حسابداری و امور مالی از مهمترین مواردی است که کسب و کارها به آن نیاز دارند و ایجاد نظم و ساماندهی حساب ها و نگهداری سوابق رویدادهای مالی یکی از مهمترین اهداف آن محسوب می شود. به همین دلیل شرکت حسابداری یکی از بهترین گزینه ها برای ارائه خدمات حسابداری به حساب می آیند زیرا به طور تخصصی به مباحث حسابداری، مالی و مالیاتی می پردازند.
البته به جز فعالیت تخصصی در حوزه های فوق مزایای دیگری نیز دارد که شاید دانستن آنها برای کسب و کارها خالی از لطف نباشد. از مزایای خدمات شرکت حسابداری می توان به صرفه بودن آن به توجه به کیفیت خدمت اشاره کرد که در شرایط بد اقتصادی می تواند برای سازمان ها بسیار کارگشا باشد.
شرکت حسابداری یا موسسات خدمات مالی و مالیاتی از متخصصان این حوزه تشکیل شده است که بر اساس یک نظم و اصول مشخصی به مشتریان خود خدمات مالی ارائه می کند.
از نظر اعتبار هم به دلیل ثبت رسمی و دریافت شناسه ملی و شماره ثبت در حد و حدود خود معتبر محسوب می شوند و به نسبت اشخاص حقیقی یا فریلنسرها قابل اعتماد تر هستند.
شرکت حسابداری قادر است با مشتریان خود قرارداد رسمی منعقد کند و در مقابل خدمات خود فاکتور رسمی (هزینه قابل قبول مالیاتی) ارائه دهد.
آشنا شدن واحدهای اقتصادی با شرکت های حسابداری و ویژگی های آنها و نیم نگاهی به هزینه های حقوق و دستمزد حسابداری، بسیاری از سازمان ها را از استخدام حسابدار به صورت تمام وقت منصرف کرده است.
شرکت های حسابداری خدمات متنوع مالی و منعطفی را ارائه می دهند که جامع بودن آنها یکی دیگر از ویژگی های مثبت یک شرکت حسابداری محسوب می شود.
در سال های اخیر شرکت ها و کسب و کارها متعددی امور مالی و حسابداری و مالیاتی خود را به شرکت حسابداری واگذار کرده اند و از خدمات آنها استفاده می کنند. در ادامه مقاله بیشتر به خدمات حسابداری و خدمات مالیاتی خواهیم پرداخت.
شاید کسب و کارهایی که قرار است حسابداری یا امور مالی و مالیاتی خود را به شرکت های حسابداری بسپارند و به عبارتی برون سپاری نمایند به این موضوع فکر کنند که بهترین شرکت حسابداری کیست؟
البته منطقی است که مشتریان یا متقاضیان دریافت خدمت در هر حوزه ای به دنبال بهترین شرکت حسابداری یا خدمات مالیاتی باشند. اما در این مقاله قرار نیست شرکت های حسابداری را نام ببریم یا آنها را معرفی نماییم اما ویژگی های یک شرکت حسابداری خوب را مطرح می کنیم و نکاتی را برای شما بیان می کنیم که در تصمیم گیری ها تاثیر گذار است.
شرکت حسابداری و مدیران آن معمولا رزومه قابل قبولی را به مشتریان خود ارائه می دهند و از تیم، مشاوران یا کارشناسان خبره تشکیل شده است. یک شرکت حسابداری خوب می تواند بهترین شرایط و به صرفه ترین دستمزد (با کیفیت مطلوب) را برای مشتریان خود تدارک ببیند.
مشاهده نمونه قرارداد یا پیش قرارداد خدمات شرکت حسابداری می تواند بسیاری از موارد را برای مشتریان روشن کند و تعهد شرکت حسابداری یا خدمات مالی را در اجرای امور سنجید. البته موارد دیگری هم مورد بحث است که باعث همکاری با یک شرکت حسابداری خاص می شود که می توان به محل جغرافیایی شرکت حسابداری و مشتری اشاره کرد که می تواند کیفیت خدمات و نحوه ارائه آن را تحت تاثیر قرار دهد.
مالیات و خدمات مالیاتی یکی از پر تقاضا ترین خدمات مالی میان کسب و کارها می باشد. گاهی مشاهده می شود که شرکت ها و مشاغل بیشتر به دلیل امور مالیاتی حسابدار استخدام می کنند نه برای خود حسابداری که این صحیح یا غلط بودن این تفکر و تصمیم جای بحث دارد.
خدمات مالیاتی نیز مانند حسابداری گسترده است و موارد ریز و درشتی را شامل می شود که با توجه به فعالیت و شرایط هر شخص می تواند متفاوت باشد. این مورد طبیعی است که در قوانین مالیاتی برای موضوعات متفاوت قوانین مختلفی وضع شده است و به همین موجب تکالیف مالیاتی مشاغل و اشخاص حقوقی حتی بدون در نظر گرفتن نوع فعالیت فرق می کند.
عده ای از مودیان مالیاتی به دنبال شفافیت و طرفدار راه روش صحیح مالیات هستند و عده ای نیز به دلایل مختلفی از پرداخت مالیات اجتناب می کنند و صرفا به دنبال فرار مالیاتی هستند. قطعا فرار مالیاتی و دور زدن قوانین مالیاتی به کسب و کارها توصیه نمی شود و در طولانی مدت باعث خلق مشکلات مالی و اقتصادی در سطح کلان و خرد برای آحاد جامعه می شود.
برخی نیز اگر به دنبال پرداخت مالیات کمتر باشند اما سعی بر آن دارند از روش های قانونی و صحیح مالیات خود را کاهش دهند و به دنبال معافیت های مالیاتی و مشوق های مربوطه می روند و از خدمات مالیاتی و مشاوره مالیاتی افراد خبره یا شرکت های خدمات مالیاتی بهره مند می شوند.
خدمات مالیاتی می تواند مربوط به قوانین مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم باشد که معروف ترین آنها به ترتیب مالیات عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده است. اگر مشکلات و تقاضا برای مشاوره مالیاتی نیز مربوط به همین حوزه می باشد که مودیان مالیاتی را به چالش می کشد.
دریافت خدمات مالیاتی یک امر اجتناب ناپذیر برای سازمان ها و واحدهای اقتصادی کوچک و بزرگ است. کمتر مجموعه ای را مشاهده می کنیم که به موضوع مالیات اهمیت ندهد. به همین موجب همانطور که مطرح شد موضوع مالیات در بیشتر مواقع دلیلی بر جذب حسابدار، مخصوصا حسابدار مالیاتی است.
حسابداری و مالیات دو حوزه بسیار وابسته و مرتبط با یکدیگر هستند، شاید در واحدهای کوچک مالیات بهونه ای برای جذب حسابداران باشد اما با توسعه و رشد این مجموعه ها حضور یک حسابدار صرفا برای انجام امور حسابداری بسیار ضروری و جدی به حساب می آید.
خدمات مشاوره مالیاتی یکی از مهمترین ارکان و نیازهای شرکت های حسابداری و مودیان مالیاتی می باشد به همین موجب مودیان مالیاتی در مقاطعی از کسب و کار خود به مشاور مالیاتی نیاز پیدا می کنند.
مشاور مالیاتی با آگاهی داشتن از مسائل و دانش مالیاتی مناسب می تواند در مسیر مالیاتی شرکت ها در سال های مالی، آنها را راهنمایی کند.
یک مشاور مالیاتی از روش های مختلفی از قبیل مشاوره تلفنی و مشاوره آنلاین و همچنین حضوری خدمات مشاوره مالیاتی مربوطه را به متقاضیان ارائه دهد.
بعضی از مودیان و کسب و کارها شاید به مشاوره مالیاتی اهمیت ندهند و آن را بیهوده یا هزینه اضافی محسوب کنند اما در این روزها با توجه به قوانین جدید مالیاتی و سیاست های نوین مالیات ستانی دیگر این افکار تاریخ مصرف گذشته است.
اگر به کسب و کارهای موفق اطراف خود که از نظر مالی و مالیاتی موفق هستند نگاه کنید، متوجه این موضوع خواهید شد که اکثر افراد موفق به مباحث مالی به خصوص مالیات خود اهمیت قائل شده اند و در کنار خود مشاور مالیاتی دارند.
مشاور مالیاتی می تواند کسب و کارها را در مسیر مناسب مالیاتی هدایت کند و آنها را از مشوق ها و معافیت های مالیاتی آشنا نماید که در صورت مشمولیت این شرکت ها یا اشخاص حقیقی می توانند از آنها بهره مند شوند.
از اواخر سال 1401 مبحث سامانه مودیان یا همان قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بسیار جدی شد و اکثر مودیان قرار شد از سال 1402 این قانون را رعایت و اجرا نمایند.
شاید عده ای بر این باور باشند که این قانون زیرساخت های مربوط به خود را می خواهد و این پروژه سازمان امور مالیاتی به موفقیت نخواهد رسید، اما به هر حال این قانون تصویب و در سال 1402 هم لازم الاجرا شده است و کسانی که قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی را رعایت نکنند مشمول جرایم مربوطه خواهند شد.
یک مورد بسیار مهم در سامانه مودیان ارسال صورتحساب الکترونیکی است که چالش سختی برای شرکت ها و حسابداران محسوب می شود. عده بسیاری از مردم معتقدند که این قانون و آموزش های مربوط به آن به اندازه مناسب و شفاف اطلاع رسانی و انتقال داده نشده است. اما به هر حال حسابداران و فعالان اقتصادی باید با این شرایط کنار آیند و قوانین را هرچه سریعتر فرا بگیرند و اجرا نمایند.
صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده به سامانه مودیان ارسال می شود و خریدار نیز توسط کارپوشه سامانه مودیان خود آن را مشاهده و تایید می نماید. در ضمن امکان ابطال صورتحساب، اصلاح صورتحساب و برگشت از فروش نیز وجود دارد.
از چالش ها و نگرانی های حسابداران و مودیان مشمول این قانون می توان به گرفتن کلید های عمومی و خصوصی و فایل CSR ( برای دریافت گواهی امضای دیجیتال یا مهر سازمانی) و همچنین دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی اشاره کرد. در صورت نیاز و انجام این امور می توانید با شرکت حسابداری و خدمات مالیاتی سیستم حساب تماس حاصل نمایید و مشاوره مورد نظر خود را دریافت نمایید و همچنین می توانید امور خود را به آنها نیز واگذار نمایید.
از طرفی ارسال صورتحساب الکترونیکی و موارد مربوط به آن مانند دریافت شناسه خدمت یا کالا نیز در ابتدا بسیار سخت به نظر می رسد.
پیشنهاد می شود در صورت نیاز به مشاوره حسابداری و مالیاتی و دریافت خدمات جامع مالی با شرکت حسابداری و خدمات مالیاتی سیستم حساب تماس حاصل نمایید و از خدمات این شرکت بهره مند شوید.
امور مالی و خدمات حسابداری طیف وسیعی از خدمت ها را شامل می شود و شرکت ها و مشاغل با توجه به احساس نیاز خود در تجارت و مراودات مالی خود، با متخصصان حسابداری و مالی ارتباط برقرار می کنند و از خدمات حسابداری قابل ارائه از طرف کارشناسان و مدیران بهره مند می شوند.
قبل از هر موضوعی برای امور حسابداری بهتر است با کسانی که در این زمینه خبره هستند و یا صاحب کسب و کار می باشند مشورت شود و یا مشاوره دریافت گردد. خدمات حسابداری می تواند از ساده ترین نوع خود که خرید نرم افزار حسابداری است شروع شود و به گزارشات مالی پیشرفته ختم شود. البته شرایط و نوع کسب و کار هم بسیار مهم است زیرا برخی سازمان ها بزرگ و برخی کوچک هستند و برخی نوع معاملات و فرآیند تجاری آنها متفاوت است.
حسابداری و خدمات مربوط به این حوزه در حد معمول و معقولی از چالش های مدیران می کاهد و باعث آسودگی خاطر آنها می شود.
