شاید باورتان نشود اما افرادی که آشپزی میکنند از پوست ورزیده تری بر خوردارند و این رابطه میتواند هم برای هنر آشپزیتان و هم پوستتان کمک کند .
درماتیت یا التهاب پوست در موارد تماس با موادغذایی می توانید در محل کار یا منزل ایجاد شود و به سه شکل عمده (درماتیت تماسی- تحریکی، درماتیت تماسی آلرژیک و کهیر تماسی) دیده می شود.
نکته مهم در مورد این عوارض این هست که درماتیتها در همه افراد ایجاد نمیشود و ممکن هست پوست افراد، به مواد مختلف واکنش نشان دهد.
بدون تردید بعد از آشپزها و نانواها که مدام با موادغذایی کار می کنند، خانمهای منزلدار در معرض ابتلا به درماتیت هستند.
شایعترین نوع درماتیت تماسی شغلی در مشاغلی که شاغلان در آن در تماس مکرر با مواد خوراکی هستند، درماتیت تحریکی هست که از اثر مستقیم تماس ماده خوراکی با پوست ایجاد می شود
درماتیت تماسی
علایم پوستی درماتیت تماسی با دقت به شدت حساسیت فرد (استعداد ذاتی)، نوع ماده ایجادکننده و میزان تماس با ماده مورد نظر متغیر است.
مهمترین علایم عبارتند از:
کهیر، قرمزی پوست، پوستهریزی، خارش، ترک خوردن پوست و گاهی تاول.
چرا درماتیت ایجاد میشود؟ چگونه است؟
در درماتیت یا التهاب پوست در اثر تماس با غذاها، نخستین موضوع مهم، تماس طولانی و مکرر با مواد خوراکی و ادویههاست که با درماتیت پایدار در ناحیه دست ظاهر میشود.
علت قابلدقت دیگری که در بروز انواع حساسیتهای تماسی به غذاها بسیار اهمیت دارد، شستشو و تماس مکرر دستها با مواد شوینده است، یعنی اکثر افراد مستعد، علاوه بر تماس مکرر با مواد غذایی، بهعلت نوع کار خود مدام باید دستانشان را بشویند و به همین علت پوستشان در تماس مداوم با آب و مواد شوینده بهتدریج لایه شاخی خود را از دست می دهد.
این مساله میتواند عاملی موثر برای شیوع اکثر درماتیت دستها باشد.مکانیسمهای متفاوتی برای ایجاد درماتیت تماسی با غذاها وجود دارد و اکثر موادغذایی قادر به ایجاد این عارضه هستند، اما بروز هر یک از انواع آن در افراد مختلف به ویژگیهای پوست فرد بستگی دارد.