با اولین ها در تکنولوژی هولوگرافی آشنا شوید
یکی از جذاب ترین بخش های هر اختراع یا اکتشافی، اولین های آن حوزه هستند. برای مثال شاید شما هم به اولین نابغه ای که قرمه سبزی را درست کرد اندیشیده باشید! یا برای اولین بار چه کسی احساس کرد میتواند با زبانی که برای برنامه نویسی ساخته شده است، بازی ویدیویی مانند سوپر ماریو بسازد؟ تکنولوژی هولوگرافی نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ اولین نفر پیش خود چه فکری کرد که احساس کرد میتواند با ترکیب نور ساطع شده از یک جسم و نور لیزر، یک فناوری جدید اختراع کند؟ اولین کشوری که احساس کرد باید در اسکناس از هولوگرام استفاده کند، کدام کشور است؟ با ما همراه باشید تا با اولین های تکنولوژی هولوگرافی آشنا شوید.
بهتر است اول یک تعریف از تکنولوژی هولوگرافی داشته باشیم تا بعد به موضوع اصلی مقاله برگردیم. هولوگرافی تکنیکی است که امکان ثبت موج و بازسازی مجدد آن را فراهم میکند. هولوگرافی بیشتر به عنوان روشی برای تولید تصاویر سه بعدی واقعی شناخته میشود، اما طیف گسترده ای از کاربردهای دیگر نیز دارد. اصولا ساخت هولوگرام یکی از مهمترین کاربردهای هولوگرافی است.
هولوگرام با قرار دادن یک دسته موج دوم (که معمولاً پرتو مرجع نامیده میشود) در دسته موج مورد نظر ساخته میشود، در نتیجه یک الگوی تداخلی ایجاد شده که روی یک محیط فیزیکی ثبت میشود. هنگامی که فقط جبهه موج دوم الگوی تداخل را فعال میکند، برای ایجاد مجدد جبهه موج اصلی، دچار شکست میشود. هولوگرامها را میتوان با مدلسازی دو دسته موج و جمع کردن آنها با یکدیگر به صورت دیجیتالی نیز به صورت کامپیوتری تولید کرد، سپس تصویر دیجیتالی به دست آمده بر روی یک برچسب یا فیلم مناسب چاپ می شود و توسط منبع مناسبی برای بازسازی جبهه موج مورد نظر روشن میشود.
حال که با تکنولوژی هولوگرافی تا حدودی آشنا شدید، میتوانید بهتر با مواردی که مرتبط با این فناوری است آشنا شوید.
نام تکنولوژی هولوگرافی با دنیس گابور، کسی که به عنوان پدر هولوگرافی شناخته میشود پیوند خورده است. او کسی است که هنگامی که به روی میکروسکوپ الکترونیکی (در سال 1947) به جهت بهبود آن کار میکرد، به این نتیجه رسید که میتواند اطلاعات آن را بگیرد و با بازسازی آن، کیفیت تصاویر دریافتی را بیشتر کند. جالب است بدانید او هولوگرام دو بعدی را با تاباندن نور از لامپ جیوه ای به مدت چند ساعت ساخت.
یوری دنیسوک (به انگلیسی: Yuri Denisyuk)، کسی که است که هولوگرافی حجمی را در سال 1958 اختراع کرد. هولوگرافی حجمی در حقیقت، فرآیند تولید هولوگرام های بازتاب نور سفید است. او نیز مانند گابور، از لامپ های قوس جیوه ای برای اینکار استفاده کرد؛ اینکار او انقدر با ارزش بود که او را برنده جایزه لِنین کرد.
دو سال بعد یعنی در سال 1960، تئودور اچ میمن (به انگلیسی: Theodore H Maiman) در آزمایشگاه تحقیقاتی خود، اولین دستگاه را برای تقویت نور از طریق تشعشع آن یا لیزر ساخت که منبع بسیار قدرتمندتری از لامپ جیوه ای بود و از نور منسجم و تک رنگ مورد نیاز برای تولید هولوگرام ها بهره میبرد.
امت لیث (به انگلیسی: Emmett Leith) و ژوریس آپاتنیکس (به انگلیسی: Juris Upatnieks) به تدریج تکنیک پرتو مرجع خارج از محور را ابداع کردند و با استفاده از لیزر خیلی زود پس از اختراع آن، اولین هولوگرام سه بعدی را در سال 1962 ساختند.
آدولف لومان (به انگلیسی: Adolf Lohmann)، در سال 1967، اولین هولوگرام تولید شده توسط کامپیوتر را تولید کرد. جالب است بدانید در همان سال، لری سیبرت (به انگلیسی: Larry Siebert)، تصویر پرتره خودش را با استفاده از پالس های لیزر ساخت و به نوعی اولین بار در تاریخ، هولوگرام یک شخص حقیقی را ایجاد کرد.
در این نوع ساختار هولوگرافی، منبع نور در پشت هولوگرام قرار گرفته و تصویر به سمت بیننده انتقال داده میشود و به همین دلیل تصویر تولید شده بسیار با کیفیت میباشد. در سال 1968، استفان بنتون (به انگلیسی: Stephen Benton)، یک هولوگرام تولید کرد که در نور معمولی قابل مشاهده بود، این اتفاق، به دلیل انتقال نور سفید بود که توسط او اختراع شد.
در سال 1972، مغازه تیفانی یک هولوگرام لیزری پالسی از یک دستبند را در ویترین فروشگاه خود در نیویورک به نمایش گذاشت، با تصویری که در بالای پیاده رو پخش میشد و مردم میایستادند و به تصویر خیره میشدند. جالب است تیفانی 14 سال بعد از آن اتفاق نیز، در افتتاحیه نمایشگاهش در شهر لندن، هولوگرافی زنی در یک فیلم که پشت میزی با گردنبندی لوکس نشسته بود را ساخت، آنقدر ازدحام ایجاد شد که مجله عکس بریتانیا گزارش داد: کارمندان تیفانی دیوانه شدند..!
مایک فاستر (به انگلیسی: Mike Foster) در سال 1974، اولین هولوگرام مکانیکی را ساخت و توانست خطوط یک هولوگرام معمولی را به یک الگوی برجسته تبدیل کند.
در سال 1976 در شهر نیویورک، اولین موزه در رابطه با پیشرفت های هولوگرافی تاسیس شد.
شرکت IBM در سال 1980، یک دستگاه اسکن هولوگرافیک را معرفی کرد که توسط یک میدان نوری پیچیده برای اسکن خرید مشتریان سوپر مارکت استفاده میشد. این یکی از اولین کاربرد های تجاری عمده هولوگرافی در جهان بود. این اسکنر، برای خواندن اطلاعات یک کالا مانند قیمت، کد محصول و … از هولوگرافی استفاده میکرد و توانست 3687 عملیات پرداخت را ساده کند و به آن ها سرعت ببخشد.
در سال 1982، مک گرو (به انگلیسی: McGrew) هولوگرامهای دو بعدی و سه بعدی را برای ایجاد لایهبندی تصاویر مسطح اختراع کرد و باعث شد هولوگرامهای برجسته را در نور معمولی محیط راحتتر بتوان دید.
در همان سال 1982 بود که MasterCard، برای مبارزه با کلاهبرداری، هولوگرام را به کارت های اعتباری خود افزود. سال بعد Visa نیز تصمیم به استفاده از هولوگرام گرفت.
در سال 1983، یک نمایشگر هدآپ، (هدآپ قابلیتی است که میتواند اطلاعات صفحه نمایش را به صورت شفاف روی شیشه جلو وسیله نقلیه منعکس میکند. این قابلیت علاوه بر زیبایی، به افزایش امنیت وسیله نقلیه نیز کمک میکند.) با استفاده از تکنولوژی هولوگرافیک به جت جنگنده F16 اضافه شد.
در سال 1984، شماره ماه مارس مجله نشنال جئوگرافیک، از هولوگرام روی جلدش استفاده کرد که بیش از 11 میلیون نسخه آن تولید شد و به فروش رفت!!
در سال 1985، این عراق بود که برای اولین بار از هولوگرام در پاسپورت هایش استفاده کرد!!
شرکت داروسازی گلاسکو، اولین شرکتی در این زمینه بود از هولوگرام برای محافظت از محصولاتش در مقابله با کالاهای تقلبی در سال 1988 استفاده کرد. این برند در آن زمان پرفروش ترین برند داروسازی جهان بود و به همین دلیل حفظ کیفیت محصولاتش اهمیت بالایی داشت.
اسکناس 500 شیلینگی اتریش و اسکناس 10 دلاری استرالیا، اولین اسکناس های استفاده کننده از هولوگرام نامیده میشوند. البته حقیقتا نمیدانیم بین این دو اسکناس کدام زودتر از هولوگرام استفاده کرد…
در سال 1988، شرکت جنرال موتورز برای خودرو های مدل Oldsmobile Cutlass Supreme، از نمایشگر هدآپ که با تکنولوژی هولوگرافی ساخته شده بود، بهره برد و اولین خودروی استفاده کننده از هولوگرافی نام گرفت.
در سال 1988، شرکت Applied Holographics PLC، برای اولین بار از استریوگرام شکسپیر برای کارت هایی که جهت تضمین چک در انگلستان به کار برده میشد، استفاده کرد. استریوگرام یک تصویر دو بعدی است که در آن، یک عکس سه بعدی نهفته است.
در سال 1989، این مایکروسافت بود که برای اولین بار از هولوگرام روی بسته بندی نرم افزارش استفاده کرد.
در سال 1990، کالیفرنیا، اولین شهری لقب میگیرد که از هولوگرام در گواهینامه های رانندگی استفاده کرد.
در سال 1990، ورزشگاه ومبلی لندن، اولین ورزشگاهی است که از هولوگرام در بلیط هایش استفاده کرد.
کنفرانس Holo-pack•Holo-print، اولین کنفرانسی است که در جهت پیشبرد جنبه های تجاری هولوگرافی برگزار شد.
