سفر به کشورهای شرق آسیا و بازدید از فرهنگ شرق آسیا برای ما ایرانیان تجربهای متفاوت و حتی چالشبرانگیز است. برخورد با قوانینی که گاهی بیش از حد سختگیرانه بهنظر میرسند، عادتهای غذایی عجیب و آداب رفتاری غیرمعمول، تنها بخشی از تفاوتهای فرهنگی این کشورهاست. اگر میخواهید سفری به یادماندنی و شاید کمی شوکهکننده داشته باشید، بهتر است این تفاوتها را بشناسید و آماده مواجهه با فرهنگی کاملاً متفاوت باشید. در اینجا، به سراغ برخی از جنجالیترین تفاوتهای فرهنگی میان ایران و کشورهای شرق آسیا مانند ژاپن، کره جنوبی، هند و چین میرویم.
یکی از شوکهکنندهترین بخشهای سفر به شرق آسیا و تجربه فرهنگ شرق آسیا برای ایرانیان، قوانین سختگیرانهای است که در کشورهایی مثل سنگاپور و ژاپن وجود دارد. شاید باور نکنید که جویدن آدامس در سنگاپور جرم تلقی میشود و شما را با جریمههای سنگین روبهرو میکند! اگر هم اطلاعات بیشتری میخواهید، در 25 نکته درباره فرهنگ سنگاپوریها با ما همراه باشید! قوانین عجیب دیگری نیز وجود دارند؛ مثلاً در ژاپن، تأخیر در حملونقل عمومی به حدی نادر است که حتی چند ثانیه تأخیر قطار میتواند اعتراضات شدید مردم را به دنبال داشته باشد و کارکنان ایستگاه به دلیل این تأخیر عذرخواهی رسمی میکنند.
در فرهنگ شرق آسیا، بهویژه ژاپن و کره جنوبی، برخلاف ایران که تماس فیزیکی و نزدیکی در برخوردها طبیعی است، تعاملات بهنوعی سردتر و همراه با رعایت فاصلههای مشخصی است. دست دادن یا بغل کردن، حتی بین دوستان نزدیک، بهندرت دیده میشود. به جای این کارها، مردم با تعظیم کردن به یکدیگر احترام میگذارند. شاید تصور کنید چنین برخوردی خشک و بیروح است، اما از دید آنها این نوع رفتار نشانهای از احترام به حریم شخصی و ادب است.
رفتارهای جزئی و نمادین در فرهنگ شرق آسیا اهمیتی بالاتر از حد انتظار دارند. مثلاً در ژاپن، زمانی که وارد خانه کسی میشوید، باید کفش خود را درآورده و دمپایی مخصوص داخل خانه بپوشید. این رفتار که نشانهای از احترام به پاکیزگی و حریم خانه است، در ایران چندان رایج نیست و ممکن است برای ما کمی دردسرساز باشد. یا در چین، اشاره کردن با انگشت به دیگران نوعی بیاحترامی به شمار میآید و بهجای آن از دست باز استفاده میکنند.
آداب غذا خوردن در فرهنگ شرق آسیا، مخصوصاً ژاپن، چین و کره جنوبی، با ایران تفاوت زیادی دارد و حتی گاهی برای ما عجیب یا ناخوشایند بهنظر میرسد. یکی از اولین چالشهای ایرانیها در این کشورها، نحوه استفاده از چاپستیک (چوب غذاخوری) است. برخلاف ما که از قاشق و چنگال استفاده میکنیم، آنها با چاپستیک غذا میخورند و قوانین خاصی در این زمینه دارند. برای مثال، قرار دادن چاپستیک بهصورت عمودی در ظرف غذا نوعی بدشگونی و نشانه مرگ است و بسیار بیادبانه تلقی میشود.
همچنین صدای مکیدن غذا، بهویژه هنگام خوردن رشتهفرنگی یا سوپ، در ایران معمولاً بیادبانه بهحساب میآید، اما در ژاپن و چین این صدا نشان از لذت بردن از غذاست و برای میزبان خوشایند است! تصور کنید در یک رستوران ژاپنی یا چینی، با آرامش در حال غذا خوردن هستید و ناگهان با صدای بلندی که از میزهای اطراف به گوش میرسد، روبهرو میشوید؛ شاید برای شما کمی ناراحتکننده یا حتی ناخوشایند باشد، اما در فرهنگ آنها این رفتار کاملاً عادی و حتی نشانهای از احترام به غذاست.
