پراید یکی از صنعت های شرکت سایپا و بومی هست که علاوه بر ساخته ضعیفش قیمت نسبتا حجومی را به خود اختصاص داده هست و این امر باعث شد تا مشتری های این صنعت کمتر شود.
به گزارش تالاب پراید در اصل در شرکت مزدا ژاپن با نام مزدا ۱۲۱ طراحی و ساخته شد و ساخت آن در ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۳ ادامه داشت. در آمریکای شمالی این خودرو توسط شرکت فورد با نام فورد فستیوا فروش رفت. این مدل همچنین از ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۰ در شرکت کیا موتورز کره جنوبی ساخت میشد و در سال ۲۰۰۱ خط ساخت آن به سایپا منتقل شد.
شرکت سایپا با ایجاد زنجیرهای از قطعه سازان فنی در گروه سایپا و با حمایت از قطعه سازان بخش خصوصی سعی در ساخت داخل نمودن خودروی پراید نمود و آنرا با نامهای نسیم (پراید هاچ بک)ساخت نمی شود، صبا (پراید سدان)ساخت نمی شود و سایپا ۱۳۲ و ۱۳۱ و ۱۱۱ و ۱۴۱ و وانت پراید در ایران عرضه کرد.
در زمستان سال ۱۳۸۹ شرکت سایپا باهدف ارتقا سطح کیفی محصولات خود ساخت محصولات خود را بر پایه پلتفرم پراید متوقف نمود وتولید بر اساس پلتفرم X۱۰۰ راآغاز کرد ومحصولات خود را با نام های اخیر: سایپا ۱۱۱ SX، سایپا۱۳۱ SX، سایپا ۱۳۲ SL، سایپا ۱۴۱ SL ساخت می کند.
سایپا میتواند ادعا کند در حال فروش 20 مدل خودروی مختلف هست. دروغی هم در کار نیست. 4 مدل اصلی 141، 131، 132 و 111 را در نظر داشته باشید حالا آنها را در 5 تیپ ST، SL، EX، SX و LX ضرب کنید. می شود 20 مدل. به همین سادگی. با این اوصاف مرسدسبنز هم میتواند بگوید پانصد مدل اخیر را سالانه عرضه میکند.
به نوشته بازار خبر، منصفانه که نگاه کنید، خواهید دید که آنچنان هم تفاوت خاصی نیست. موتورهای همه 1.3 لیتری با 63 اسببخار قدرت هست. تنها ابعاد و اندکی طراحی داخلی تفاوت میکند. خداوکیلی تفاوت در چراغها و جلوپنجره را نباید جزو تغییرات انقلابی دانست.
حالا با تمام این اوصاف برای اینکه ببینیم بین این همه واقعاً چه تفاوتی وجود دارد این لیست را بررسی کنید.
حجم موتور: 1.3 (لیتر) حداكثر قدرت: 63 اسب بخار در 5200دور در دقیقه گیربكس: 5 دنده دستی ظرفیت مخزن سوخت: 37 (لیتر) مصرف سوخت در شهر:9.6 لیتر در هر 100 كیلومتر مصرف سوخت در بزرگراه: 5.6 لیتر در هر 100 كیلومتر وزن: 890 (كیلوگرم) طول: 3873 (میلی متر) عرض: 1605 (میلی متر) ارتفاع: 1460 (میلی متر)
حجم موتور : 1.3 (لیتر) حداكثر قدرت : 63 اسب بخار در 5200دور در دقیقه گیربكس : 5 دنده دستی ظرفیت مخزن سوخت : 37 (لیتر) مصرف سوخت در شهر : 9.5 لیتر در هر 100 كیلومتر مصرف سوخت در بزرگراه : 5.3 لیتر در هر 100 كیلومتر وزن : 850 (كیلوگرم) طول: 3952 (میلی متر) عرض : 1605 (میلی متر) ارتفاع: 1455 (میلی متر)
حجم موتور : 1.3 (لیتر) حداكثر قدرت : 63 اسب بخار در 5200دور در دقیقه گیربكس : 5 دنده دستی ظرفیت مخزن سوخت : 37 (لیتر) مصرف سوخت در شهر :8.8 لیتر در هر 100 كیلومتر مصرف سوخت در بزرگراه : 5.6 لیتر در هر 100 كیلومتر سیستم ضد سرقت(Immobilizer) : دارد وزن : 790 (كیلوگرم) طول: 3935 (میلی متر) عرض : 1605 (میلی متر) ارتفاع: 1455 (میلی متر)
پراید 132
حجم موتور : 1.3 (لیتر) حداكثر قدرت : 63 اسب بخار در 5200دور در دقیقه گیربكس : 5 دنده دستی ظرفیت مخزن سوخت : 37 (لیتر) مصرف سوخت در شهر : 9.5 لیتر در هر 100 كیلومتر مصرف سوخت در بزرگراه : 5.3 لیتر در هر 100 كیلومتر وزن : 850 (كیلوگرم) طول: 3952 (میلی متر) عرض : 1605 (میلی متر) ارتفاع: 1455 (میلی متر)
ساخت پراید با ویژگی هایی که ما در ایران آن را می شناسیم تا سال 2000 در کره و توسط کیاموتورز ادامه داشت تا اینکه کیا، ریو را برای رقابت را فورد فوکوس و فولکس گولف به بازار عرضه کرد.