هولوگرافی دیجیتال، در سال 1991، اولین بار در هولوگرام های ماتریس نقطه ای استفاده شد. هولوگرام ماتریس نقطه ای، نوعی چاپ هولوگرام با استفاده از کامپیوتر است که میتواند صدها نوع شکل پیچیده بسازد تا امکان جعل کردن آن ها به پایین ترین حد ممکن برسد.
در سال 1992، اسکناس 20 مارککایی فنلاند، اولین اسکناس استفاده کننده از نخ هولوگرافیک بود.
اولین کشوری که از هولوگرام های شفاف، در گذرنامه اش استفاده کرد، امارات بود!
قهوه نستله، اولین محصول خوارکی است که از هولوگرام برای محافظت کالا استفاده کرد.
سازمان IHMA در سال 1993، ثبت شد. IHMA انجمن بین المللی تولید کنندگان هولوگرام است که وظیفه رجیستری امن از تصاویر هولوگرافیک، همچنین محافظت از حق چاپ هولوگرام و پشتیبانی از هولوگرام های امنیتی را برعهده دارد.
Aquafresh، اولین برندی بود که محصولش که یک خمیر دندان سفید کننده بود را در کارتنی پوشیده شده با هولوگرافیک، به منظور برندسازی، در سال 1994 در آمریکا عرضه کرد.
بلغارستان اولین کشوری بود که از نوار هولوگرافیک روی اسکناس 20 لوایی استفاده کرد.
رومانی اولین کشوری بود که از هولوگرام روی تمبر های مالیاتی اش استفاده کرد. مجارستان و روسیه اندکی بعد در این زمینه به رومانی پیوستند.
اولین سکه هولوگرافیک، یک پلاتین 10000 نوبلی بود که ضرب شد.
المپیک آتلانتا، اولین رخداد ورزشی بود که از هولوگرام برای محافظت از بازی ها استفاده شد.
مایکروسافت، سیدی و دیویدی هایی با تصاویر هولوگرافیک راه اندازی کرد.
احتمالا اگر از اولین برند موبایلی که میشناسید از شما پرسیده شود، نام نوکیا را میبرید. در سال 2004، نوکیا از هولوگرافیک روی باتری های موبایل هایش استفاده کرد.
چین، نوعی از اسکناس در سال 2005 چاپ کرد که برخلاف اسکناس های قبلی، هولوگرام را در خود جای میداد. در تمام اسکناس های قبلی، از هولوگرام روی خود اسکناس استفاده میشد.
مالزی، اولین کشوری است که الزام استفاده از هولوگرام را برای محافظت از داروهای فروخته شده وضع کرد.
Google Glass، اولین هدست واقعیت افزوده بود که یک تصویر تولید شده توسط کامپیوتر را، بر روی دید واقعی کاربر از دنیای واقعی قرار میدهد. دستگاه های AR از هولوگرام برای توصیف واقعیت بصری که ارائه میشود استفاده میکنند.
در سال 2016، نسخه پیش تولید عینک های هوشمند که با نمایشگر واقعیت ترکیبی هولولنز مایکروسافت عرض شد. دستگاه های MR (Mixed Reality) از هولوگرام برای واقعیت بصری پیشرفته ای که ارائه میکنند استفاده میکنند و از نور های متفرق (پراش) شده به عنوان یک موجبر در هدست ها استفاده میکنند.
اولین نمایشگر دیجیتال هولوگرافی سه بعدی که مسیرها و اتصالات فیبر مغز انسان را توسط اسکن مغز (MRI) ایجاد میکند و راه را برای استفاده از هولوگرافی در تصویربرداری و تشخیص های پزشکی هموار میکند، توسط شرکت Holoxica در سال 2016 تولید شد.
Looking Glass Factory، اولین نمایشگر هولوگرافیک تعاملی رومیزی در جهان را برای سازندگان محتواهای سه بعدی بدون نیاز به هدست های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، تولید کرد!
شرکت IDEMIA، ویژگی امنیتی LASINK™ Helios را که یک ویژگی امنیتی جدید مبتنی بر عناصر متغیر نوری است را در سال 2022 راه اندازی کرد. در این ویژگی، شخصی سازی رنگ و فناوری های DOVID برای ایمن کردن بیش از پیش محصولات ترکیب شد.
در این مقاله سعی کردیم اولین های تکنولوژی هولوگرافی را به شما معرفی کنیم و بدانید در این مسیر 76 ساله، چه روندهایی برای پیشرفته تر شدن این تکنولوژی پیموده شده است. این تکنولوژی هنوز جای کار بسیاری دارد و در آینده قطعا بیشتر از این فناوری جذاب خواهیم شنید. به نظر شما هولوگرافیک چه آینده ای دارد و اصلا چه اختراع های دیگری باعث خواهد که افراد، شرکت ها و کشورهایی به این لیست بالا بلند اضافه شوند؟ سیناپکینگ با سالها تجربه در زمینه چاپ هولوگرام، یکی از شرکت های پیشرو در این زمینه در ایران است.