اصلا جای نگرانی نیست و با مراقبت و توصیه هاي پزشکی میتوان انشاالله سرخک را پشت سر گذاشت. ولی حتماً باید واکنس سرخک زده باشید ودر صورت نیاز به دکتر مراجعه نمایید.
اگر متوجه دانه هاي ریز زیادی روی بدن شدید که علائم سرخک را دارد میتوانید مراحل درمانی و التیام سرخک را طی کنید تا شخص بیمار سریعا درمان شود.
(پدر و مادرهای عزیز با صبوری می توان به راحتی سرخک یا آبله مرغان را پشت سر گذاشت اگر با دقت به توصیه ها عمل کنید)
این دانه هاي قرمز سوزناک با سرفه ؛ تب، قرمزی چشم ،حساسیت به نور و دردهای عضلانی در افراد مبتلا پدید میآید بهتر است با مشاهده این علائم از افراد مبتلا به سرخک دوری کنید و از راهنمایی پزشکان برای رفع این عارضه کمک بگیرید.
سرخک یا سرخجه عفونت دستگاه تنفسی و یک بیماری مسری است که میتواند از طریق تماس با افراد آلوده یا بزاق ان ها انتقال پیدا کند.
فرد آلوده میتواند با عطسه یاسرفه ویروس هاي خودرا درهوا پراکنده کند واین ویروس ها تا چندین ساعت زنده هستند وباید ضدعفونی صورت بگیرد تا این ذرات آلوده که وارد هوا شده اند یابر سطوح مختلف نشسته اند از بین بروند.
نوشیدن از شیشه ي فرد آلوده یا استفاده مشترک از ظروف غذای او احتمال ابتلا به این عفونت را افزایش میدهد.
نکته:
اگر واکسن سرخک دریافت نکرده اید ودر تماس با فرد آلوده هستید به دکتر مراجعه کنید و واکسن سرخک بزنید وتا۷۲ ساعت از ارتباط با فرد آلوده پرهیز کنید.
علائم و نشانه هاي سرخک طبق معمول تا۱۴روز پس از قرار گرفتن درمعرض ویروس ظاهر میشوند واین علائم عبارتند از:
1- سرفه
2- تب
3- قرمزی چشم
4- حساسیت به نور
5- دردهای عضلانی
6- آبریزش بینی
7- گلو درد
8- لک هاي سفید درداخل دهان
1- اگر تب كودك بالاست با استفاده از پاشویه و اسفنج مرطوب، تب را پایین بیاورید؛
2- اگر چشمها درد ناك و ملتهب هستند انها رابا آب سرد بشوئید؛
3- ازمایعات به مقدار زیاد استفاده كنید و هربار حجم كمی مایعات به كودك بدهید تا بنوشد؛
4- برای خاطرجمعی از تشخیص ؛ یا درصورت بروز عوارض با پزشك تماس بگیرید.
پزشك بشما توصیه می كند تا زمان التیام تب، كودك را در بستر نگاه دارید. همچنین درصورت وجود گوش درد و عفونت گوشی احتمالاً آنتی بیوتیك تجویز می كند.
1- تا زمانی كه بثورات « ضایعات » جلدی از بین نرفته اند، از رفتن كودك به مدرسه پیشگیري كنید.
2- اگر كودك دیگری در منزل دارید، دقت كنید كه واكسیناسیون او بر علیه سرخك كامل باشد « واكسن سرخك دوبار در سنین 9 و 15 ماهگی تزریق میشود»
3- اگر بتازگی كودك را از شیر مادر یا شیرخشك گرفته و شیر پاستوریزه به او میدهید و هم زمان با این تغییرات، اگزما در كودك بروز كرده، ممكن است پزشك توصیه كند كه شیرمادر یا شیرخشك را ادامه داده یا از شیرهای حاوی پروتئین گیاهی « پروتئین سویا» استفاده كنید.
4- ممكن است پزشك یك كرم ضد التهاب « استروئید» تجویز كند تا قرمزی، خارش و پوسته ریزی كمتر شود. این كرمها باید با احتیاط مصرف شوند. همچنین ممكن است یك پماد نرم كننده هم بشما توصیه كند.
5- در صورتی كه كودك بر اثر خارش شدید بی خواب شده، ممكن است یك داروی آنتی هیستامینی « ضد حساسیتی » تجویز شود تا از شدت خارش كم كرده و به خواب كمك كند.
6- اگر پوست كودك بر اثر خارش ؛ مبتلا به عفونت شده، ممكن است یك آنتی بیوتیك تجویز شود.
1- پس از حمام كردن كودك از یك كرم نرم كننده استفاده كنید. این كار پوست كودك را نرم كرده، از خشكی و خارش ان پیش گیری می كند؛
2- ناخنهای كودك را كوتاه نگه داشته و هنگام خواب دستهایش رابا دستكش بپوشانید تا ازخارش و خراشیدگی پوست و بروز عفونت پیشگیري كند؛
3- از نگه داری حیوانات خانگی خود داری كنید؛
4- برای كاهش تحریك پوست كودك از لباس هاي نخی استفاده كنید؛
5- هیچ غذایی را بدون توصیه پزشك از رژیم غذایی كودك حذف نكنید؛
6- تمام مواد حساسیت زا را از محیط زندگی كودك دوركنید مثلاً بالش پر میتوانید یك منبع ایجاد حساسیت باشد.
سرخک بیشتر درکودکان واکسینه نشده اتفاق میوفتد زیرا بعضی از والدین از ترس اثرات سوء واکسن کودکان خودرا واکسینه نمیکنند اما اغلب کودکان یا بزرگسالانی که واکسن سرخک دریافت کرده اند دچار عوارض جانبی نمیشوند و درموارد نادر این واکسن منجر به تشنج، ناشنوایی، آسیب مغزی یا کما شده است.
توجه داشته باشید که عوارض جانبی و جدی واکسن سرخک درکمتر از یک میلیون نفر اتفاق افتاده است. با این حال بعضی از والدین معتقدند این واکسن میتواند باعث اوتیسم در کودکان ان ها شود اما تحقیقات ثابت کرده اند که هیچ رابطه اي بین واکسن سرخک با اوتیسم وجود ندارد.
کمبود ویتامین A میتواند یک عامل مهم در ارتباط با سرخک باشد و این بیماری کودکانی راکه رژیم غذایی ان ها مقدار کمی ویتامین A دارد بیشتر تحت تاثیر ویروس قرار میدهد.
دکتر میتواند از روی جوش هاي پوستی و علائمی مثل تب، سرفه، لک هاي سفید داخل دهان یا گلودرد این بیماری را تشخیص دهد. اما درصورتیکه احتمال تشخیص این بیماری براساس علائم ظاهری نباشد آزمایش خون برای خاطرجمعی از وجود یا عدم وجود ویروس سرخک توصیه میشود.
سرخک چگونه درمان میشود؟
هیچ دارویی برای درمان سرخک وجود ندارد وعلائم این بیماری طبق معمول در عرض دو تا سه هفته ناپدید میشوند. با این حال، دکتر ممکن است موارد زیر رابه شما توصیه کند:
1- استامینوفن برای از بین بردن تب و درد عضلات
2- نوشیدن مقدار زیادی مایعات «شش تا هشت لیوان آب در روز»
3- استفاده ازمرطوب کننده ي هوا برایجلوگیری از سرفه و گلو درد
4- مکمل هاي ویتامین A
دریافت واکسن سرخک مهم است زیرا ابتلا به سرخک میتواند بهعوارض تهدید کننده حیات مثل ذات الریه و التهاب مغز «آنسفالیت»منجر شود.
ممکن است عوارض دیگرمرتبط با سرخک شامل موارد زیر باشند:
1- عفونت گوش
2- برونشیت
3- سقط جنین یا زایمان زودرس
4- کاهش پلاکت خون
5- کوری
6- اسهال شدید
سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است . علائم و نشانه هاي سرخک شامل سرفه کردن، تب، ترشح اشک و آبریزش بینی، لکه هاي کوچک قرمز رنگ با کانونهای آبی و رنگ سفید است که در داخل دهان ظاهر میشود – از ویژگی هاي مشخصه سرخک حساسیت به نور روشن است .
سرخك، بیماری مسری دوران كودكی است كه توسط یك ویروس منتقل میشود و پس از شروع واكسیناسیون برعلیه ان؛ خیلی كم دیده میشود. این بیماری بسیار مسری بوده و دوره كمون « نهفتگی » ان 8 تا 14 روز متغیر است.
نخستین علائم سرخك شبیه سرماخوردگی است. تب در بیماری سرخك بتدریج شدیدتر میشود. قبل از بروز دانه هاي پوستی، دانه هاي سفید رنگ كوچكی در سطح داخلی مخاط گونه دیده میشود.
ملتحمه ي چشم ؛ قرمز و دردناك شده و كودك دچار ترس از نور میشود. تقریبا سه روزبعد از شروع علائم اولیه، نقاط قهوه اي و قرمز كوچك كه مشخصه بیماری است ابتدا از ناحیه پشت گوش شروع شده و سپس در تمام صورت و به دنبال ان تنه، گسترش مییابد.
هرچند سرخك بیماری ناخوشایندی است اما در اغلب موارد خود بخود التیام مییابد؛ البته گاهی عوارضی مانند عفونت گوش میانی، عفونت ریه و یا التهاب بافت مغز ایجاد می كند.
احتیاط: در صورت نیاز حتما به پزشک مراجعه کنید تا خیالتون از بابت تشخیص و درمان صحیح سرخک راحت شود.