده شده که همگی بر وجود جنیان و رسیدن آنها به خدمت معصومین (ع) دلالت دارند. ما از باب نمونه تنها به یکی از آن روایات اشاره میکنیم: محمد بن حدید، از منصور بن حازم، از سعد الاسکاف نقل میکند: روزی من و تنی چند از اصحاب به خدمت امام باقر (ع) رسیدیم تا داخل شویم، پس ناگهان به هشت نفر برخوردیم که گویا همگی برادر بودند، لباس مخمل پوشیده، عمامههای زرد بر سر داشتند. آنان داخل شدند و سپس خارج گردیدند. حضرت از من پرسیدند:
ای سعد! آیا آنان را دیدی؟ پاسخ دادم: آری. فرمودند: «آنان برادران شما از جن بودند، آمده بودند تا از حلال و حرامشان پرسش کنند؛ همانگونه که شما نزد ما میآیید و از حلال و حرامتان پرسش میکنید» (15). روایات در این مورد فراوان است و ما از باب نمونه تنها به چند مورد اشاره کردیم. به هر حال اخبار نشان میدهد که وجود جن و مکلف بودن آنها به احکام دین، از نظر امامان معصوم – (ع) – امری مسلم بوده است.