متخصصان زنان و زایمان معتقدند که بهترین زمان برای زایمان زنان مبتلا به دیابت، هفته های 39 تا 40 بارداری است. البته گاهی در شرایط خاص، بانوان باردار مبتلا به دیابت که انسولین تزریق میکنند، مجبور به فراغت در هفته های 38 میشوند.
البته، زمان زایمان بانوان مبتلا به دیابت، بستگی به نوع دیابت (دیابت نوع 1 و 2 یا دیابت بارداری)، کنترل قند خون، وضعیت سلامت مادر و جنین و البته تشخیص دکتر زنان دارد.
دیابت بارداری، بهویژه در زنانی که برای کنترل آن به انسولین نیاز دارند، خطر بروز عوارضی مانند نوزاد بزرگجثه (ماکروزومی)، افزایش احتمال سزارین، پریاکلامپسی و بسیاری از دیگر مشکلات در هنگام زایمان را زیاد میکند.
مطالعات نشان دادهاند که برنامهریزی برای زایمان در هفته 38 بارداری برای زنان مبتلا به دیابت انسولینی، خطر بروز عوارضی همچون مسمومیت، ضعف و بیخوابی، انواع مسمومیت و واکنشهای آلرژیک را بین 30 تا 40 درصد کاهش میدهد.
متاسفانه، در شرایطی خاص، بله. اگر زنان مبتلا به دیابت در دوره زمانی دیرتر از زمان توصیه شده مخصوصا توسط پزشک خود وضع حمل کنند، ممکن است برای خود و جنین، مشکلات زیادی را ایجاد کنند.
مشکلاتی همچون نوزاد بزرگ (ماکروزومی)، پریاکلامپسی و زایمان سخت، از این جمله موارد هستند. برای همین بهتر است طبق دستور دکتر زنان، هر چه زودتر زایمان اتفاق بیفتد.
آمارهای جهانی و مطالعات بالینی نشان میدهند که حدود 30 تا 40 درصد از زنانی که دیابت دارند یا به دیابت بارداری مبتلا میشوند، به دلیل افزایش خطر عوارض، بهتر است زودتر زایمان کنند.
این شرایط برای بانوان بارداری که برای کنترل قند خون انسولین تزریق میکنند، مهمتر و حیاتیتر است.
البته زنانی که دیابتشان تنها با رژیم غذایی کنترل میشود، معمولاً میتوانند تا هفته چهلم، بارداری را ادامه دهند.
برای دیابت پیش از بارداری، آمار دقیقتر بستگی به وضعیت کنترل قند خون دارد، اما مطالعات نشان میدهند که اکثر زنان مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2، در هفته 37-38 زایمان میکنند.
بله، اگر دیابت بارداری به خوبی و بدون نیاز به انسولین کنترل شود و هیچ عارضهای مانند افزایش خطر ماکروزومی یا پریاکلامپسی مشاهده نشود، معمولاً امکان ادامه حاملگی تا دوره کامل وجود دارد.
به شرط آنکه سطح قند خون در محدوده هدف باقی بماند و نظارت مداوم انجام شود، زایمان میتواند به صورت طبیعی و بدون برنامهریزی زودرس انجام شود.
سطح قند خون نرمال در زمان بارداری در بانوان مبتلا به دیابت چقدر است؟
سطح قند خون در زنان باردار دیابتی، به صورت زیر است:
تشخیص و برنامهریزی برای زایمان زودرس در زنان دیابتی، نیازمند ارزیابی جامع توسط پزشک متخصص زنان و زایمان است. در ایران، این روند معمولاً توسط متخصصین بارداری پرخطر و در همکاری تمام و کمال با متخصصین دیابت انجام میشود.
پزشکان متخصص زنان، تجربه مدیریت بارداری در شرایط مختلف مخصوصا ابتلا به دیابت را دارند، بهترین افراد برای تشخیص زمان مناسب زایمان هستند. اگر در دوران بارداری قرار دارید و به دیابت مبتلا هستید، میتوانید برای بررسی و همچنین یافتن پاسخ سوالاتی همچون بررسی دقیق سطح قند خون، وضعیت جنین و سایر علائم بالینی با دکتر زنان و زایمان آنلاین مشاوره کنید.
برای این کار تنها کافیست که علائم خود را با پزشک به اشتراک بگذارید یا پرونده پزشکی خود را آنلاین بارگذاری کنید.
همچنین برای مشاوره و نوبت دهی دکتر زنان آن هم از میان بهترین متخصصان، میتوانید از سامانه نوبت دهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید. در این پلتفرم، میتوانید بهترین پزشکان این تخصص را در سراسر ایران بیابید، نظرات کاربران را مطالعه کرده و بهراحتی نوبت بگیرید.
درباره بهترین زمان برای زایمان زنان مبتلا به دیابت، نکات مهمی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
مدیریت زمان زایمان در مادران مبتلا به دیابت، نیازمند همکاری نزدیک بین مادر، متخصص زنان و تیم پزشکی است. با کنترل مناسب قند خون و نظارت دقیق، میتوان ریسکها را کاهش داد و بهترین نتیجه را برای مادر و جنین به دست آورد.