عمارت ها و خانه هاي تاریخی شهر اصفهان بنا هایي هستند کـه جاذبه گردشگری دارند لاکن متاسفانه بـه نگه داشتن و کوشش در حفظ آنها توجه زیادی نمی شود! در این پست ما تعدادی از زیباترین این خانه هاي تاریخی دیدنی و جذاب را انتخاب و بـه معرفی آن ها پرداخته اییم همراه سایت تالاب باشید تا با این بنا ها بیشتر اشنا شوید
این استان با توجه بـه جاذبه هاي منحصر بـه فردی کـه دارد و تاریخی بودنشان جز برترین استان هاي کشور از لحاظ جذب گردشگر و توریست بـه شمار میرود؛ در این شهر بـه غیر از جاذبه هاي معروفی نظیر سی و سه پل و میدان نقش جهان بناهای دیدنی دیگری هم هستند کـه این شهر را در برای گردشگران جذاب می نمایند.
از همین رو در این پست از مجله ي گردشگری بوم نشین قصد داریم تا درباره خانه هاي تاریخی اصفهان صحبت کنیم. خانه هایي کـه عطر و بوی گذشته ها هنوز در انها موج میزند و عده اي از آنها با تغییر کاربری اینروزها تبدیل بـه کافه شده اند و میتوانید لذت نوشیدن یک اسکان چای را در آنها تجربه کنید؛ در ادامه با ما همراه باشید تا با خانه هاي تاریخی اصفهان آشنا شوید.
همان طور کـه در ابتدای این متن گفتیم عده اي از خانه هاي تاریخی اصفهان با تغییر کاربری بـه کافه تبدیل شده اند. خانه دهدشتی هم یکی از همین خانه هاي تاریخی اصفهان اسـت کـه از دوره قاجاریه در این استان باقیمانده ودر روزهای تابستان بیشترین حجم مهمان را بـه خود میبیند. این خانه درسال ۱۳۸۵ بـه عنوان یکی از آثار ملی ایران بـه ثبت رسیده اسـت. نام دیگر خانه تاریخی دهشتی کافه هوگر اسـت و امروزه این خانه تاریخی بـه عنوان کافه مورد استفاده قرار میگیرد.
ساعت کاری: ۱۷ الی ۲۲
آدرس: اصفهان، دروازه دولت، خیابان باب الرحمه، کوچه عدد ۱
دیگر بناهای این استان کـه در فهرست خانه هاي تاریخی اصفهان واقع اسـت خانه تاریخی بخردی اسـت کـه از دوران صفویان تا کنون در این استان باقیمانده و یکی از بناهای دیدنی اصفهان برای بازدید گردشگران بـه شمار میرود. این خانه تاریخی در شهر اصفهان در آن دوره تاریخی بـه عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار می گرفته اسـت ودر دوران بعد از صفویان و دوره ي قاجاریه هم مجددا با همین عنوان کاربری داشته اسـت. محل قرار گیری خانه بخردی در منطقه سنبلان محله اي در شمال شهر اصفهان میباشد.
خانه شیخ الاسلام از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان اسـت کـه قدمت آن بـه دوره قاجاریه باز میگردد، این خانه هدیه شاه عباس بـه دخترش و دامادش بوده اسـت. این خانه عموما محل برگزاری مراسم مذهبی نظیر عزاداری ایام شهادت امام حسین «ع» بوده اسـت. موقعیت قرارگیری خانه شیخ الاسلام در چهارراه تختی، خیابان جمال الدین عبدالرزاق، کوچه شیخ الاسلام میباشد.
از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان کـه خالی از لطف اسـت بـه اصفهان بروید و ازآن دیدن نکنید خانه وثیق انصاری اسـت. در واقع آن چیزی کـه این خانه را بـه نسبت دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان متمایز مي نماید کاربرد وسیع آن از پارچه و کاغذ دیواری در تزئین شاهنشین و اتاق مجاور آن در ضلع غربی این خانه می باشد کـه با بیش از ۴۵ طرح و نقش متنوعی کـه در ابعاد و اندازه هاي گوناگون دارد بسیار خانه اي قابل توجه اسـت. قابل توجه اسـت کـه این خانه در فهرست آثار ملی ایران بـه ثبت رسیده اسـت.
یکدیگر از خانه هاي تاریخی اصفهان، خانه ملاباشی اسـت کـه مربوط بـه دوره حکومت زندیه و قاجاریه می باشد ودر زمان ظل پادشاه این کوچه و محل را ملاباشی کـه منجم ناصرالین شاه بوده خریداری کرده اسـت. این خانه یک نهاد مذهبی و فرنگی بوده و دارای یک حیاط بیرونی، اتاق کار و ورودی مستقل بیرونی می باشد ودر سمت غربی حیاط بیرونی فضای مستقلی بـه اتاق کار مالک و پذیرش مراجعه اختصاص داشته اسـت. موقعیت قرارگیری خانه ملاباشی در خیابان ملک، کوچه پشت بارو می باشد.
یکی از خانه هاي تاریخی اصفهان کـه بسیار هم مشهور اسـت خانه امین التجار اسـت، صاحب این خانه سید حبیب الله امین التجار اصفهانی بوده کـه از تجار سرشناس در این استان بـه شمار می رفته وی بـه غیر از اصفهان دامنه فعالیت هاي خودش را بـه سمت تهران هم کشانده اسـت و با رجال سیاسی و اقتصادی تهران هم مراوده هایي را برقرار کرده اسـت. ملک التجار حدود ۱۵۰ سال پیش در ایران زندگی می کرده و همان گونه آثار تاریخی وی در بازار بزرگ اسفهان، تخت پولاد، خیابان ملک، بندرعباس و تیمچه ملک بعد از دروازه اشراف بازار نیز واقع می باشد. این خانه جز خانه هاي تاریخی اصفهان اسـت کـه بـه ثبت رسیده اسـت ودر ردیف بناهای صفویه تا اواخر پهلوی اول نیز قرار دارد.
از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان، خانه مشروطیت اسـت کـه در دوره حکومت قاجاریه توسط معماری معروفی بـه نام نوالله نجفی نیز ساخته شده اسـت. این بنای بـه غیر از ارزش هاي معماری کـه دارد وقایع مهم تاریخی را نظیر انقلاب مشروطه کـه بر سرنوشت سیاسی کشور تاثیر بسزایی داشته اسـت. جالب اسـت بدانید کـه اولین نشست مشروطیت اصفهان در خانه آقا نجفی برگزار شد. موقعیت قرار گیری خانه مشروطیت در محله حسن آباد ودر خیابان نشاط اصفهان می باشد.
مجموعه خانه خان خوراسگان کـه از جمله خانه هاي تاریخی اصفهان بـه شمار میرود در این شهر ارزش بازدید را دارد. عمارت خان در بافت میانی خوراسگان کـه یکی از قدیمیترین بافت هاي تاریخی شرق شهر اصفهان می باشد، واقع شده اسـت. این خانه متعلق بـه حاکم نیرومند خوراسگان بـه نام باقرخان خوراسگانی میباشد و این خانه بـه سه بخش مسکونی، تشریفاتی و ویلایی محسوب میشود و چندین خانه مجزا پیرامون سه عمارت مرکزی این خانه واقع شده اسـت.
از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان خانه شهشهانی اسـت کـه درسال ۱۲۷۶ در محله شهشهانی اصفهانی قرار دارد. این خانه با توجه بـه نام آن در زمان شاه نشینی شهر اصفهان ساخته شده و عده ي زیادی از رجال و معتمدین در ناحیه این محله نیز سکونت داشته اند. نگه داری و سرپرستی از این بنای ارزشمند از۹۰ سال پیش تا کنون نسل بـه نسل بعهده خانواده شهشهانی وزیر نظر سازمان میراث فرهنگی کشور اداره میشود.
خانه سرتیپ سدهی از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان اسـت کـه شامل چند خانه، دیوان خانه، حمام، نارنجستان، اتاق هاي سه دری و پنج دری، چایخانه و برج مراقبت میشود. این خانه در زمان قاجاریه ساخته شد و محل قرارگیری آن در خمینی شهر، محله لادره فروشان و بلوار توحید نیز میباشد.
یکی از دیگر خانه هاي تاریخی اصفهان خانه سوکیاس اسـت کـه در محله ي تبریزی هاي جلفا قرار گرفته و دارای زیربنایی بـه اندازه ۹۲۰ مترمربع میباشد. این خانه دارای تزئینات چوبی سقف، تنگبری ها و تزئینات نقاشی فرنگی بیرونی کوشک و فضاسازی هاي تالار مرکزی نیز بـه بسیار منحصربه فرد محسوب میشود. خانه تاریخی سوکیاس در محله جلفا ودر خیابان حکیم نظامی، کوچه سنگتراشها واقع شده اسـت.
محله ي پشت بارو در اصفهان یکی از محله هاي قدیمی در اصفهان اسـت و خانه حقیقی یکی از جاذبه هاي تاریخی در این شهر اسـت کـه از زمان صفویان در این محله باقیمانده اسـت. در آن زمان خانه حقیقی جز خانه هاي باشکو و مجلل اصفهان بـه شمار می رفته اسـت. این خانه در کوچه اي بسیار قدیمی بـه نام کوچه ۱۱ پیچ واقع شده و تعمیرات و مرمت آن در سالهای قبل از پیروزی انقلاب انجام شده و قسمتی ازآن نیز در سال های اخیر مرمت و بازسازی شده اسـت. معماری خانه حقیقی در اصفهان دارای تمامی نشانه هاي صفوی اسـت کـه کمترین عنصر قاجار در آن دیده می شده اسـت. موقیعت قرارگیری خانه حقیقی در اصفهان در چهار راه تختی، چهار باغ پائین، کوچه پردیس قرار دارد.
محمد حسین میرزا، پدر سلطنت خانم مشهور بـه شازده جان «همسر میر سید علی جناب» این خانه را حدود دویست سال پیش در منطقه اي از اصفهان کـه هنوز یکی از کوچه هایش بـه نام میر سید علی جناب اسـت، بـه صورت مجموعه اي از چندین حیاط و ساختمان مسکونی متصل بـه هم بنا کرد. در حال حاضر این مجموعه حیاط ها و منازل بـه چند ساختمان مسکونی مدرن تبدیل و فروخته شده اند. میر سید علی جناب «صاحب این مجموعه و نوه سلطنت خانم و میر سید علی جناب» درسال «۱۳۹۴» هنوز در یکی از خانه هاي قدیمی سکونت داشت کـه ارسی و پادری در آن حفظ شده اما بقیه بنا بازسازی شده اسـت. خانه جناب در محله سینه پایینی ودر خیابان عبدالرزاق واقع شده اسـت.
یکی از بناهای اشرافی در دوره قاجار خانه اعلم اسـت کـه با توجه بـه تزئینات و جذابیت هایي کـه در این خانه بـه وجود آمده سبب شده تا در فهرست بهترین خانه هاي تاریخی اصفهان قرار بگرید. همه ی نماهای خانه پوشیده از تزئینات گچبری اسـت و ستون هاي سنگی ایوان هاي دو جبهه شمالی و جنوبی از پایه تا سر ستون دارای تزیینات حجاری می باشند. در وسط خانه اعلم یک حوض طولانی بر روی محور اصلی حیاط و دو باغچه در دو طرف آن نیز قرار گرفته کـه چشم انداز بی نظیری را برای تالارهای شمالی و جنوبی خانه فراهم آورده اسـت.