سفر به اروپا برای ما ایرانیها همیشه یه جورایی مثل تعقیب یه رویای دور و درازه؛ از قدم زدن توی خیابونهای قدیمی پراگ گرفته تا خوردن پاستا توی یه رستوران دنج توی رم. اما این روزها این رویاهامون با یه سری محدودیتهای جدید و قدیمی گره خورده که برنامهریزی رو سختتر از همیشه کرده. توی این پست میخوایم یه نگاهی بندازیم به آخرین محدودیتهای سفر به اروپا و بفهمیم چرا برای ما ایرانیها اینقدر پیچیده شده. بعدش هم چند تا مقصد جایگزین مثل تور دبی، تور استانبول و تور گرجستان و تایلند یا ژاپن رو پیشنهاد میدیم که نه تنها راحتترن، بلکه پر از جاذبههای دیدنیان و میتونن یه سفر خاطرهانگیز براتون بسازن و توسط اکثر آژانس های گردشگری مانند myparvaz.com برگزار میشوند.
وضعیت کنونی محدودیتهای سفر به اروپا
بیایم با اصل قضیه شروع کنیم: ویزای شنگن. برای ما گرفتن این ویزا همیشه یه چالش بزرگ بوده. سفارتها مدارک زیادی میخوان، از تمکن مالی که باید بالای 200 میلیون تو حساب باشه تا دعوتنامهای که پیدا کردنش برای خیلیها غیرممکنه. تازه بعد از کلی دوندگی، ممکنه به یه دلیل ساده مثل “عدم اطمینان از بازگشت” ریجکت بشید. محدودیتهای کرونایی هم هنوز کامل برداشته نشده؛ مثلاً فرانسه فقط vaccینهای مورد تأیید EMA مثل فایزر رو قبول داره و اگه vaccین ایرانی زده باشید، باید تست PCR بدید. آلمان هم بعضی وقتها قرنطینه 10 روزه رو اجباری میکنه. از اون طرف، تحریمها پروازهای مستقیم رو ازمون گرفته و باید با خطوط خارجی مثل ترکیش یا قطر برید که هزینه بلیط رو گاهی تا 30-40 میلیون میرسونه.
مهمترین محدودیتهای سفر ایرانیان به اروپا
بیایم با جزئیات بیشتری به محدودیتهایی که ما ایرانیها برای سفر به اروپا باهاشون روبهرو هستیم نگاه کنیم:
۱. نیاز به ویزای شینگن
بیشتر کشورهای اروپایی توی منطقه شینگن هستن و برای ورود به این کشورها، ما ایرانیها باید ویزای شینگن بگیریم. گرفتن این ویزا یه پروسه پیچیده و زمانبره؛ باید کلی مدرک جمع کنید، از دعوتنامه که پیدا کردنش برای خیلیها سخته، تا مدارک مالی که نشون بده میتونید خرج سفرتون رو بدید، و بیمه مسافرتی که گاهی خودش یه هزینه اضافهست. بدتر از همه، نرخ ریجکتی این ویزا برای ایرانیها بالاست. ممکنه ماهها وقت بذارید و آخرش به یه دلیل ساده مثل “عدم اطمینان از بازگشت” جواب رد بگیرید.
۲. محدودیتهای مالی
یکی از چیزایی که سفارتها خیلی روش حساسن، تمکن مالیه. باید ثابت کنید که پول کافی برای سفر و اقامت توی اروپا دارید، مثلاً حساب بانکی با موجودی حداقل 200 میلیون تومن یا بیشتر، بسته به کشور مقصد. اما مشکل اینجاست که به خاطر تحریمها، انتقال پول به حسابهای اروپایی یا حتی استفاده از کارتهای بانکی بینالمللی برای ما تقریباً غیرممکنه. این یعنی حتی اگه پول داشته باشید، نشون دادنش به شکلی که سفارت قبول کنه، خودش یه چالش بزرگه.
۳. محدودیتهای مربوط به پاسپورت
پاسپورت ایرانی شما باید حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشه تا بتونید برای ویزا اقدام کنید. تازه، بعضی وقتها سفارتها سابقه سفرهای قبلیتون رو هم چک میکنن؛ اگه زیاد سفر خارجی نرفته باشید، ممکنه فکر کنن تجربه کافی ندارید و این به ضررتون تموم بشه. این موضوع برای کسایی که پاسپورتشون تازه صادر شده یا سفرهای کمی دارن، یه مانع دیگهست.
۴. محدودیتهای سیاسی
روابط سیاسی ایران با بعضی کشورهای اروپایی همیشه یه مقدار شکننده بوده و این مستقیماً روی گرفتن ویزا اثر میذاره. مثلاً وقتی تنش سیاسی بالا میره، سفارتها سختگیرتر میشن و ممکنه به دلایل امنیتی، درخواست ویزای ایرانیها رو با دقت بیشتری بررسی کنن یا حتی رد کنن. این چیزیه که دست ما نیست و فقط باید امیدوار باشیم شرایط بهتر بشه.