تصور کنید که یک مدیر با افراد مختلفی مراودات تجاری و غیر تجاری دارد، حساب های بانکی دستخوش ورود و خروج وجه می باشد، فاکتورهای خرید و فروش ارسال و دریافت می شود و همچنین چالش مربوط به سود و زیان و صورت وضعیت مالی که برای هر مدیر و کسب و کاری مهم و حیاتی است. مدیریت و انجام امور فوق که شامل ثبت و نگهداری و پردازش اطلاعات خام است، تخصص حسابداران و مدیران مالی است.
در ضمن تکالیف مالیاتی و بیمه ( مانند اظهارنامه های مالیاتی، لیست بیمه و مالیات حقوق، ارزش افزوده، گزارش معاملات خرید و فروش فصلی و…) نیز مطرح است که آن هم معمولا بر عهده حسابداران و کارشناسان مالی هر شرکت است که این موارد با حسابداری بسیار ارتباط مستقیم دارند.
موارد فوق گواه بر این است که حسابداری چه اهمیتی دارد و چرا سازمان ها و واحد ها اقتصادی قریب به اتفاق دارای واحد مالی و حسابداری هستند. نکته مهم دیگر و به عبارتی چالش دیگر این است که چگونه یک کادر مالی و حسابداری خوب و مناسب برای خود تشکیل دهیم؟!
با توجه به مطالب قبل و در ادامه با ارائه توضیحات، پاسخ این سوال نیز مشخص می شود.
این روزها مدل قراردادهای کاری و نحوه کار حسابداران کمی تغییر کرده است. اگر بررسی کنید متوجه این خواهید شد که خیلی از حسابداران و شرکت ها و مشاغل قرارداد کاری یا استخدامی به طور دائم منعقد نمی کنند. به عبارتی حسابداری پاره وقت پرطرفدار شده است.
متقاضیان خدمات حسابداری پاره وقت و حسابدارهایی که به حسابداری پاره وقت روی آورده اند دلایل موجهی برای خود دارند و برای عده ای از آنها این مدل کار کردن بسیار بهتر است که دلایل آن را شرح می دهیم.
یکی از مهمترین و اصلی ترین دلایل حسابداری پاره وقت برای حسابداران و شرکت های متقاضی خدمات حسابداری، شرایط نا مناسب اقتصادی است. حسابداران فریلسنر مدعی هستند که کار کردن به صورت دائم در یک مجموعه دریافت حقوق ثابت برای آنها صرفه اقتصادی ندارد و ترجیح می دهند چندین کار حسابداری پاره وقت داشته باشند و این مدل درآمد بیشتری معمولا برای آنها دارد.
از طرفی برخی شرکت ها و صاحبان کسب و کار هم احساس می کنند توانایی پرداخت حقوق و دستمزد یک کارشناس مالی یا مدیر مالی به صورت تمام وقت را ندارند و حتی حجم و سختی کار و شرایط آنها در حدی نیست که بخواهند یک حسابدار تمام وقت استخدام نمایند.
معمولا مشاغل یا شرکت های نو پا، کوچک و همچنین متوسط به سمت و سوی حسابداری پاره وقت می روند و در اکثر مواقع این تصمیم، یک انتخاب مناسب است. به طور قطع در مورد این موضوع صحبت نمی شود که حتما شرکت های متوسط و یا کوچک حسابدار پاره وقت داشته باشند، زیرا این موضوع جای بررسی و تحلیل دارد، به همین دلیل هم گفته شد که بهتر است در این مورد با مشاوران و کارشناسان خبره حسابداری مشورت و مشاوره گرفته شود.
در کشور ما گروهی از طرفداران همیشگی و قدیمی حسابداری که به دنبال استخدام حسابدار بوده اند یا به امور مالی خود اهمیت می دادند شرکت ها هستند. حسابداری شرکت ها همیشه در بین حسابداران رایج بوده است و در حال حاضر نیز اکثر کارشناسان مالی و حسابداری برای شرکت ها و اشخاص حقوقی کار می کنند.