درحالیکه بر خلاف نظر مسوولان شرکت سایپا مردم هم چنان تولیدات این شرکت را با نام پراید می شناسند، کارخانه سازنده پرایدهای اولیه و درحالیکه دگرگونی بنیادی در طراحی و کیفیت ان ایجاد کرده هست، هرگز نام دیگری برای آن انتخاب نکرده هست.
،مسوولان شرکت سایپا می گویند خودرویی که این شرکت ساخت میکند و نام تجاری پلتفرم آن X100 هست دیگر پراید نیست و باید مردم اسامی اخیر را برای این خودروها به کار برند.
تاریخچه پراید و اصلیت آن را دیگر کمتر کسی هست که نداند اما شاید کمتر افرادی باشند که بدانند پراید هنوز در کره جنوبی ساخت میشود؛ با همین نام اما با وضعیتی متفاوت تر از آنچه در ایران می گذرد.
ساخت پراید با ویژگی هایی که ما در ایران آن را می شناسیم تا سال 2000 در کره و توسط کیاموتورز ادامه داشت تا اینکه کیا، ریو را برای رقابت را فورد فوکوس و فولکس گولف به بازار عرضه کرد.
ویژگی پراید های اولیه هم این بود که از یک موتور 1100 تا 1300 سی سی کاربوراتی بهره می بردند تا اینکه در راستای استانداردهای اروپا به انژکتوری تغییر یافتند.
سال 2005، انقلاب جدی در موتورهای کیا رخ داد به گونه ای که موتور این خودرو به 1400 سی سی تغییر یافت. سیستم دنده آن اتومات شد و قیمت آن هم به بالای 11 هزار دلار رسید.
در سال 2006، باز هم تغییرات ادامه یافت تا اینکه موتور 1500 سی سی آن هم به بازار آمد. نوع سوخت آن به دیزل تغییر یافت اما قیمت آن همان شد که بود.
این خودرو در سال های بعد هم از تغییرات مصون نماند. کیا تغییرات جدی روی این خودرو اعمال کرد. در مدل های بعدی موتور این خودرو با ظرفیت 1400 سی سی عرضه می شدند.
در سال 2010 باز هم تغییرات کاربردی در طراحی و قابلیت های پراید از سوی شرکت کره ای اعمال شد. موتور آن 1600 سی سی شد و سوخت آن هم در دو نوع بنزینی و دیزلی قابل انتخاب بود.
تغییرات در سال های بعد هم ادامه یافت اما این تغییرات آنگونه هیبت پراید را متفاوت از آن نمونه اولیه کرد که شاید کمتر کسی باور کند این پراید همان پرایدی هست که ما امروز در جاده های کشور می شناسیم تازه مسوولان کیا هیچ ادعایی در خصوص نام این خودرو ندارند اما خودروسازان داخلی اصرار دارند آنچه را که خود آنها نتوانسته اند تغییر دهند، خریداران تغییر دهند.
پراید در داخل کشور تا سال های جدید، و البته آنگونه که پیداست، بنابر فشار بسیاری از نهادها برای ارتقای استانداردها، تغییراتی را به خود ندید. شرکت سایپا سپس روی به طراحی پروژه ای آورد تا بلکه از بار فشارها بر کیفیت این خودرو کم کند. نتیجه اگرچه مثبت بود و پراید واقعا تغییراتی به خود دید اما نه ظاهر و نه باطن خودرو تفاوت معناداری که بتوان نمونه آن را در آنچه شرکت کره ای صورت داده دید، مشاهده نمی شود.
نه موتور خودرو تغییر کرده و نه طراحی آن دگرگون شده هر چه هست همان هست که بود. حتی در مدل سایپا111، به دلیل اینکه تنها درب هاچ بک آن تغییر کرده بود، عکس هایی که از این مدل موجود هست تنها از نمای عقب بوده و جلو و داخل خودرو تفاوتی با مدل های دیگر نکرده هست.