دوره عبور از وابستگی، فرصتی برای یادگیری و عبور از ترس و وابستگی ناسالم است. در این دوره، افراد با روابط و الگوهای انسانی آشنا می شوند و می آموزند که چگونه با خانواده، دوستان و همسر خود، روابطی سالم و سازنده ایجاد کنند. وابستگی می تواند به شکل های مختلفی ظاهر شود و عبور از آن یک فرآیند چالش برانگیز است که نیاز به زمان، تلاش و تعهد دارد. در این فرآیند، لازم است که ریشه های وابستگی خود را شناسایی کنیم و چاره ای برای آنها بیابیم. همچنین لازم است که مهارت های جدیدی را برای مقابله با احساسات و چالش های زندگی بیاموزیم.
وابستگی، نوعی تعلق شدید و غیرطبیعی به یک شخص، شیء یا یک فعالیت است به صورتی که فرد وابسته احساس می کند که برای بقا و ادامه زندگی به آن موضوع وابسته است. وابستگی یک موضوع پیچیده است که ریشه در دوران کودکی ما دارد. زمانی که در کودکی نیازهای عاطفی و روانی ما به طور کامل برآورده نمی شود، ممکن است دچار وابستگی شویم. در روابط انسانی، این موضوع به دلیل احساس ِ تلخ ِ رها شدن است. احساسی که منشا بسیاری از زخم های دیگر است. فرد عواقب وابستگی را می پذیرد صرفا به این دلیل که نمی خواهد زخم احساس رهاشدن دوباره سر باز کند.
رفتارهای وابستگی، همانند بسیاری از کارهای ما، با یک غفلت کوچک شروع میشود و به تدریج به یک عادت تبدیل می شود. ما بدون اینکه به طور کامل درک کنیم چگونه این عادات بر زندگی و ارتباطات ما تأثیر میگذارند، به تکرار آنها میپردازیم. آغاز وابستگیها معمولاً با تجربهها یا رخدادهایی آغاز میشود که در آن افراد به دنبال پر کردن یک خلاء هستند. این اقدامات نه تنها بر تصمیمگیریها و انتخابهای روزمره تأثیر میگذارند بلکه نحوه تفکر، احساسات، و ارتباط ما با دیگران را نیز شکل میدهند.
وابستگی در یک رابطه نشانه قوی از یک رابط ناسالم است. برخی از نشانه های رابطه ناسالم عبارتند از:
روابط ناسالم معمولاً با احساسات منفی مانند ناراحتی، خشم، ترس و ناامیدی همراه هستند. اگر در رابطه خود احساس می کنید که دائماً در حال رنج کشیدن هستید، این یک نشانه هشدار دهنده است.
در روابط سالم، افراد احساس امنیت و اعتماد می کنند. اگر در رابطه خود احساس ناامنی می کنید، این می تواند نشانه ای از این باشد که طرف مقابل به شما احترام نمی گذارد یا به شما وفادار نیست.
در روابط سالم، افراد به طور مستقل تصمیم گیری می کنند و آزادی عمل دارند. اگر در رابطه خود احساس می کنید که کنترل شما توسط طرف مقابل گرفته شده است، این می تواند نشانه ای از سوء استفاده عاطفی یا روانی باشد.
در روابط سالم، افراد در زمان های سخت از یکدیگر حمایت می کنند. اگر در رابطه خود احساس می کنید که در دشواری ها از شما حمایت نمی شود، این می تواند نشانه ای از عدم تعهد یا بی توجهی طرف مقابل باشد.
در روابط سالم، افراد می توانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و نیازها و خواسته های خود را بیان کنند. اگر در رابطه خود احساس می کنید که نمی توانید به راحتی با طرف مقابل خود ارتباط برقرار کنید یا احساس می کنید که او به صحبت های شما توجه نمی کند، این می تواند نشانه ای از مشکلات ارتباطی باشد.
در روابط سالم، افراد با یکدیگر صادق هستند. اگر در رابطه خود احساس می کنید که طرف مقابل به شما دروغ می گوید، این می تواند نشانه ای از عدم اعتماد یا عدم احترام باشد.
ناجی گری نوعی رفتار ناسالم است که در آن فرد دائماً سعی می کند مشکلات دیگران را حل کند. این رفتار می تواند ناشی از نیاز به احساس قدرت یا ارزشمند بودن باشد. ناجی گری در روابط می تواند منجر به مشکلاتی مانند سوء استفاده عاطفی شود.
چرا شرکت در دوره عبور از وابستگی مهم است؟
وابستگی می تواند تأثیرات منفی زیادی بر زندگی افراد داشته باشد. افراد وابسته اغلب احساس ناامنی، تنهایی، و اضطراب می کنند. آنها همچنین ممکن است در روابط خود با مشکلاتی مواجه شوند. شرکت در دوره عبور از وابستگی می تواند به افراد کمک کند تا:
ریشه های وابستگی خود را درک کنند
این دوره به افراد کمک می کند تا وابستگی های خود را شناسایی و کاهش دهند و به جای آن، روابط سالم و مبتنی بر دلبستگی را تجربه کنند.
این دوره به افراد کمک می کند تا رابطه سمی و ناسالم را شناسایی کنند و نشانه های حضور در چنین رابطه ای را بشناسند.
این دوره به افراد کمک می کند تا از حالت انفعال خارج شوند و نقش و مسئولیت بیشتری در زندگی خود بر عهده بگیرند.
در دوره عبور از وابستگی افراد موارد زیر را آموزش می بینند.
افراد در این دوره در مورد ویژگیهای افراد وابسته بیشتر میآموزند.
افراد یاد میگیرند که با استفاده از تکنیک سه “ن” میتوانند به طور موثرتری از وابستگی عبور کنند.
افراد یاد می گیرند که پذیرش، یک مهارت مهم زندگی است که می تواند به آنها کمک کند تا با چالش ها و شرایط دشوار کنار بیایند.
افراد یاد می گیرند که وابستگی و دلبستگی دو مفهوم متفاوت هستند. وابستگی، نوعی تعلق شدید و غیرطبیعی به شخص، شیء یا فعالیت است. دلبستگی، نوعی تعلق طبیعی و متقابل است که در روابط سالم وجود دارد.
افراد یاد می گیرند که با بررسی دایره امکانات و ظرفیت های خود، می توانند اهداف واقع بینانه و قابل دستیابی برای خود تعیین کنند. دایره امکانات، شامل تمام چیزهایی است که فرد از نظر روانی، جسمی و … قادر به انجام آنها است. دایره ظرفیت ها، شامل تمام چیزهایی است که فرد از نظر استعداد، مهارت و تجربه قادر به انجام آنها است.
افراد یاد می گیرند که ترس، یک احساس طبیعی است که می تواند انگیزه ای برای پیشرفت باشد. ترس سازنده، ترسی است که باعث می شود فرد از خطرات واقعی دوری کند و برای محافظت از خود تلاش کند. ترس غیرسازنده، ترسی است که باعث می شود فرد از فرصت ها و چالش ها دوری کند و در زندگی خود پیشرفت نکند.
افراد یاد می گیرند که وابستگی رفتاری به تعویق انداختن، نوعی اضطراب است که باعث می شود فرد از انجام کارهای مهم و ضروری خودداری کند. این اضطراب می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند ترس از شکست، ترس از موفقیت یا ترس از تغییر باشد.
مربی دوره عبور از وابستگی خانم شمیلا یونسی از مدرسان موسسه روانشناسی وفور است. شرکت در دوره ایماگوتراپی و وبینارهای دکتر آلن آباس و جان فردریکسون برخی از سوابق خانم شمیلا یونس هستند.
منبع: وفور