عده ای از حسابداران معتقد هستند کار کردن برای شرکت ها یا اشخاص حقوقی نسبت به ارائه خدمات به مشاغل برای آنها راحت تر است. شاید دلیل این موضوع جا نیفتادن اصول و چهارچوب حسابداری و مالی برای اکثر صاحبان مشاغل است که ارتباط حسابداران و مدیران مالی را با آنها دشوار می کند.
اشخاص حقوقی با توجه به قوانین مالیاتی معمولا تکالیف مالیاتی بیشتری نسبت با مشاغل و اشخاص حقیقی دارند و این باعث شده است که حسابداران فعال در شرکت ها سعی بر آن دارند که قوانین مالیاتی را نیز فرا بگیرند و به عبارتی حسابداران آشنا به مالیات جایگاه مناسب تری نسبت به سایر همکاران خود دارند.
حسابداری از جهت نوع فعالیت به حسابداری تولید، بازرگانی و خدماتی تقسیم می شود و شرکت ها با توجه به نوع فعالیت خود حسابداران با تجربه و خبره در زمینه مربوط به خود را جذب می کنند. به عبارتی شاید یک حسابدار با بهای تمام شده و حسابداری تولید آشنا نباشد اما برای حسابداری بازرگانی و خدماتی مناسب باشد.
لازم به ذکر است که شرکت های حسابداری، خدمات حسابداری شرکت ها را به صورت تخصصی و با هزینه به صرفه انجام می دهند و همکاری با شرکت های حسابداری جهت برون سپاری امور مالی بسیار پرتقاضا است. در موارد فوق هم به صرفه بودن دستمزد شرکت های حسابداری مطرح شد و این دلیل یکی از مهمترین عوامل پر تقاضا بودن شرکت های حسابداری است.
در سال های اخیر موضوع حسابداری مشاغل از شکل سنتی به سمت مدرن پیش رفته است. همچنین با تغییر قوانین مالیاتی و سختگیرانه شدن آن باعث شده است که صاحبان مشاغل بیشتر به فکر امور مالی کسب و کار خود شوند و مباحث حسابداری و مالیاتی خود را بیش از پیش جدی بگیرند.
مشاغل در سه گروه اول و دوم و سوم جای می گیرند و صاحبان مشاغل گروه اول تکالیف مالیاتی بیشتری نسبت به دو گروه دیگر دارند. به عبارتی تکالیف اشخاص گروه اول کمتر از تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی نیست.
بسیار از صاحبان مشاغل به دلیل عدم آگاهی از فواید و ویژگی های حسابداری و قوانین مالیاتی، به امور مالی و مالیایت خود کم اهمیت هستند و به همین موجب بسیاری این اشخاص درگیر چالش ها و مشکلات مالی و مالیاتی با شرکا، مشتریان، اداره مالیات و حتی با خود کسب و کار هستند.
تصور کنید که یک شخص هنوز نمی داند سود و زیان فروشگاه یا مطبش چقدر است، و بعد از چندی متوجه این می شود که ورشکست شده و حتی کار از کار هم گذشته است. با برای مثال همان شخص نمی داند نسبت به مشتریان یا تامین کنندگان خودش چه وضعیتی دارد، آیا بستانکار است یا بدهکار و در چه زمان هایی پول دریافت و پرداخت کرده است.
این موضوع واضح است که کسب و کارها نیاز به حسابداری دارد و در تعاریف، حسابداری به عنوان زبان تجارت شناخته شده است. پس توصیه می شود که صاحبان مشاغل امور مالی و حسابداری خود را جدی بگیرند و از آن بهره مند شوند. حسابداری قادر است گزارشات مدیریتی در جهت بهبود و رشد مجموعه ارائه دهد و تصمیمات مدیران و کارفرمایان را تحت تاثیر قرار دهد.
اگر از تکالیف مالیاتی مشاغل گروه اول آگاه باشیم و کمی در کسب و کار این اشخاص ورود کنیم متوجه انی می شویم که حسابداری در اکثر آنها وجود دارد زیرا حسابداری و مالیات به یکدیگر در ارتباط هستند و نوع و حجم فعالیت آنها، ایجاب می کند که حداقل یک حسابدار داشته باشند. اما این مساله شاید در سایر گروه ها به چشم نخورد.