قبل از اینکه بیشتر به این موضوع بپردازیم اول به اختصار دو اصطلاح مهم در این تعریف را شرح می دهیم.
پروتکل چیست؟ منظور از پروتکل در این تعریف، پروتکل های ارتباطات می باشد که شامل دسته ای از قوانین استاندارد برای نمایش اطلاعات ، علامت دهی، تشخیص و تصحیح خطا که جهت فرستادن اطلاعات در یک کانال اطلاعاتی لازم است.
شبکه نظیربه نظیر چیست؟ شبکه نظیربه نظیر به اصطلاح peer to peer نام گونه ای از معماری شبکه های رایانه است. در این نوع شبکه رایانه های سرور و کلاینت هر دو در یک سطح کار می کنند به این مفهوم که هر رایانه می تواند از اطلاعات رایانه دیگر استفاده کند یا به دیگری اطلاعات بفرستد. این نوع شبکه ها برای اهداف مختلفی از قبیل اشتراک گذاری فایل ها شامل صوت، تصویر، ویدئو، اطلاعات یا دیگر فرمت های دیجیتالی معمول استفاده می شود.
بیت تورنت زمانی فعال می شود که یک کامپیوتر فایل یا گروهی از فایل هایش را در دسترس شبکه قرار می دهد. این کار seed نامیده می شود که همانند دانه پاشی است و به دیگر رایانه ها اجازه می دهد که به او متصل شوند و فایل را دانلود کنند. دیگران در اصطلاح peers یا همتایان خوانده می شوند. هر همتا که بخشی از فایل را دانلود کرد، آن را برای دانلود بقیه همتایان در دسترس قرار می دهد.
شایان ذکر است که اولین بار پروتکل بیت تورنت در آوریل سال 2001 توسط برام کوهن نوشته شد و هم اکنون توسط شرکت او به نام BitTorrent به کار خود ادامه می دهد.
هم اکنون تعداد بسیار زیادی کلاینت برای بیت تورنت وجود دارد که بر روی انواع کامپیوترها با پلت فورم های متفاوت قابل اجراست. (ویندوز، مکینتاش، لینوکس و …). بر طبق یک آمار مقدار اطلاعات به اشتراک گذاشته شده در کلاینت های تورنت بیش از 1.1 پتابایت است (پتابایت واحد اطلاعات معادل 1024 ترابایت است.)
در اینجا باید بدانید که بیت تورنت شامل نرم افزاری به همین نام نیز می شود که برای آپلود و دانلود فایل از طریق تورنت مورد استفاده قرار می گیرد واولین کلاینت این پروتکل بود. دانلود نرم افزار رایگان و از سایت http://www.bittorrent.com/ قابل دسترسی است. از طریق نصب آن می توانید با موتور جستجو تعبیه شده فایل مورد نظر را جستجو کنید و نتایج در مرورگر شما نمایش داده می شود که از طریق لینک های ارائه شده به فایل اشتراکی دسترسی پیدا می کنید.
تعدادی از کلاینت های مشهور تورنت: BitComet, LimeWire, FlashGet, FDM….
گفتنی است با گسترش استفاده مردم کشور ما از اینترنت پرسرعت ADSL، کم کم استفاده از تورنت نیز جای خود را در میان راه های قدیمی جستجو و دانلود فایل خواهد یافت.