بروزرسانی : 15 آبان 1403

تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

تخلیه بدون پرداخت حق سرقفلی یکی از دعاوی متداول در دادگاه‌هاست که معمولاً توسط مالکین املاک تجاری (موجرین) مطرح می ‌شود و در برخی موارد ممکن است حق سرقفلی از مستأجر گرفته شود.

اینجانب وکیل حاتمی فر وکیل پایه یک دادگستری تهران و مشاور حقوقی قصد داشته به صورت مختصر به این موضوع پرداخته که آیا به موجب قانون تخلیه بدون پرداخت سرقفلی پیش بینی شده است و در صورت پیش بینی در قانون به چند صورت صاحبان ملک مختار به فسخ و تخلیه سرقفلی می باشند

شرایط تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

به موجب قانون روابط موجر و مستاجر در بعضی شرایط، موجر می تواند با تمسک به دلایلی دعوای تخلیه ملک تجاری را مطرح کند که در نتیجه آن، حق سرقفلی از مستأجر سلب شود.

با این توضیح که وکیل سرقفلی در ادامه آن می پردازد با اثبات مواردی صاحب ملک دعوای تخلیه علیه مستاجر مغازه (صاحب سرقفلی) مطرح نموده و در صورت احراز آن بدون اینکه دادگاه مالک مغازه (موجر) را به پرداخت مبلغی تحت عنوان سرقفلی به نفع مستاجر (صاحب سرقفلی) محکوم نماید با احراز آن، اقدام به صدور حکم تخلیه سرقفلی را بنماید

تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

دادگاه پس از بررسی موضوع و رسیدگی به آن، حکم به تخلیه بدون پرداخت سرقفلی می‌دهد و مالک می‌تواند بدون پرداخت مبلغی تحت عنوان سرقفلی، ملک را از مستأجر پس بگیرد.

موارد تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

شرط ضمن قرارداد اجاره: یکی از مواردی که ممکن است به مالک اجازه دهد بدون پرداخت سرقفلی، ملک تجاری را تخلیه کند، شرط ضمن قرارداد اجاره است.

به عنوان مثال، در قرارداد ممکن است شرط شود که در صورت اخذ مجوز ساخت از شهرداری، مالک می‌تواند بدون پرداخت حق سرقفلی، ظرف مدت مشخصی ملک را تخلیه کند.

در اینصورت با اثبات شرط مذکور در قرارداد، دادگاه به تقاضای صاحب ملک حکم به تخلیه سرقفلی صادر خواهد نمود

تعدی و تفریط: بر اساس قانون موجر و مستأجر سال ۱۳۵۶، یکی دیگر از دلایل تخلیه بدون پرداخت سرقفلی، تعدی و تفریط نسبت به ملک است. تعدی به معنای تجاوز از حدود اجازه مالک و تفریط به معنای عدم انجام تعهدات لازم برای حفظ ملک است.

به عنوان مثال، اگر مستأجر اقدام به تخریب دیوار یا پنجره ملک کند، این می‌تواند به عنوان تعدی محسوب شود و دلیلی برای طرح دعوای تخلیه بدون پرداخت سرقفلی باشد.

تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

دایره مصادیق تعدی و تفریط به چند مورد محدود نبوده و ممکن است برخی از اعمال و رفتارها نیز از نظر دادگاه تعدی و تفریط تلقی بشود.

تغییر شغل بدون اجازه مالک: بر اساس قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۵۶، تغییر شغل بدون اجازه مالک نیز می ‌تواند دلیلی برای تخلیه بدون پرداخت سرقفلی باشد.

به عنوان مثال، اگر مغازه‌ای که برای شغل خیاطی اجاره داده شده، بدون اجازه مالک به رستوران تبدیل شود، مالک می‌تواند درخواست تخلیه بدون پرداخت سرقفلی را مطرح کند.

البته مواردی که به توضیح آن پرداختیم برخی از مواردی بوده که مالک می تواند به موجب آن دعوای تخلیه ملک تجاری را مطرح نماید و بهتر است موضوع با شرایطی که در هر پرونده ای وجود دارد توسط وکیل ملکی بررسی شود.

زیرا ممکن است با وجود اینکه ظاهرا مالک قادر به طرح دعوای تخلیه سرقفلی در دادگاه باشد با توجه به اقدامات صورت گرفته و یا تعلل در بجا آوردن آن، اختیار طرح دعوی از موجر ساقط شده باشد.

در انتها می توانید برای مشاهده پرسش و پاسخ حقوقی اشخاص و همچنین در صورت ایجاد پرسش از طریق صفحه مشاوره حقوقی آنلاین سوال خود را مطرح نمایید

برچسب‌ها:

مطالب مشابه مهم !

جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت