ایجاد التهاب، برآمدگی و درد در ناحیه بالای مقعد و انتهای ستون فقرات به معنی ابتلا به کیست مویی یا سینوس پیلونیدال است. این بیماری در دسته بیماری های مقعدی یا نشیمنگاهی قرار دارد. درست مانند فرو رفتن یک تراشه ی چوب بسیار نازک درون پوست، بدن نسبت به مویی که زیر پوست بازگشته واکنش ایمنی خود را آغاز می کند و این آغاز عفونت است. کیست مویی در اطراف موی بازگشته به زیر پوست به مرور زمان شکل می گیرد و ممکن است حفره های پوستی متعددی در اطراف آن به وجود بیاید.
همانطور که می دانید عفونت کیست مویی پیشرونده است و روش های زیادی برای درمان این عارضه وجود ندارد. تخلیه عفونت بوسیله روش های جراحی و لیزر، تنها راه های درمان این عارضه هستند. گاهی وضعیت آبسه و بیماری شما به قدری وخیم است که با یک برش ساده قابل برطرف شدن نیست. در چنین شرایطی شما به عمل جراحی نیاز دارید اما نه با تیغ و چاقوی جراحی.
بر اساس گفته دکتر بیژن عابدیان، تکنولوژی لیزر درمانی یکی از روش های پرکاربرد برای درمان این بیماری است که بسیار مورد توجه بیماران قرار گرفته است. درمان کیست مویی با لیزر و بدون جراحی، بهترین گزینه برای بیمارانی است که از جراحی می ترسند و به دنبال نتیجه مطلوب درمان هستند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر و شناخت این عارضه، علائم و نشانه ها، علل بروز و روش های درمان شامل جراحی و لیزر کیست مویی را بطور دقیق بررسی می کنیم:
کیست مویی نوعی بیماری نشیمنگاهی همراه با عفونت است که با نام سینوس پیلونیدال هم شناخته می شود. اگر بخواهیم به زبان ساده این عارضه را تشریح کنیم، نوعی بازگشت مو به داخل پوست است که احتمالا همه ما در نواحی مختلف بدنمان تجربه آن را داشته ایم.
اما بیماری کیست مویی اغلب در آخرین بخش ستون فقرات و بالای خط باسن ایجاد می شود. اگر مویی در این ناحیه خلاف جهت خود رشد کند و به داخل پوست برگردد، با واکنش بدن روبرو می شود و به شکل عفونت و التهاب نمایان می شود.
البته ممکن است کیست مویی ایجاد شده باشد و علائمی نداشته باشد تا زمانی که عفونت کند و آبسه تشکیل شود. در این مرحله از بیماری است که علائم آشکار می شود و بیمار را با مشکلاتی مواجه می کند. البته نمی توان سینوس را در گروه بیماری های خطرناک قرار داد اما اگر این عارضه به موقع کنترل و درمان نشود، می تواند عوارض جدی و خطرناکی به دنبال داشته باشد که در ادامه به آن پرداخته می شود.
در صورتی که در مراحل ابتدایی به درمان این بیماری بی توجهی شود، آبسه شکل می گیرد که محل تجمع عفونت در لایه های زیرین پوست است.
گاهی هم ممکن است یک مجرای باریک در لایه های زیرین پوست ایجاد شود و عفونت آبسه از طریق این مجرا به سطح پوست راه پیدا کند و به صورت چرک و ترشح تخلیه شود. این احتمال هم وجود دارد که سوراخی در سطح پوست ایجاد نشود و این عفونت راه خروجی نداشته باشد و به مرور زمان گسترش پیدا کند و نواحی مجاور را آلوده کند.
همانطور که در بالا اشاره کردیم علائم سینوس پیلونیدال در ابتدای این عارضه و پیش از بروز عفونت بسیار خفیف است. اما بعد از ایجاد عفونت, نشانه های این عارضه شامل مشاهده قرمزی و التهاب در بالای مقعد، لمس برآمدگی سفت در این ناحیه، احساس درد شدید بخصوص در زمان نشستن، ایجاد سوراخ های ریز روی پوست ناحیه مقعد،خروج چرک و ترشحات و حتی تب و لرز در نوع مزمن این عارضه است.
می توان یک سری دلایل احتمالی را برای ابتلا به این عارضه در نظر گرفت اما هنوز علت دقیق و اصلی آن مشخص نیست. پرمویی یکی از این عوامل است و شاید به همین دلیل این بیماری بیشتر در آقایان بروز پیدا می کند.
نشستن طولانی مدت و بی تحرکی
تغییرات هورمونی که در سنین بلوغ رخ می دهد
اضافه وزن و چاقی
ایجاد اصطکاک در این ناحیه به دلیل پوشیدن لباس های تنگ و نامناسب از دیگر عوامل ایجاد کیست مویی شناخته می شوند. البته نظریه ای مبنی بر وجود یک مشکل مادرزادی در ناحیه مقعد هم وجود دارد که می تواند منجر به این عارضه شود.
به محض مشاهده علائم مشکوک به پزشک مراجعه کنید تا بیماری شما را تشخیص دهد. معمولا پزشکان با تجربه بر اساس میزان شدت و پیشرفت بیماری، بهترین درمان برای هر فرد را پیشنهاد می دهند. گزینه هایی که برای درمان کیست مویی استفاده می شود شامل موارد زیر است:
عمل جراحی سینوس به دو روش باز و بسته انجام می شود که تقریبا مشابه یکدیگرند اما در اینجا هر یک را به اختصار توضیح می دهیم:
جراحی باز کیست مویی: این روش که یکی از شیوه های جراحی سنتی سینوس به شمار می رود، شامل حذف و تخلیه کامل زائده کیست مویی بوسیله چاقوی جراحی است. در انتهای این عمل، محل جراحی باز می ماند تا بصورت خود به خود ترمیم شود. بنابراین از گاز و پانسمان بر روی زخم جراحی استفاده می شود که هرچند ساعت یکبار باید تعویض شوند.
جراحی بسته کیست مویی: کاملا مشابه روش باز بطور کامل سینوس را تخلیه می کنند اما در انتها با بخیه محل جراحی را می بندند. در این روش هم نیاز به مصرف داروهای آنتی بیوتیک و مراقبت های بعد از عمل برای پیشگیری از بروز عفونت و یا عود مجدد بیماری است.
بطور کلی عمل کیست مویی می تواند مشکلات و عوارضی مثل درد و خونریزی، نیاز به پانسمان، بیهوشی و گاهاً آسیب دیدگی بافت های اطراف را به دنبال داشته باشد.
اگر نمی خواهید ریسک روش های پرخطر جراحی را به جان بخرید و به دنبال روشی آسان تر برای درمان بیماری خود هستید، درمان کیست مویی با لیزر بهترین روشی است که می توانید انتخاب کنید. این روش نوین که تا کنون نتایج رضایت بخشی هم داشته است، بصورت سرپایی و بدون بیهوشی انجام می شود و بیمار در این روش مجبور به تحمل مشکلات جراحی نیست.
درمان کیست مویی با لیزر یک روش قطعی است و نیازی به نگرانی در مورد عوارض بعد از انجام لیزر نمی باشد. چون این درمان بدون هیچگونه عوارضی انجام می شود و بیمار بعد از جراحی می تواند به روال عادی زندگی خود بازگردد. علت نداشتن درد و خونریزی در این عمل را می توان خاصیت انعقاد خون بوسیله اشعه لیزر و ایجاد برش بسیار ظریف برای تخلیه سینوس دانست. همچنین دوره نقاهت کوتاه و صرفه جویی در زمان از مهم ترین مزایای لیزر کیست مویی است که برای بسیاری از افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.
در نهایت بیمار می تواند با مشورت پزشک یک روش را انتخاب کند اما برای جلوگیری از پیشرفت بیش از حد عفونت بیماری، این پروسه نباید طولانی شود و هرچه سریعتر اقدامات درمانی انجام شود، روند آسان تری برای درمان خواهید داشت.
علاوه بر گسترش عفونت و تشدید التهاب ، درد شدید هم از دیگر عوارض درمان نکردن این بیماری است. تا اینجا می توانیم عوارض عدم درمان به موقع کیست مویی را پیچیده شدن درمان و طولانی شدن مدت زمان بهبودی این عارضه در نظر بگیریم.
اما عوارض جدی تری هم وجود دارد که در طولانی مدت ممکن است به آن دچار شوید. تاثیری که عفونت شدید بر سلول های این بخش و بافتهای مجاور آن می گذارد ممکن است در نهایت منجر به سرطان شود و زندگی فرد مبتلا را تهدید کند.
البته که بعید است فردی تحمل علائم دردناک سینوس را داشته باشد و برای مدت طولانی اقدام به درمان نکند. معمولا علت عدم مراجعه به موقع به پزشک در اینگونه بیماری ها را می توان خجالت یا ترس عنوان کرد.