۵. محدودیتهای ناشی از تحریمها
تحریمهایی که علیه ایران اعمال شده، فقط توی اقتصاد نیست که اثر گذاشته؛ سفر کردن رو هم سختتر کرده. این تحریمها باعث شدن پروازهای مستقیم به اروپا نداشته باشیم و مجبور بشیم از خطوط هوایی خارجی مثل ترکیش یا قطری استفاده کنیم که هزینه بلیط رو گاهی تا 40 میلیون میرسونه. از اون طرف، گرفتن بیمه مسافرتی معتبر یا دسترسی به خدمات مالی توی اروپا هم با مشکلاتی همراهه و این یعنی باید بیشتر دور خودتون بچرخید تا همهچیز رو جور کنید.
جایگزینهای سادهتر و جذاب برای سفر
خب، حالا که اروپا اینقدر سخت شده، چرا خودمون رو اذیت کنیم؟ مقصدهایی مثل دبی، استانبول و گرجستان هم نزدیکترن، هم دردسرشون کمتره و هم پر از چیزای دیدنیان. دبی رو در نظر بگیرید که خیلی راحت از اروپا ویزا صادر میشه، میتونید برید و از برج خلیفه و مراکز خریدش لذت ببرید. هزینه یه تور 5 روزه دبی با هتل خوب حدود 20-25 میلیونه، خیلی کمتر از اروپا. استانبول هم که نیازی به ویزا نداره؛ پرواز مستقیم از تهران تا اونجا 2 ساعته و میتونید توی بازار بزرگ چونه بزنید یا کنار ایاصوفیه یه چای ترکی بخورید. گرجستان هم با طبیعت بکرش و مردمی که عاشق مهمونن، بدون نیاز به ویزای قبلی، یه انتخاب عالیه. تازه، لاری گرجستان و لیر ترکیه خیلی ارزونتر از یوروئه و جیبمون رو کمتر خالی میکنه.
مزایا و معایب مقاصد جایگزین
هر کدوم از این مقصدها یه چیز خاص دارن. دبی برای کسایی که عاشق مدرنیته و خریدن، عالیه، ولی توی تابستون گرمای 50 درجهاش ممکنه اذیت کنه. استانبول یه ترکیب بینظیر از تاریخ و طبیعت داره، فقط باید مراقب شلوغی توریستها باشید. گرجستان هم با کوهها و جنگلهاش دل هر طبیعتدوستی رو میبره، ولی اگه دنبال امکانات لوکس باشید، شاید به پای دبی نرسه.
نکات فرهنگی و سفر به مقاصد جایگزین
اگه دبی رو انتخاب کردید، یادتون باشه لباس پوشیدن توی اماکن عمومی قانون داره و بهتره محافظهکار باشید. توی استانبول، چونه زدن توی بازار یه بخش از فرهنگه و اگه بلد باشید، کلی تخفیف میگیرید. گرجستان هم غذاهاش مثل خاچاپوری و خینکالی یه تجربه جدیده که نباید از دست بدید؛ یه جورایی طعمشون به ذائقه ما ایرانیها میخوره.
نکات مهم قبل از برنامهریزی سفر به اروپا
اگه هنوز دلتون با اروپاست، چند تا کار رو حتماً انجام بدید. اول، سایت رسمی سفارت کشور مقصد رو چک کنید یا به reopen.europa.eu سر بزنید که اطلاعات بهروز داره. دوم، با یه آژانس معتبر مشورت کنید که مدارکتون رو درست بچینن و شانس ریجکت رو کم کنن. سوم هم اینکه یه بودجه اضافی کنار بذارید؛ ممکنه مجبور شید تست PCR بدید یا چند روزی قرنطینه بشید که هزینه خودش رو داره.
توصیههایی برای کاهش چالشهای سفر به اروپا
برای ویزای شنگن، مدارکتون رو کامل کنید؛ یه برنامه سفر دقیق بنویسید که نشون بده قصد برگشت دارید. حساب بانکی با گردش مالی خوب هم خیلی کمک میکنه. اگه دعوتنامه ندارید، رزرو هتل و بلیط قطعی رو حتماً داشته باشید تا سفارت مطمئن بشه برمیگردید.
نتیجهگیری
سفر به اروپا برای ما ایرانیها فعلاً پر از مانع شده؛ از ویزای سخت و گرون گرفته تا پروازهای غیرمستقیم و قوانین عجیب و غریب. اما این به این معنی نیست که باید قید سفر رو بزنیم. تورهای دبی، استانبول و گرجستان با راحتی و هزینه کمتر، میتونن جایگزینهای فوقالعادهای باشن تا وقتی که اوضاع اروپا برای ما بهتر بشه. شما تجربهای از این محدودیتها یا سفر به این مقصدها دارید؟ توی نظرات برامون بنویسید، شاید داستان شما به بقیه هم کمک کنه!