تایلندیها حتی در موقعیتهای تنشزا لبخند میزنند و این لبخند بخشی از هویت فرهنگی آنهاست. در تور تایلند خواهید دید که حتی در برخوردهای ناراحتکننده، لبخند جایگزین اعتراض میشود، رفتاری که برای ما ایرانیها که به ابراز مستقیم احساسات عادت داریم، عجیب است. همچنین، غذاهای خیابانی تایلند ترکیبی است از طعمهای تند و شیرین؛ از نودلهای معروف «پد تای» گرفته تا «مانگو استیکی رایس» که با برنج چسبناک و انبه رسیده آماده میشود. در سفر با تور تایلند میتوانید فرهنگ شرق آسیا را در محیطهای زنده و پرجنبوجوش تایلندی تجربه کنید و از نزدیک با مهماننوازی و چهره خندان آنها آشنا شوید.
در ویتنام، احترام به سالمندان جایگاه ویژهای دارد و تعظیم به بزرگترها بخش مهمی از آداب اجتماعی فرهنگ شرق آسیا است. با تور ویتنام میتوانید این احترام عمیق به خانواده و ریشههای فرهنگی ویتنامی را تجربه کنید. ویتنامیها همچنین به استفاده از گیاهان تازه و معطر در آشپزی شهرت دارند. «فو»، سوپ نودل محبوب، با سبزیجات تازه و طعم خالص گوشت گاو یا مرغ تهیه میشود و برای ایرانیهایی که به غذاهای پرادویه عادت دارند، طعم متفاوتی دارد. در سفر به ویتنام، از نزدیک این ترکیبات غذایی طبیعی و سبک زندگی آرامشبخش ویتنامیها را تجربه خواهید کرد و با تنوع غذایی بینظیر این کشور آشنا میشوید.
قدم زدن در خیابانهای هند یعنی غرق شدن در بوی تند ادویهها و غذاهای خیابانی پرطرفدار که برای هر گردشگری که با تور هندوستان به اینجا آمده، وسوسهانگیز است. اما این جذابیت برای همه یکسان نیست! مثلاً “پانی پوری” توپهای ترد و خالی است که با ترکیبی تند و آبدار از ادویه پر شده؛ شما باید آنها را یکجا در دهان بگذارید! اگر از تندی غافلگیرکننده و طعم خاص این خوراکی نترسید، تجربهای متفاوت خواهید داشت. اما شرایط بهداشتی و فضای خیابانی آنها شاید برای برخی ایرانیها ناخوشایند باشد؛ تصور کنید غذاهایی که مستقیماً روی گاریهای شلوغ خیابان سرو میشوند، در حالی که دستفروشان گاه با دست و بدون پوشش به آمادهسازی آنها مشغولاند. آیا حاضرید این تجربه را امتحان کنید؟
اگر فکر میکنید خوردن غذای دریایی مرسوم در ایران جسارت میخواهد، پس برای یک شوک فرهنگی آماده باشید! در فرهنگ شرق آسیا و بخصوص تایلند و چین، حشرات سرخشده مثل ملخ و عقرب با ادویه و تردی خاصی سرو میشوند که در نگاه اول شاید دلهرهآور باشد، اما مردم محلی به آنها به عنوان منابع پروتئینی مغذی نگاه میکنند. و اگر اینها کافی نیست، به قسمت دیگری از فرهنگ شرق آسیا یعنی ژاپن و کره بروید تا سانناکجی (هشتپای زنده) را تجربه کنید؛ تکههای هشتپا که هنوز در حال حرکتاند و باید سریعاً در دهان گذاشته شوند. برای بسیاری از ایرانیان، دیدن بشقابی که محتویات آن در حال جنبوجوش است، بیشتر شبیه به صحنه فیلمهای ترسناک است تا یک وعده غذایی. آیا حاضر هستید این چالش را بپذیرید؟
سفر به کشورهای آسیایی و دیدار با فرهنگ شرق آسیا تجربهای فراتر از گردشگری عادی است؛ مواجهه با فرهنگی بسیار متفاوت که آداب و رسوم خاص خود را دارد، شما را با دنیای جدیدی آشنا میکند. آماده شوید تا در مواجهه با این تفاوتها، نه تنها شگفتزده شوید بلکه جنبههای متفاوتی از زندگی را نیز کشف کنید.