بروزرسانی : 17 دی 1398

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

“یک روز پادشاهی بهتر از چهل سال بردگی اسـت. مهم نیست زنده می مانم یا می‌میرم، هر جا کـه من‌ باشم یا از من یاد شود، من ان‌جا پادشاهم”

بابک خرمدین رهبر مبارزه آزادی‌خواهان ایرانی بر علیه خلافت عباسی بود کـه ۲۲ سال در برابر استیلای خلفای عرب بر وطن جنگید. او هزاران نفر از تازیان را ساقط کرد. اما سرانجام با نیرنگ افشین، سردار خائن ایرانی اسیر شد ودر سامرا، مرکز خلافت عباسی بـه طرز وحشیانه‌اي کشته شد…

۱۷ دی سال روز درگذشت بابک خرمدین

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

دونالد ترامپ دو روز قبل توییت کرده بود کـه ایران تا کنون هیچ جنگی را نبرده اسـت! اگر منظور ترامپ تمام دوره‌هاي‌ ایران بوده پس همین یه مورد رو فقط ذکر می‌کنیم بقیش هم بمونه… درسال ۵۳ پیش از میلاد سپاهیان روم بـه ایران حمله کردند ودر منطقه حران با سپاه اشکانی بـه فرماندهی سورنا درگیر شدند…

انها دراین جنگ چنان شکستی از سپهبد سورنا، سردار دلاور اشکانی خوردند کـه تاریخ روم تا ان زمان بـه خود ندیده بودو تا سالیان سال این شکست سنگین باعث سرافکندگی‌شان در جهان بود.

سورنا سردار ایران در زمان اشکانیان بود کـه با ۱۰ هزار نفر، لشکر ۴۲ هزار نفری رومیان را در حران طوری شکست داد کـه در تاریخ روم سنگین ترین شکست آن ها از ایران بود! بـه گفته پلوتارک سورنا در دلیری و توانایی پیشروترین پارتی ایرانی دوران خود بود. در پایان نبرد ۲۰ هزار رومی کشته و ۱۰ هزار تن اسیر شدند! پلوتارک از سورنا به عنوان بلندقدترین و خوش چهره‌ ترین مرد زمان خود یاد کرده


نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

ابوریحان بیرونی ۶۰۰ سال قبل از گالیله می دانست کـه زمین گرد اسـت و ۵۰۰ سال قبل از کوپرنیک می‌دانست کـه زمین بـه دور خورشید می چرخد! او همچنین درکتاب التفهیم حالات مختلف قرارگیری ماه نسبت بـه خورشید را هم ترسیم کرده اسـت!

اگر سریال گیم اف ترونز را دیده باشید در قسمت اول از فصل هفتم سریال، در سکانسی کـه سَم بـه کتابخانه ممنوعه می رود چشمش بـه این کتاب می خورد! کـه شباهت بسیار زیادی بـه کتاب التفهیم ابوریحان بیرونی دارد!

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

در سرزمين قفقاز زن ها ميتوانستند جنگ را پايان دهند، آن ها ميان دو گروه خشمگين قرار گرفته، حجاب خودرا برميداشتند، مردها نيز بـه احترام انها ناگزير از محل دور ميشدند …

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

در ایران باستان فردای “شب یلدا”؛ روز برابری بودو همه ی از جمله سلطان لباس ساده اى می پوشیدند تا یکسان باشند و کسی حق دستور دادن بـه دیگری را نداشت و کارها داوطلبانه انجام می گرفت!

