شیراز، شهر شعر و ادب، یکی از زیباترین شهرهای ایران است که همیشه میزبان مسافران زیادی از جای جای دنیا است. شیراز آنقدر جاذبه دیدنی و گردشگری دارد که هیچ مسافری نمیتواند در یک سفر کوتاه همه آن را ببیند. در میان جاذبههای بیشمار این شهر، باغ ارم یکی از زیباترینهاست. این باغ با درختان سرو بلند، نارنجهای خوشعطر و عمارتی باشکوه در دل آن، نمونهای بینظیر از باغهای ایرانی است. فرقی نمیکند که در چه زمانی از سال بخواهید از باغ ارم دیدن کنید، همیشه این باغ شکوه و سرسبزی خود را دارد. در این مطلب راهنمای بازدید از باغ ارم را در فصل پاییز بازگو میکنیم.
جالب است بدانید که بنیانگذار و تاریخ دقیق ساخت باغ ارم شیراز مشخص نیست! طبق اسناد و مدارک باقیمانده مورخان احتمال میدهند که تاریخ این باغ به دوران سلجوقیان برمیگردد. این باغ در طول تاریخ بین حکومتهای زیادی دست به دست شده و توسط خاندانهای مختلف از جمله قاجار به شکل فعلی توسعه یافته است. امروزه باغ ارم به عنوان یک باغ گیاهشناسی توسط دانشگاه شیراز اداره میشود و با تنوع گیاهان و گلهای زیبایش، مکانی آرامشبخش و دلانگیز برای قدم زدن و لذت بردن از زیباییهای طبیعت و تاریخ است.
اگر با ماشین شخصی تصمیم دارید به سمت باغ ارم حرکت کنید چند مسیر پیش روی شماست. جهت دسترسی از شمال شهر شیراز، بلوار شهید چمران بهترین مسیر است. پس از طی کامل بلوار شهید چمران، به میدان دانشجو خواهید رسید. از میدان دانشجو به سمت چپ وارد بلوار دانشجو شده و تا میدان ارم مسیر را ادامه دهید. در میدان ارم، به سمت راست پیچیده و وارد خیابان ارم شوید. ورودی باغ در سمت راست خیابان ارم واقع شده است.
همچنین جهت دسترسی از جنوب شهر شیراز، خیابان آزادی را تا رسیدن به خیابان ارم طی نمایید. سپس وارد خیابان ارم شده و تا نزدیکی میدان ارم مسیر را ادامه دهید. ورودی باغ در مجاورت میدان ارم قابل مشاهده است.
در مسیر باغ ارم وسایل نقلیه شهر شیراز هم آماده خدمت رسانی به مسافران و گردشگرانی است که از شهرهای مختلف ایران مثل تهران با خرید بلیط تهران شیراز است. مسافران نیز برای جلوگیری از هدررفت وقت در ترافیک میتوانند با وسایل نقلیه به باغ ارم بروند.
نزدیکترین ایستگاه مترو به باغ ارم، ایستگاه نمازی در خط یک متروی شیراز است. پس از خروج از ایستگاه نمازی، با پیادهروی مستقیم به سمت میدان دانشجو، بلوار دانشجو را پشت سر گذاشته و به میدان ارم خواهید رسید. از میدان ارم به سمت راست پیچیده و با طی مسافتی کوتاه در خیابان ارم، به ورودی باغ خواهید رسید.
جهت استفاده از اتوبوس، میتوانید از خطوط ذیل بهرهمند شوید:
با استفاده از این خطوط، در ایستگاه میدان ارم پیاده شده و با طی مسافتی کوتاه در خیابان ارم به ورودی باغ خواهید رسید. بهتر است سفر شیراز را با مشاهده باغ ارم به پایان برسانید و بعد از مشاهده بلیط هواپیما شیراز تهران را خریداری کنید.
آدرس دقیق: استان فارس، شیراز، منطقه یک، خیابان ارم، باغ ارم.
شماره تماس باغ ارم: 07132272538
باغ ارم شیراز همهروزه از ساعت ۸ صبح تا ۲۰:۳۰ پذیرای بازدیدکنندگان است.
این باغ، به عنوان یکی از جاذبههای فرهنگی و تاریخی شیراز، در تمام ایام هفته، شامل جمعهها و تعطیلات رسمی، به جز روزهای خاص سوگواری ملی مانند تاسوعا، عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی و شهادت امام جعفر صادق (ع)، در دسترس علاقهمندان به تاریخ و طبیعت قرار دارد.
پیشنهاد میشود در پاییز و زمستان، پیش از تاریکی هوا از این باغ بازدید کنید تا بتوانید از زیباییهای آن در روشنایی روز لذت ببرید. البته، باغ ارم در تمام فصول سال، بهویژه در اردیبهشتماه و فصل بهارنارنج، زیبایی منحصربهفردی دارد و گشتوگذار در آن در فصل پاییز و هنگام برگریزان نیز خالی از لطف نیست. برای اطمینان از باز بودن مجموعه و ساعات بازدید میتوانید با شماره تلفن باغ ارم تماس بگیرید.
هزینه بلیط باغ ارم شیراز به شرح زیر است:
تخفیفات ویژه:
هنگامی که وارد باغ ارم میشوید، با یک دروازه باشکوه مواجه میشوید که یادآور شکوه و عظمت این مکان تاریخی است. دروازه ورودی با کاشیکاریهای رنگارنگ و طرحهای پیچیده تزئین شده و نام “باغ ارم” بر روی آن به چشم میخورد.
در قلب باغ، ایوانی وسیع و زیبا قرار دارد که حول یک حوض بزرگ و پرآب ساخته شده است. ایوان با ستونهای بلند و کاشیکاریهای چشمنواز خود، مکانی ایدهآل برای استراحت و لذت بردن از مناظر باغ است. آب فوارهها و صدای آرامشبخش آب، فضایی خنک و دلپذیر در روزهای گرم تابستان ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی اصفهان در فصول سرد سال
قصر اصلی باغ ارم، که بر روی تپهای شیبدار بنا شده، یکی از زیباترین و تاریخیترین ساختارهای این باغ محسوب میشود. این بنا سه طبقه با دو ستون بزرگ که از سبک معماری تخت جمشید الهام گرفته شدهاند، نمایانگر هنر معماری دوران قاجار است. طاقهای دایرهای و تزیینات منحصر به فرد مانند نقاشیها، گچبریها، حجاریها و کاشیکاریها، زیبایی قصر را دوچندان میکنند.
طبقه زیرین قصر، فضای سردابی خنککنندهای است که برای روزهای گرم تابستان طراحی شده است. نهر آبی که از میان این سرداب عبور میکند، فضای دلپذیری را به وجود میآورد. کف و دیوارهای سرداب با کاشیهای رنگارنگ پوشیده شدهاند.
در نمای جلویی قصر، یک تابلو و دو طاق دایرهای قرار دارد که سه هلال متصل به هم را تشکیل میدهند و صحنههایی از شاهنامه و نبردهای شاهان قاجار را به نمایش میگذارند. پنجرههای آهنی مشبک قصر نیز از ویژگیهای منحصربهفرد آن هستند. سه پنجره آهنی در طبقه اول و پای ایوان بزرگ، و یک پنجره بزرگ در وسط طبقه اول به همراه دو پنجره قرنیه در طرفین، همگی قدمت تاریخی قصر را به نمایش میگذارند.
باغ ارم در پایان دوره پهلوی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. در آن زمان، این باغ به یک خرابه تبدیل شده بود و دیوارهای گلی آن کاملاً از بین رفته بودند. در ابتدا، دیوارهای گلی با دیوارهای سنگی کوتاه جایگزین شدند و نردههای فلزی بر روی آنها نصب گردید.
سپس، قصر اصلی با الگوبرداری از طرح اصلی ترمیم شد. تالار آینه، نقاشیهای رنگ روغن دیوارها و سقف، و همچنین کاشیکاری جرزهای دیوار بنا مورد مرمت قرار گرفتند تا زیبایی و شکوه اصلی باغ ارم بازگردانده شود.
در جاهای مختلف باغ ارم، کتیبههای گوناگونی وجود دارد که اکثر آنها در زمان نصیرالملک نصب شدهاند. شش کتیبه در نمای شرقی قصر اصلی قرار دارند که روی سنگ مرمر و به خط نستعلیق نوشته شده و تاریخ نصب دارند.
دو کتیبه قرنیه در دو طرف ایوان بزرگ قصر نصب شدهاند که هر دو تصویر سرباز هخامنشی را به تصویر میکشند. این سربازان در یک دست نیزه و در دست دیگر گرز دارند. اگرچه تلاش شده تا این سربازان شبیه به سربازان تخت جمشید باشند، اما جزئیات و تزیینات ظریف آنها در این کتیبهها دیده نمیشود.
کلام آخر
باغ ارم شیراز، با زیبایی وصفناپذیر و تاریخ غنیاش، یکی از ارزشمندترین میراثهای فرهنگی ایران است. این باغ نه تنها یادآور شکوه و جلال هنر ایرانی است، بلکه مکانی برای آرامش و لذت بردن از طبیعت نیز محسوب میشود. بازدید از باغ ارم تجربهای است که هرگز از ذهن بازدیدکنندگان پاک نخواهد شد.