دراین مطلب از سایت تالاب قصد داریم بـه معرفی هواپیماهای جنگی بپردازیم .هواپیمای جنگنده یا هواپیمای شکاری در سه دسته IDS و lDF و lDH دسته بندی می شوند. این بمب افکن هاي در اوایل جنگ جهانی اول تولید شدند همراه سایت تالاب بمانید تا انواع آن ها را مشاهده فرمایید.
1.معرفی هواپیمای جنگنده|شکاری برتری هوایی نقطهاي:
این رده شکاری کـه برای دفاع از یک منطقه محدود استفاده می شوند، طبق معمول برای اسکرامبل و مقابل با حملههاي دشمن بـه مناطق مهم استفاده میشود. انها برد کم و برد رادار کمتری نسبت بـه دو نمونه شکاری در بالا گفته شده دارند.
طبق معمول درون آشیانه و یا کنار باند آماده و مسلح هستند. زمانی کـه دشمن از چندین لایههاي پدافندی و دفاع هوایی رد شد و نزدیک پایگاه هوایی کـه از منطقهاي دفاع می کند؛ می رسید، انها بـه سرعت برخاسته و دست بـه درگیری با دشمن می زنند. میگ ۲۹ و یا میگ ۲۱ از جمله این جنگندهها هستند کـه برد کم دارند و برای گشت هوایی بلند مدت موثر نیستند.
F-14 Tomcat
Tomcat f-15
2.معرفی هواپیمای جنگنده|پست فرماندهی: پست فرماندهي هوابرد، یک مرکز فرماندهی پرنده برای بازرسی میدان نبرد از آسمان اسـت. این هواپیما دارای حمل مرکز فرماندهی بر فراز میدان نبرد بوده و دارای سامانه ارتباطی پیشرفته ماهوارهاي برای تماس با تمام واحدهاي میدان جنگ هست. هواپیمایی چون ایلوشین ۸۰ روسی از جمله این هواپیماها هستند.
عده اي از انها حتی دارای رادار برای بازی در نقش آواکس زمینی و جاسوس الکترونیکی هستند. اي ۸ جوینت استار، پیشرفتهترین هواپیما دراین رده اسـت کـه دارای رادار بزرگ آرایه فازی زیر بدنه برای رصد تحرک دشمن روی زمین درکنار هدایت میدان جنگ نیز اسـت.
MiG-29
3.معرفی هواپیمای جنگنده|شکاری رهگیری: شکاری رهگیر در دهه ۱۹۵۰ با گسترش رادار و موشکهاي هوا بـه هوا توسعه یافت. یک شکاری رهگیر وظیفه کشف و درگیری با بمب افکنهاي دشمن را طی جنگ سرد داشت کـه حامل موشکها و بمبهاي اتمی بودند. اگر چه بعدها شکار موشکهاي کروز دشمن نیز در دستور کار انها قرار گرفت.
در واقع یک شکاری رهگیر، وظیفه انهدام سلاحهاي راهبردی چون بمب افکنها، هواپیماهاي شناسایی و یا موشکهاي کروز دشمن را در آسمان داشت؛ اگر چه انها بـه خوبی میتوانستند نقش برتری هوایی یعنی درگیری با جنگندههاي دشمن را نیز بازی کنند. شکاری هایي چون اف ۱۴ تامکت، میگ ۳۱ و توپلوف ۱۲۸ از جمله شکاری رهگیریهایي بودند کـه در جنگ سرد توسعه یافتند. طبق معمول شکاری رهگیرهاي دارای برد رادار و موشک دوربرد، ولی با چالاکی کمتری هستند.
MiG-21
4.معرفی هواپیمای جنگنده|شکاری برتری هوایی: شکاری برتری هوایی وظیفه سرکوب توان هوایی دشمن را در آسمان دارد. وظیفه انها شکار و درگیری با یگانهاي هوایی دشمن مانند جنگندههاي تهاجی و یا شکاری بمب افکنها و حتی شکاریهاي برتری هوایی اسـت. اینگونه جنگنده چالاک بوده و دارای سوخت زیاد برای پروازهاي طولانی برای گشت هوایی بلندمدت هستند. اکثر انها مستقل و دارای رادار و موشک با برد بالا هستند. اف ۱۵ ایگل، اف ۲۲؛ سوخو ۲۷ از جمله اینگونه شکاریها هستند.
Panavia Tornado
5.معرفی هواپیمای جنگنده|گان شیپ: گان شیپ نوعی هواپیمای نظامی اسـت کـه مجهز بـه تسلیحات سنگین بوده و بیشتر بـه منظور حمله بـه اهداف زمینی مورد استفاده قرار میگیرد. این هواپیماها مجهز بـه توپ تا کالیبر ۱۰۵ م م و یا موشک و حتی بمب هستند. اگر چه بزرگ و کند هستند ولی دارای برد بالا ودر نتیجه ساعت پروازی بسیار بالایی هستند کـه در نبرد علیه گروهاي تروریستی چون گروه تروریستی داعش کـه پدافند هوایی آن چنانی ندارند و یا حتی در مناطقی کـه دارای پدافند هوایی کوتاه برد هستند، بسیار موثر و کم هزینه هستند.این پرندهها در نبرد بر ضد گروهاي تروریستی، بهترین گزینه هستند. اي سی ۱۳۰ و اي سی ۳۹۵ از جمله هواپیماهاي گان شیپ هستند.
AC-130
6.معرفی هواپیمای جنگنده|جنگنده تهاجمی: جنگنده حمله بـه زمین برای انهدام اهداف زمینی دشمن با توان نفوذ بـه عمق خاک دشمن. نسخههاي مدرن دارای سیستم ناوبری برای پرواز در شب و روز و رسیدن بـه عمق دشمن و پیدا کردن اهداف راهبردی ان هستند و می توانند تسلیحات تهاجم زمینی هدایت شونده و حتی موشکهاي کروز دوربرد حمل کنند.
البته سطح توانایی انها بـه شدت بـه سطح فناوریهاي بـه کار رفته در انها بستگی دارد. برای نمونه جنگندههاي تهاجمی هم چون سوخو ۲۲ و اي ۴ توان چندانی برای پرواز در هر شرایط آب و هوایی و رسیدن بـه عمق دشمن ندارند، ولی سوخو ۲۴؛ تورنادو و یا سوخو ۳۴ و اف ۱۵ استراک ایگل توانایی بالایی دارند و دارای سامانههاي الکترونیک پیشرفته و جنگ الکترونیک کافی را نیز دارند.
در نهایت سطح توانایی انها بـه سطح فناوری انها بستگی دارد. اکثر مدلهاي این رده اصلا توان دفاع هوایی و درگیری با جنگندهاي دشمن را ندارند اگر چه برخی نیز توان کاملی دراین زمینه دارند «برای نمونه اف ۱۵ استراک ایگل را حتی در نقش یک شکاری برتری هوایی نیز می توان استفاده کرد»
اي-۱۰ تاندربولت
7.معرفی هواپیمای جنگنده|جنگنده پشتیبانی هوایی نزدیک: جنگنده پشتیبانی هوایی نزدیک برای حمله بـه نیروی زمینی دشمن در خط مقدم و پشتیبانی از نیروی زمینی خودی استفاده میشود و توان تهاجمی محدودی نیز دارد. این پرنده طبق معمول مادون صوت هستند، حتی برخی دارای سرعت کمتر از هواپیماهاي مسافربری هستند. چالاکی کمی دارند و حتی بعضا فاقد رادار هستند ولی طبق معمول دارای سامانههاي اپتیکی برای کشف و درگیری با دشمن هستند.
این پرندهها طبق معمول تنها سلاحهاي هدایت شونده کوتاه برد مانند بمب و موشکهاي لیزری و اپتیکی حمل میکنند و سیستم جنگ الکترونیک چندانی ندارند. در انواع جت و توربوپراپ ساخته شده و باز سطح توانایی انها بسته بـه کلاس انها دارد. اي ۱۰؛ سوخو ۲۵ و اي ۳۷ و سوپر توکانو از جمله این هواپیماها هستند.
f-4 phantom
8.معرفی هواپیمای جنگنده|جنگنده بمب افکن: این رده جنگنده در زمان جنگ دوم جهانی تولید شدند کـه در واقع شامل جنگندهاي میشد کـه هم توان برتری هوایی داشت و هم توان حمله بـه اهداف زمینی. این نوع جنگندهها بعد از جنگ دوم جهانی نیز ساخته شدند مانند اف ۴ فانتوم یا اف ۵ کـه توان حمله بـه زمین انها تا مدتها تنها شامل بمب و راکت بود.
سوخو سو-۳۵
9.معرفی هواپیمای جنگنده|جنگنده چند منظوره: این رده جنگنده، تکامل یافته جنگنده بمب افکنها هستند و عملا از جنگندههاي نسل ۴ مانند اف ۱۶ و یا اف ۱۸ و حتی از نسل سومی، چون میراژ اف ۱ شروع شد. این جنگنده هر ماموریتی مانند دفاع هوایی، تهاجمی، پشتیبانی هوایی نزدیک، سرکوب پدافند هوایی دشمن و یا ضدکشتی و شناسایی را میتواند انجام دهد. اکثر جنگندههاي مدرن امروزی، چون اف ۳۵؛ سوپر هورنت، اف ۱۶؛ تایفون، رافال سوخو ۳۵ و ۳۰ از این رده هستند.
سوخو 30
10.معرفی هواپیمای جنگنده|سوخت رسان: این هواپیماها بـه سه شکل موجود هستند:
یکی هواپیمای سوخت رسان تاکتیکی کـه میتواند شامل یک جنگنده با غلاف سوخترسانی باشد و یا یک هواپیمای ترابری تاکتیکی هم چون سی ۱۳۰ با غلاف سوخترسان.نسخه راهبردی ان طبق معمول شامل هواپیماهاي مسافربری و یا ترابری راهبردی اسـت کـه مجهز بـه سه جایگاه و یا سه غلاف برای سوخترسانی شدهاند.
b52
11.معرفی هواپیمای جنگنده|بمب افکن: بمب افکنها از اواخر جنگ جهانی اول آمدند. در واقع بـه دلیل این کـه انها توان حمل بمب بیشتری از دیگر هواپیماهاي هم دوره خود داشتند و برای نابودی هدف، تنها بـه پرتاب بمب اکتفا می کردند؛ بـه بمب افکن معروف شدند. بمب افکنها بـه چندین رده تقسیم می شود. بمب افکنهاي متوسط، سنگین و راهبردی.
بمب افکنهاي متوسط بـه هواپیمایی چون ایلیوشین ۲۸ و یا اف ۱۱۱ گفته میشود. هواپیماهاي کـه از نظر ابعاد چندان از یک جنگنده بزرگتر نیستند، ولی دستکم دو برابر انها بمب حمل میکنند. بمب افکتهاي سنگین بـه بمب افکنهایي با توان حمل دستکم بیش از ۸ تن بمب می گویند.
بمب افکنهاي راهبردی بـه بمب افکنهایي با توان حمل سلاح اتمی گفته می شود کـه دارای برد بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر بدون سوختگیری و برد بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر دستکم با یکبار سوختگیری هوایی میباشند. ب ۵۲؛ ب ۱ و ب ۲ و یا توپولف ۹۵ و ۱۶۰ از جمله بمب افکنهاي راهبردی هستند.
Boeing EA-18G Growler
12.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیمای جنگ الکترونیک: هواپیمای جنگ الکترونیک، وظیفه ایجاد اختلال الکترونیکی روی رادار و مکالمات دشمن را دارد. اینگونه هواپیماها با دریافت امواج راداری دشمن، تجزیه و تحلیل ان و ارسال امواج مشابه بر روی رادار دشمن ایجاد اختلال میکنند.
عده اي از این پرندهها دارای نقش سرکوب پدافند نیز هستند و توان حمل سلاح ضد رادار برای نابودی رادار سامانههاي پدافندی را دارند. این هواپیما بـه شکل مستقل و یا بـه با پرواز پشت سر دسته پروازی و ایجاد جنگ الکترونیک، انها را از دید رادار محافظت می کند. گراولر سمبل کامل چنین هواپیمایی اسـت.
sr71
13.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیمای شناسایی: هواپیمای شناسایی بـه شکل سنتی برای تصویربرداری از اهداف دشمن بـه کار میرود و عموما با پسوند و یا پیشوند R شناخته می شود. عده اي از انها بـه غیر از دوربین، دارای رادار روزنه ساختگی باکیفیت بالا برای تصویربرداری سه بعدی راداری از هدف هستند کـه عکسهایی بـه کیفیت یک تصویر دوربین ارائه میدهد.
گرچه امروزه ساخت یک هواپیمای شناسایی مختص شناسایی با ورود پهپادها دیگر معنی ندارد، ولی غلافهاي شناسایی با دوربین و رادار روزنه ساختگی وجود دارند کـه روی جنگندههاي تهاجمی و یا چندمنظوره نصب میشود. از جمله هواپیماهای شناسایی معروف میتوان بـه آر اف ۴؛ یو ۲ و اس آر ۷۱ یا میگ ۲۵ آر و یا آر اف ۱۸ اشاره کرد.
p8
14.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیمای گشت دریایی: هواپیمای گشت دریایی وظیفه نظارت بر آبها و تردد در دریاها و یا اقیانوسها را دارد. این هواپیماها طبق معمول دارای رادار با قابلیت جستوجو ۳۶۰ درجه و اُپتیک برای کشف هدف هستند و عده اي از انها توان ضد کشتی با پرتاب موشک ضد کشتی دارند، اگر چه حتی نمونههاي غیر نظامی برای گاردهاي ساحلی نیز وجوددارد.
c130
15.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیمای گشت ضد زیر دریایی: این هواپیماها دارای تجهیزاتی چون سونار و کاونده مغناطیسی برای کشف زیر دریاییها هستند. این رده دارای رادار و تجهیزات برای کشف شناورهاي دشمن هم هستند ولی بـه واسطه داشتن تجهیزات ضد زیر دریایی و سلاح ضد زیر دریایی از رده قبلی پیشرفتهتر و گرانتر هستند. پی ۸ پوزایدون و یا پی ۳ اورین از این نوع هواپیماها هستند.
آواکس
16.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیماهاي ترابری: بـه هواپیمایی برای حمل بار و سرباز گفته میشود کـه در انواع جت و توربوپراپ موجود هستند. این هواپیماها در دو رده تولید میشوند. ترابری تاکتیک و ترابری راهبردی. ترابری تاکتیکی دارای برد کمتر و توان حمل کمتر از ۳۰ تن بار هستند و توان نشست و برخاست از روی باندهاي نا آماده خاکی و چمن را دارند. هواپیماهایی چون سی ۱۳۰ و یا آنتنوف ۲۶ از این دسته هستند.
ولی هواپیماهاي ترابری راهبردی برای انجام عملیاتی بین قارهاي و فرود در فرودگاههاي آماده طراحی شده اند و گهگاه توانایی حمل تا ۱۵۰ تن بار را هم دارد. هواپیماهایی چون ایلیوشین ۷۶ و سی ۵ از این رده هستند. دراین میان هواپیماهایي هم هستند کـه میتوان انها را هم تاکتیکی دانست و هم راهبردی. هواپیماهایی چون سی ۱۷ و یا اطلس از این رده هستند.
آر سی ۱۳۵ اس
17.معرفی هواپیمای جنگنده|آواکس: هواپیمای هشدار زودهنگام یا آواکس، یک رادار پرنده اسـت کـه شامل یک رادار با قابلیت جستجوی ۳۶۰ درجه اسـت و مراکز فرماندهی و نظارت رادار درون هواپیما اسـت. این هواپیماها طبق معمول دو نوع رادار دارند. بخشی مانند آواکس ایی ۳ و یا اي ۵۰ دارای یک رادار با پوشش بشقابی مانند روی بدنه اسـت کـه چرخیده و ۳۶۰ درجه را پوشش میدهد و رده دوم انها کـه دارای رادار آرایه فازی هستند کـه شامل دو آنتن در دو طرف صفحه اصلی برای پوشش هر یک حدود ۱۶۰ درجه ودر مجموع ۳۲۰ درجه اسـت «فضای کمی بدون پوشش میماند البته همه ی انها آن گونه نیستند.»
این هواپیماها دارای کنسول برای کاربران ان برای تجزیه و تحلیل دادههاي رادار هستند. رادار انها میتواند اهداف هوایی-دریایی و بسته بـه ارتفاع پروازی، حتی اهداف زمینی را رصد کند.
اي ۸ جوینت استار
18.معرفی هواپیمای جنگنده|هواپیمای جاسوس الکترونیک: شناسایی و یا جاسوس الکترونیک، دستهاي از هواپیماهاي شناسایی هستند کـه دارای آنتنهاي خاصی برای گرد آوری علائم رادار دشمن برای تجزیه و تحلیل انها و یا شنود و ایجاد اختلال روی ارتباط رادیویی نظامی و غیرنظامی دشمن هستند.
برخی حتی توان ایجاد اختلال روی برنامههاي تلویزیونی و اینترنت را داشته و میتوانند دست بـه پخش برنامههاي تلویزیونی و رادیویی جهت جنگ روانی بزنند. آر سی ۱۲؛ آر سی ۱۳۰ از جمله این هواپیماها هستند. برخی دارای رادار برای شناسایی اهداف زمینی نیز هستند کـه حتی بـه عنوان یک آواکس زمینی برای نظارت تحرک زمینی دشمن استفاده میشوند. هواپیمایی چون آر سی ۱۳۵ از این نوع هواپیماها هستند.
کی سی ۱۳۵
یکی از استفادههایي کـه از هواپیماها می شود برای کاربردهاي نظامی و جنگی اسـت. هواپیماهاي نظامی همیشه برای جنگ بـه کار نمیروند اما از لحاظ کارآیی و بُرد پروازی، برای مقاصد جنگی طراحی شدهاند.