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

چون یک دستش رابا شمشیر زدند، با خونی کـه از بازویش فوران می‌کرد صورتش را سرخ کرد. خلیفه از او پرسید: چرا چنین کردی؟ او گفت: وقتی دست‌هایم را قطع کنند خون‌هاي‌ بدنم بیرون ریخته و چهره‌ام زرد می‌شود. و تو خواهی پنداشت کـه رنگ رویم از ترس زرد شده اسـت! چهره‌ام را خونین کردم تا زردی‌اش دیده نشود… نام این دلیر مرد بابک بود، بابک خرمدین…

بـه نقل از کتاب سیاست‌نامه خواجه نظام الملک طوسی

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

تا حالا براتون سوال شده کـه چرا بـه این بنا تخت جمشید میگن؟

پس از حمله اسکندر بـه ایران و آتش زدن و تاراج پارسه تقریباً چیزی از این بنای افسانه‌اي باقی نماند. اسکندر حتی کتاب‌ها و تعداد زیادی از کتیبه‌ها را نیز نابود کرد…و چون خط هخامنشی یک خط نوپا و اختراع داریوش بودو فقط توسط حکومت استفاده می ‌شد پس از هخامنشیان کسی توان خواندن آن را نداشت و تا ۲ هزار سال بعد کسی نفهمید کـه دراین کتیبه‌ها چه نوشته شده اسـت.

همچنین پس حمله اعراب، افرادی کـه ویرانه ها و عکسهای حکاکی شده این بنا را می دیدند و از عظمت ان در تعجب میماندند ان را بـه سلطان اسطوره‌اي ایران کـه جمشید نام داشت و دیوها تحت فرمان او بودند و تخت وی را جن‌ها حمل می کردند نسبت دادند. عده‌اي نیز می‌گفتند کـه این بنا را سلیمان با کمک اجنه ساخته اسـت. از این رو بود کـه این مکان تخت جمشید نام گرفت.

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

مقایسه متن منشور کوروش با کتیبه دو سلطان آشوری

کوروش بزرگ: “خستگی‌هاي‌ مردم بابل را تسکین دادم و از بند رهایشان کردم” منشور کوروش بند ۲۶

منشور سناخریب سلطان آشوری: “بزرگ و کوچک، هیچکدام «از مردم بابل» را باقی نگذاشتم. من میدان‌هاي‌ شهر رابا اجسادشان پوشاندم”

متن یکی از کتیبه‌هاي‌ آشوربانیپال، سلطان آشوری: “معابد ایلام رابا خاک یکسان کردم… سپاهیان من بیشه‌هاي‌ مقدس آنان را بـه آتش کشیدند”

یلیون کیلومتر مربع حکومتی گسترده و مقتدر در جهان بود کـه روم و مصر را شکست داد.

رتبه سوم و چهارم دراین لیست بـه ترتیب بـه امپراتوری هان در چین با ۶.۵ میلیون کیلومتر مربع و امپراتوری روم با مساحت تقریبی ۶ میلیون کیلومتر مربع تعلق می‌گیرد.

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

هخامنشیان اولین امپراتوری بزرگ جهان از نظر وسعت و تنوع نژادی بودند. این امپراتوری با وسعتی بیش از ۱۱ میلیون کیلومتر مربع رتبه اول را در بین حکومت‌ها در کل تاریخ سیاسی جهان دارد. این امپراتوری در زمان داریوش بزرگ ٤٤ درصد دنیا با بيش از ٤٩ ميليون نفر را در برگرفت!

دومین رتبه در بین بزرگ ترین شاهنشاهی‌ها نیز باز بـه ایرانیان تعلق دارد. شاهنشاهی ساسانی با مساحتی درحدود ۹ میلیون کیلومتر مربع حکومتی گسترده و مقتدر در جهان بود کـه روم و مصر را شکست داد.

رتبه سوم و چهارم دراین لیست بـه ترتیب بـه امپراتوری هان در چین با ۶.۵ میلیون کیلومتر مربع و امپراتوری روم با مساحت تقریبی ۶ میلیون کیلومتر مربع تعلق می‌گیرد.

از کتاب “to rule the erath” از بروس گوردون

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

حتماً شنیدید وقتی بـه یکی میگن پول داری؟ میگه دریغ از یه پاپاسی یا یه پول سیاه. اما پاپاسی یا پول سیاه چیه؟ پاپاسی بـه سکه مسی و کم ارزش دوران اسلامی مخصوصا زمان قاجار گفته می‌شد کـه چون از جنس مس بودو بـه رنگ سیاه درمیومد پول سیاه هم بـه اون میگفتن.

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

شهربراز اسپهبد دلاور ساسانی و یکی از فرماندگان بزرگ ارتش ایران در زمان خسرو پرویز بود کـه در نبردهای خود با رومیان پیروزی‌هاي‌ شایانی بـه دست آورد. شهربراز با فرماندهی ماهرانه خود، اورشلیم را جزو قلمرو ساسانیان کرد ودر نبردهای پسین مصر، سوریه، آناتولی و لیبی را هم با سرعت حیرت‌انگیزی تسخیر کرد.

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

وقتی میگیم شیرزن دقیقا از چی حرف می زنیم؟

درسال ۱۳۵۹ پس از حمله عراق بـه روستای اوازین گیلان‌غرب، مردم بـه دره هاي‌ اطراف فرار می کنند. دختری کـه در ان زمان فقط ۱۸ سال داشت شب هنگام همراه برادر و پدرش جهت تهیه غذا بـه روستا باز میگردند.

اما در طول راه پدر و برادرش ضمن درگیری با عوامل عراقی کشته می شوند. او هم با عراقی‌ها درگیر می شود ودر پی برخورد با دو سرباز عراقی بدون داشتن سلاح گرم، با تبر پدرش با آن ها درگیر شده، یکی را کشته و دیگری رابا تمام تجهیزات جنگی اسیر میکند و بـه مقر فرماندهی ارتش ایران تحویل می‌دهد. نام او فرنگیس اسـت. فرنگیس حیدرپور

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

سخنرانی هانری ماسه در جشن بازنشستگی اش در دانشگاه سوربن فرانسه:

من عمرم را وقف ادبیات پارسی ایرانی کردم و برای این کـه بـه شـما استادان و روشنفکران جهان بشناسانم کـه این ادبیات عجیب چیست، چاره اي ندارم جز این کـه بـه مقایسه بپردازم، كه بگویم کـه ادبیات پارسی بر چهار ستون اصلی استوار اسـت :
_ فردوسي
_ سعدی
_ حافظ
_ مولانا

فردوسی، هم سنگ و همتای هومر یونانی اسـت و برتر از او…

سعدی، آناتول فرانس فیلسوف را بـه یاد ما می آورد و داناتر از او…

حافظ با گوته ي آلمانى قابل قیاس اسـت، کـه او خودرا شاگرد حافظ و زنده بـه نسیمی کـه از جهان او بـه مشامش رسیده، می شمارد…

اما مولانا…
در جهان هیچ چهره اي را نیافتم کـه بتوانم مولانا را بـه او تشبیه کنم.
او یگانه اسـت و یگانه باقی خواهد ماند.
او فقط شاعر نیست، بلکه بیشتر جامعه شناس اسـت و بویژه روانشناسی کامل کـه ذات بشر و خداوند را دقیق می شناسد.
قدر وی را بدانید و بوسیله ي او خودرا و خدا را بشناسید.

نکاتی جالب درباره فرهنگ و تمدن ایرانی (عکس)

این سردیس فیروزه‌اي و بسیار زیبا از دوران هخامنشیان بـه جا مانده و منتسب بـه ملکه هخامنشی، آتوسا، دختر کوروش بزرگ اسـت. خبر خوب این کـه اینبار نمیخوایم بگیم تو موزه هاي‌ کشور آمریکا، فرانسه یا انگلیسه، بلکه در موزه ایران باستان در تهران نگه داری میشه

آتوسا دختر کوروش بزرگ بود کـه با داریوش اول ازدواج کرد. او مادر خشایارشا بود. او از اولین زنان نیرومند دربار هخامنشی بود کـه در جریانات سیاسی دوران خود نقش بسیاری داشت و توانست فرمان ولیعهدی فرزندش، خشایارشا را از داریوش اول بگیرد تا پادشاهی همان‌ گونه در خاندان کوروش باقی بماند.

برچسب‌ها:
جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت