بروزرسانی : 21 مهر 1397

به مناسبت 22 مهر روز جهانی استاندارد (14 اکتبر روز جهانی استاندارد)

به مناسبت 22 مهر روز جهانی استاندارد (14 اکتبر روز جهانی استاندارد)

22 مهر روز جهانی استاندارد

اگر استاندارد ها را نداشتیم ارتباط میان مردم، ماشینها، قطعات و محصولات فوق العاده دشوار می‌شد.

علت نامگذاری روز جهانی استاندارد

اندیشه تشکیل سازمان بین المللی استاندارد در چهاردهم اکتبر سال 1947 در نشست رؤسای مؤسسه هاي‌ استاندارد بیست و پنج کشور در لندن شکل گرفت. مقر این سازمان در ژنو می‌باشد. از سال 1970؛ چهاردهم اکتبر برابر با 22 مهر به نام روز جهانی استاندارد تعیین و نامگذاری شد.

تعریف کلی استاندارد

استاندارد و استاندارد کردن، از پایه هاي‌ علم و فن آوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقشی بسزا دارد. استاندارد عبارت است از: نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجربه هاي‌ بشری که به صورت قواعد، مقررات و نظام هایي به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه، افزایش میزان تفاهم، تسهیل ارتباطات، توسعه صنعت، صرفه جویی در اقتصاد ملی و حفظ سلامت و ایمنی عمومی بکار رود.

به مناسبت 22 مهر روز جهانی استاندارد (14 اکتبر روز جهانی استاندارد)

استانداردها نه تنها بازارها را می گشاید بلکه حفاظت از محیط زیست ایمنی و امنیت و سلامت و دستیابی به اطلاعات و دانش را نیز به ارمغان می آورد. روز جهانی استاندارد مبارک

تاریخچه استاندارد در ایران

در ایران برای اولین بار با تصویب قانون اوزان و مقیاس­ها درسال  1304 شمسی، تشکیلات سازمانی که بعدا به مؤسسه مستقل استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور تغییر شکل داد، پایه‌ریزی شد.

در سال‌های 1324 و 1332 به لحاظ اهمیت یافتن کنترل بر ویـژگیها و کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی هسته­ هاي‌ تکامل یافته در موسسه به صورت یک اداره در وزارت بازرگانی شکل گرفت ودر ادامه با تصویب قانون «تاسیس مؤسسه استاندارد ایران» مسئولیت­ها و چارچوب­هاي‌ مستقل در قالب هدفهای ملی تعیین و موسسه به صورت ساختاری مستقل شروع به فعالیت کرد.

عضویت ایران در سازمان بین‌ المللی استاندارد ISO درسال 1343 تحقق یافت و بتدریج با عضویت در بیش از 106 کمیته فنی اصلی و فرعی و عضویت فعال و بعنوان عضو ناظر در 140 کمیته فنی اصلی و فرعی و پذیرش مسئولیت دبیرخانه کمیته ­هاي‌ فنی ISO/TCI134 و ISO/TC217 و ISO/TC91؛ فعالیتهای ان؛ توسعه یافته است.

استاندارد ها نه تنها برای تجا رت سودمند می باشند، بلکه تعامل مردم سراسر جهان با یک دیگر را راحت می کنند.

به مناسبت 22 مهر روز جهانی استاندارد (14 اکتبر روز جهانی استاندارد)

عضویت ایران در سازمان بین‌ المللی استاندارد ISO درسال 1343 تحقق یافت

اهمیت وجود استاندارد

بسیاری چنین می پندارند که استاندارد فقط برای حفظ منافع مصرف کننده است. البته این نظر درستی است و استاندارد به نیازهای فردی و اقتصادی مصرف کنندگان توجه دارد، ولی استواری نظام صنعت و فن آوری نیز از اهداف استاندارد به شمار می‌آید. می‌توان گفت سود حاصل از رعایت استاندارد، برای تولید کنندگان بیش از مصرف کنندگان است.

با اجرای قوانین و مقررات استاندارد، نقشه ها و طرح هاي‌ مربوط به تولید محصولات بر اساس نظام دقیق بازیابی سریع، طبقه بندی و بایگانی می‌شود؛ همکاری میان واحدهای گوناگون هر سازمان یا کارخانه برای پیش بردن فرآیند تولید میسر می‌گردد؛ تفاهم کارکنان در مسائل فنی تحقق می پذیرد و سرانجام با تولید کالای کیفیت دار و بسته بندی مطلوب، رضایت مصرف کنندگان نیز جلب می‌شود. به این ترتیب، استاندارد، شالوده استواری را برای پیش بردن و توسعه صنعت و اقتصاد فراهم می سازد.

استاندارد، حقوق مصرف کننده

همیشه مردم نیازمند خدمات هم دیگر بوده اند. از این رو، نیاز به کالاهای مصرفی و خدمات، نیازی ضروری است که هرگونه اختلال در تولید و توزیع ان؛ میتواند جامعه رابه چالش بکشاند و افزون بر زیان هاي‌ مادی، زیان هاي‌ معنوی را نیز متوجه مصرف کننده کند.

بی گمان، عدالت اجتماعی و حفظ حقوق اولیه شهروندان ایجاب می‌کند برای پیش گیری از رخداد چنین حوادث و معضلاتی، تدابیری اندیشیده شود. اولین گام، وضع قوانین مناسب است که اولاً نظام تولید، توزیع و مصرف را سامان بخشد و از وقوع خسارت هاي‌ مادی و معنوی بدلیل رعایت نکردن حقوق مصرف کننده، پیشگیري کند.

ثانیا درصورت رخ دادن خسارت، مرجعی وجود داشته باشد که با راحت ترین و سریع ترین روش، بتوان برای جبران خسارت وارده به مصرف کننده و مجازات مؤثر متخلف اقدام کرد. در جمهوری اسلامی ایران، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، این وظیفه مهم را بر عهده دارد.

به مناسبت 22 مهر روز جهانی استاندارد (14 اکتبر روز جهانی استاندارد)

استاندارد، در خدمت امنیت مصرف کنندگان

استفاده از لوازم خانگی غیراستاندارد، هر ساله تلفات جانی و خسارت هاي‌ مالی چشم گیری به بار می آورد و سبب پدید آمدن مشکلاتی می‌شود. برای مثال، ترمیم پوست چهره اي که بر اثر عواملی مانند اتصال سیم هاي‌ برق و انفجار وسایل غیراستاندارد خانگی به شدت آسیب دیده است، به صرف زمان طولانی و هزینه هاي‌ کلان نیاز دارد.

همچنین خسارت هاي‌ ناشی از توزیع گسترده یک فرآورده غذایی غیربهداشتی در جامعه، فقط با پول جبران نمی‌شود؛ زیرا آثار زیان بار ناشی از به خطر افتادن سلامت عمومی، بسیار فراتر و مهم تر از خسارت هاي‌ مادی ناشی از عرضه این کالاست.

حال اگر آثار زیان بار ناشی از استفاده از وسایل و خودرو آلات غیراستاندارد رابه کارگاه ها و کارخانه هاي‌ کوچک و بزرگ صنعتی و تولیدی گسترش دهیم، عمق این فاجعه بیشتر نمایان می‌شود.

به گفته کارشناسان، در جهان پرشتاب امروز، در قبال متنوع شدن وسایل تولیدی و استفاده گسترده از نیروهای برق، گاز و دیگر مواد انرژی زا، تدابیری اتخاذ شده است که خطرهای ناشی از بهرهگیری از این انرژی ها، به حداقل برسد.

این تدابیر در تدوین قوانین و مقررات استاندارد ملی و بین المللی، به صورت امری ضروری برای حفظ سلامت مردم جهان درآمده است.

22 مهر روز جهانی استاندارد گرامی باد…

جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت