هنرمندان زیادی در ایران به صنایع دستی مشغول هستند . برای بهتر شدن صنعت صنایع دستی باید سرمایه گذاری بیشتری دراین زمینه انجام شود. صنایع دستی می تواند در صورت سرمایه گذاری بخش زیادی از مشکلات اقتصادی کشور را حل کند. قالی بافی , مینا کاری, قلم زنی , خاتم کاری, آینه کاری, گلیم بافی, کاشی کاری, خراطی, زیورآلات زیبا و …جزو هنرهای دستی میباشد.
صنایع دستی، روایتگر صنعت و هنر نیاکان و بیانگر هنر و ذوق مردم هر کشور است و در روزگاران کهن، بعنوان صنعت تمام عیار عهد خویش حضور داشته است. صنایع دستی، سفیران فرهنگی یک قوم و قبیله اند که هیچ گاه از گزارش پیام خود دست نمی کشند.
صنایع دستی، تجلی گاه بخش قابل ملاحظه ای از هنر وخلاقیت اقوامی است که با این صنایع سر و کار دارند. صنایع دستی، در گذشته، بیش و کم، روایتگر زیبایی و حقیقتی بوده که آدمی همواره در جست و جوی ان است.
توجه به این صنعت در حال حاضر، نه تنها ما را با گذشته مردمان در هر منطقه پیوند می دهد، بلکه در حد مقدور میتواند ما را در همان جوّ و محیطی قرار دهد که انسانِ ماشین زده امروز از آن جدا مانده است.
سلام بر اصفهان
شهر خلاق علم و صنعت و هنر
شهر جهانی صنایع دستی و درود بر هنرمندان پر افتخار عرصه هنر صنعت دست.این شهر همیشه جاودان و سرافراز که هر هنرمندش دنیائی از هنر است و گرامی باد ۲۰ خرداد ماه روز جهانی صنایع دستی
گزافه نیست اگر گفته شود صنایع دستی، عمری به قدمت عمر بشر دارد. سابقه صنایع دستی، به عصر حجر باز می گردد
اشتغال به هنرهای دستی، در بسیاری از بیماران روحی، سبب شده که آنان از یکنواختی، روزمرگی و فکر و خیال های پوچی که بیشتر به بیماری شان دامن می زند، دست بکشند
و با سرگرم شدن، روحیه ای شاداب و سرزنده به دست آورند.
در واقع لطافت بخشیِ این هنرها، موجب این کار می شود.
لطافت، از معقولات درک کردنی است، نه وصف کردنی، و هیچ هنری همچون هنر صنایع دستی، نمی تواند عشق به خدا، وطن دوستی، حفظ ارزش های اخلاقی، شور و شوق زندگی، و وارستگی و کمال انسان را انتقال دهد و تداوم بخشد.
در حقیقت صنایع دستی، دمیدن روح زیبایی و طراوت به زندگی انسان هاست.
آبراهام پوپ، تاریخ نگار آمریکایی بر این باور است که:
«صنایع دستی ایران، هنرمندانه خلق شده است و هر یک، پیام آور عقیده ها، سلیقه ها، روش های زندگی و شخصیت نیاکان مردم این کشور است.
صنایع دستی، زبان گویا و روشن تاریخ، تمدن، هویت و هنر ایرانیان است».
این رنج و هنر، دو عنصر خاموشند
با صبر و صفا، کنار هم می جوشند
در کوره روزگار، چون پخت شدند
آن گاه لباس عافیت می پوشند
چون نمد، در زندگی، پا خورده ام
با تحمل، زخم دنیا خورده ام
گبّه ام، بی رنگ، تا رنگم کنند
ماهرانه رنگ زیبا خورده ام
خرسکم، فرش درشتی، زیرپا
وعده امورز و فردا خورده ام
چرخه ریسندگی را، سر بزن
من از این نقش عجب جا خورده ام
دست و ارزش در هنر زاینده شد
لقمه نان، از خط خوانا خورده ام
بیستم خرداد و شعر مصطفی
روی دست از پیر و برنا خورده ام
ای هنری مرد هنر آفرین
سایه خیر هنرت بر زمین
در مثل هستی که به حسن نظر
ریزد از انگشت تو چندین هنر
چوب به دست تو زبان باز کرد
رویش زیباتری آغاز کرد
اره مویی گرت افتد به دست
کار تو بر تخته، منبّت شده است
مرد قلمزن که هنر کار او
شهر پر از گرمی بازار او
هوش ربا، پر ثمره و دل پذیر
کاشی و انگشتری و بادگیر
در هنر و صنعت، هم داستان
شهر تو و مشهد و یزد، اصفهان
خاک هنرپرور ایران زمین
بر تو و بر صنعت تو آفرین
محمدجواد محبت
پیامک و اس ام اس روز صنایع دستی
لطافت، از معقولات درک کردنی است، نه وصف کردنی، و هیچ هنری همچون هنر صنایع دستی، نمی تواند عشق به خدا، وطن دوستی، حفظ ارزش های اخلاقی، شور و شوق زندگی، و وارستگی و کمال انسان را انتقال دهد و تداوم بخشد.در حقیقت صنایع دستی، دمیدن روح زیبایی و طراوت به زندگی انسان هاست.روز جهانی صنایع دستی بر شما هنرمند صنعت گر مبارک باشد
هنر اسلامی، جایگاه والایی در جهان هنر دارد و گروه بسیاری از علاقه مندان رابه سوی خود کشیده است. در تمامی هنرهای اسلامی، به نحوی روح عرفانی و جنبه های مذهبی متجلی است که همین امر باعث شگفتی صدچندان میشود.
صنعتگران اروپایی، از دیرباز به هنر و صنعت اسلامی علاقه مند بوده اند، ولی به تازگی برای الهام گرفتن از هنرهای اسلامی و یادگیری روش های مورد استفاده ان؛ تلاش بسیاری انجام داده اند. همین شیفتگی و کنجکاوی در مورد هنرهای اسلامی، سبب شده است که بگویند صنایع دستی ایران، تبلوری است از اعتقادات، باورهای دینی، سنت ها و آداب و رسوم، که مشابه و هم سنگ ان در هیچ کجای این کره خاکی وجود ندارد.
انواع صنایع دستی عبارتند از فرش بافی، منجوق دوزی، منبت کاری، خاتم کاری، فلزکاری، سوزن دوزی، شماره دوزی، گلدوزی، لحاف دوزی، چهل تکه دوزی، قلاب بافی، حاشیه دوزی، سرامیک و سفال سازی، خیاطی، ریسندگی، عروسک سازی، شیشه کاری رنگی، نجاری، کوزه گری، گلیم بافی و جاجیم بافی.
صنایع دستی، پیوند هنر و معنویت ضربه های پی در پی چکش بر بدن بی روح آهن و نقش های حکاکی شده بر روی ان؛ یا حرکات سریع دستان گلی سفالگر و خلق کوزه های مسی به نام اللّه ؛ پیامبر و امامان معصوم علیهم السلام ؛ گوشه هایی از پیوند مبارک هنر و معنویت است.
معنویت، همواره در قبای دین، مذهب، عبادت، نیایش و…؛ تعالی بخش روح های جست و جوگر بشر بوده و هنر در مسیری متفاوت، ولی هم جهت با معنویت، سیراب کننده اندیشه و خیالات تشنه انسان است. در این نوع هنر، هنرمند می کوشد با الگوگیری از مضامین معنوی، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، ادامه دهنده راهی باشد که خداوند از سوی پیامبران یا درکتاب های رهایی بخش، برای سعادت و خوشبختی انسان، پیش روی او قرار داده است.
یکی از خصوصیات صنایع دستی این است که این صنعت حاصل روح ملت ها و آئین فرهنگ ملی کشورهاست که به سادگی با رجوع به آمار صنایع دستی کشورها به روحیه مردم ان کشورها می توان پی برد، بنابر این صنایع دستی تنها یک کالا برای مبادله نیست بلکه خصوصیات فرهنگی و ویژگی های اقوام از طریق صنایع دستی مبادله میشود و نوعی ارتباط را ایجاد میکند.
در دنیای خشن امروز که نشانه استیلای تکنیک بر روح انسان است، صنایع دستی یعنی دمیدن روح لطافت به این زندگی خشن و انسان تا هست لطافت را میـــخواهد و صنایع دستی این نیاز مبرم انسان را برآورده میکند. 10 ژوئن؛ روز جهانی صنایع دستی را گرامی میداریم.
یکی از خصوصیات صنایع دستی این است که این صنعت حاصل روح ملت ها و آئین فرهنگ ملی کشورهاست که به سادگی با رجوع به آمار صنایع دستی کشورها به روحیه مردم ان کشورها می توان پی برد، بنابر این صنایع دستی تنها یک کالا برای مبادله نیست بلکه خصوصیات فرهنگی و ویژگی های اقوام از طریق صنایع دستی مبادله میشود و نوعی ارتباط را ایجاد میکند.
از مجموعه تعاریف صنایع دستی، به نظر می رسد تعریف زیر كه توسط گروهی از كارشناسان سازمان صنایع دستی ایران ارائه گردیده، دقیق تر و جامع تر باشد؛ چرا كه با وضعیت فعلی این صنعت و هنر ارزنده انطباق بیشتری دارد:
صنایع دستی به مجموعه ای از هنرها و صنایع اطلاق میشود كه به طور عمده با استفاده از مواد اولیه ی بومی و انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید به كمک دست و ابزار دستی محصولاتی ساخته می شود كه در هر واحد ان ذوق هنری و خلاقیت فكری صنعتگر سازنده به نحوی تجلی یافته و همین عامل، وجه تمایز اصلی آن گونه محصولات از مصنوعات مشابه ماشینی و كارخانه ای میباشد.
صنایع دستی پس از جنگ جهانی دوم با محتوای هنری و فرهنگی مورد توجه کشور های پیشرفته قرار گرفت و ۱۰ ژوئن «۲۰ خرداد» سال ۱۹۶۴ میلادی، اولین کنگره ی جهانی با شرکت مسوولان اجرایی استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعتگران بیش از ۴۰ کشور جهان در نیویورک برگزار شد که در قطعنامه ی پایانی این کنگره، تاسیس شورای جهانی صنایع دستی بعنوان نهاد وابسته به یونسکو تصویب شد.
با تأسیس سازمان ملل متحد، محافظت از میراثهای فرهنگی بشری بر عهده “یونسکو” یا “سازمان تربیتی ـ علمی و فرهنگی ملل متحد گذاشته شده است. که از سال ۱۹۶۴ میلادی با تأسیس “شورای جهانی صنایع دستی”؛ در قالب یکی از ارگانهای وابسته به یونسکو، صنایع دستی و سنتی به صورت بخشی از حیات فرهنگی اقتصادی ملل مورد توجه قرار گرفت. ایران نیز از سال ۱۳۴۷ «۱۹۶۸ میلادی» توسط سازمان صنایع دستی ایران به عضویت شورای جهانی صنایع دستی و به تبع آسیایی بودن به عضویت مجمع آسیا و اقیانوسیه شورا درآمد.
در بدو امر، شورای جهانی صنایع دستی با شمار محدودی از اعضا کار خودرا آغاز کرد و در حال حاضر، ۹۰ کشور جهان را تحت پوشش دارد. دبیرخانه شورای جهانی صنایع دستی در شهر آمستردام کشور هلند قرار دارد.
مهم ترین هدفهایی که این شورا، بعنوان یک ارگان غیر انتفاعی غیردولتی قائل شده است عبارت اند از:
۱» تشویق، کمک و راهنمایی صنعتگران دستی و همچنین بالا بردن سطح اطلاعات تخصصی و حرفه ای آن ها با توجه به زمینه های متفاوت فرهنگی موجود در هر یک از کشور های عضو.
۲» حفظ و تقویت صنایع دستی و تجلی ان به صورت رکن عمده ای از حیات فرهنگی ملتها.
۳» ایجاد همبستگی میان صنعتگران دستی سراسر جهان.
از هر کشور تنها یک سازمان می تواند بعنوان نماینده صنعتگران ان کشور، به عضویت شورا درآید و سازمان صنایع دستی ایران از سال ۱۳۴۷ بعنوان ارگان مسئول متولی صنایع دستی کشور به عضویت شورای جهانی صنایع دستی درآمده است.
با توجه به تعریف فوق و سایر تعاریفی كه برای صنایع دستی ارائه شد، می توان ویژگی های زیر را برای محصولات دست ساخته قایل شد:
1- انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید، توسط دست و ابزار و وسایل دستی، برای تولید هر یک از فراورده های دستی مراحل متعددی طی میشود ولی انجام كلیه ی این مراحل به وسیله ی دست و ابزار و وسایل دستی الزامی نبوده و چنانچه تنها قسمتی از مراحل اساسی تولید به این طریق انجام شود، محصول تولید شده با توجه به مواردی كه در تعریف ذكر شد، صنایع دستی محسوب میگردد.
2- حضور مؤثر و خلاق انسان در تولید و شكل بخشیدن به محصولات ساخته شده و امكان ایجاد تنوع و پیاده كردن طرح های مختلف در مرحله ی ساخت آن گونه فراورده ها.
3- تامین قسمت عمده ی مواد اولیه مصرفی از منابع داخلی.
4- داشتن بار فرهنگی «استفاده از طرح های اصیل، بومی و سنتی».
5- عدم همانندی و تشابه فراورده های تولیدی با یكدیگر.
6- عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد در مقایسه با سایر رشته های صنعت.
7- دارا بودن ارزش افزوده ی زیاد در مقایسه با صنایع دیگر.
8- قابلیت ایجاد و توسعه در مناطق مختلف «شهر، روستا و حتی در جوامع عشایری».
9- قابلیت انتقال تجربیات، رموز و فنون تولیدی، سینه به سینه و یا مطابق روش استاد و شاگردی
طبقه بندی
در زمینه ی طبقه بندی صنایع دستی نیز باید گفت كه این طبقه بندی به صورت های مختلف از جمله براساس مواد اولیه ی مصرفی یا شیوه و روش ساخت ان میتواند صورت پذیرد. در اینجا طبقه بندی انجام شده توسط كارشناسان سازمان صنایع دستی ایران كه به طور عمده بر مبنای روش و تكنیك ساخت آن گونه محصولات به عمل آمده است، ذكر میگردد
1- بافته های داری: محصولاتی كه به كمك دارهای افقی یا عمودی مستقر در زمین در زمان بافت، تولید میشود، بافته های داری محسوب می گردند مثل قالی، گلیم، زیلو و نظایر ان.
2- دستبافی:«نساجی سنتی»: فراورده هایی كه به كمك دستگاه های ساده و سنتی بافندگی «دستگاه ویژه ی بافت جاجیم، دستگاه دووَردی، دستگاه چهاروردی و ژاكار دستی» تولید میگردد، دستبافی محسوب میشود، نظیرجاجیم، زری،ترمه، شال و …
از جمله خصوصیات این رشته از صنایع دستی، این است كهاولاًكلیه مراحل سه گانه بافندگی، ایجاد دهنه كار، پودگذاری و دفتین زدن آلتی است فلزی، دارای دسته ای شبیه شانه كه نساجان هنگام بافتن پارچه آن را در دست گیرند و لای تارها زنند تا انچه بافته شده به هم پیوسته و محكم گردد.
با حركات دست و پا انجام می شود، در ثانی، امكان استفاده از پودهای رنگی به میزان نامحدود و همچنین تنوع طرح بافت با دراختیار داشتن كنترل حركات وردها میسر می گردد كه این امر نشانگر حضور مؤثر و خلاق انسان در تولید است.
3- بافتنی:انواع مصنوعاتی كه با كمك میل، قلاب و نظیر ان و با الیاف طبیعی تولید میشود، جزء بافتنی ها به حساب می آید نظیر دستكش، جوراب، كلاه، شال گردن و …
4- روكاری:«رودوزی»: كلیه ی مصنوعاتی كه از طریق دوختن نقوش سنتی بر روی پارچه های بدون نقش و یا كشیدن قسمتی از نخ های تار و پود به وجود می آید، در گروه « رودوزی» و یا «روكاری» جای دارد. نظیرسوزن دوزی،قلاب دوزی،ملیله دوزی،خوس دوزی،گلابتون دوزی،پته دوزیو …
5- چاپ های سنتی: كلیه پارچه هایی كه به وسیله قلم مو، مهر و نظایر ان رنگ آمیزی شده و نقشمی پذیرد جزء چاپ های سنتی به حساب می آید مانند چاپقلمكار وچاپكلاقه ای «باتیک».
6- نمدمالی: انواع مصنوعاتی كه بر اثر درگیری و متراكم نمودن پشم و كرك در شرایط فنی مناسب از طریق ورز دادن تهیه میشوند، جزء گروهنمدمالی می باشند. نظیر كلاه نمدی، پالتوی نمدی، نمد زیرانداز و نمد پادری.
7- سفالگری و سرامیك سازی :به محصولاتی كه با استفاده از گل رس و همچنین گل حاصله از سنگ كوارتز و خاک كائولن، به كمك دست و چرخ سفالگری ساخته و سپس پخته میشود، سفال و سرامیك اطلاق میشود.
برای تكمیل اشیاء ساخته شده، برحسب سنت و رسوم، روی ان ها نقاشی، كنده كاری و یا نقوش برجسته ایجاد می كنند و از لعاب مناسب برای پوشش سطح اشیاء استفاده می گردد. محصولات تولید شده ی این گروه شاملانواع پارچ و لیوان ظروف غذاخوری، گلدان و …میباشد.
8- شیشه گری:محصولاتی را كه از طریق شكل دادن مواد معدنی ذوب شده نظیر سیلیس و خرده شیشه كه با تركیبی از این دو و با استفاده از روش دمیدن توسط لوله ی مخصوص و با به كارگیری ابزار دستی شامل انبر، قیچی و غیره حاصل میشود،شیشه دست ساز می نامند كه شامل مراحل تكمیلی و تزئینی، نظیر نقاشی و تراش هم میگردد.
9- تولید فراورده های پوست و چرم: محصولاتی كه با استفاده از پوست و چرم دباغی شده به شیوه سنتی تولید میگردد، نظیر پوستین، كلاه پوستی،چاروق، محصولات تكمیلی چرمی «نظیر تلفیق چرم با محصولات دستباف» جزء این گروه هستند.
10-ساخت محصولات فلزی وآلیاژ: فراورده هایی كه به شیوه سنتی و با استفاده از ابزار دستی و انواع فلزات «مس، نقره، طلا و آهن» و انواع آلیاژها «برنج و ورشو» تولید می گردد نظیر انواع ظروف خانگی، چاقو، قندشكن، قلم تراش، قفل و … جزء این گروه می باشند.
11- قلمزنی، مشبك كاری، حكاكی روی فلزات و آلیاژها:هنر– صنعتی است كه طی ان طرح ها و نقوش سنتی با استفاده از قلم، چكش و سایر ابزار دستی بر روی اشیاء ساخته شده از فلز با آلیاژ شكل می گیرد.
12- سنگتراشی ؛ حكاكی روی سنگ و معرق سنگ: شامل مصنوعاتی می گردد كه مواد اولیه اصلی آن را انواع سنگ ها نظیر فیروزه، مرمر، یشم، سنگ سیاه، سنگ سفید«آلاباستر» و … تشكیل می دهد و به كمک ابزار و وسایل مختلف تراشیده یا حكاكی میشود نظیر انواع ظروف، پایه ی چراغ، قاب عكس، انواع نگین و …
13- خراطی چوب:خراطی، شیوه ای از تولید محصولات چوبی است كه طی ان و توسط ابزار و وسایل مختلف و به طور عمده به وسیله دستگاه خراطی، اشیائی نظیر انواع قلیان، گهواره، پایه آباژور و ظروف مختلف ساخته و پرداخته میشود.
14- ریزه كاری و نازك كاری چوب:روشی از ساخت فراورده های چوبی است كه طی ان به وسیله ی وسایل نجاری نظیر ارّه، رنده، سوهان، مُغار و … قطعات كوچك چوبی آماده شده به صورت روكش بر روی بدنه ی چوبی چسبانده و تحت فشار شكل گرفته اند و از این طریق انواع شكلات خوری، زیر سیگاری، قاب عكس و نظایر ان تولید و عرضه می گردد.
15-منبت كاری، كنده كاری و مشبك كاری چوب:شیوه ای دیگر از تولید محصولات چوبی است كه طی ان طرح ها و نقوش سنتی با استفاده از قلم، چكش، مغار و سایر ابزار نجاری بر روی چوب های مرغوب و بادوام شكل می پذیرد.
16- حصیر بافی:منظور از حصیربافی كه بامبوبافی، مرواربافی، تِركه بافی، چم بافی، سبد بافی و چیغ بافی را نیز شامل میشود، همان بافت رشته های حاصل از الیاف سلولزی «گیاهی» به كمك دست و ابزار ساده دستی است كه طی ان محصولات مختلفی نظیر زیرانداز، سفره ی حصیری، انواع سبد، انواع ظروف و … تولید و عرضه میگردد . در مورد چیغ بافی ذكر این نكته ضروری است كه حین بافت، علاوه بر الیاف گیاهی از نخ پشمی رنگ شده نیز برای ایجاد نقوش و طرح های سنتی استفاده میگردد.
17- خاتم سازی:روشی از تولید فراورده های چوبی است كه با استفاده از روكش حاصله از به هم چسباندن قطعات كوچك فلزات، استخوان و انواع چوب در اشكال و طرح های سنتی «بیشتر به صورت هندسی» و به كمك ابزار و وسایل مختلف، فراورده هایی نظیر انواع قاب عكس، جاسیگاری، شكلات خوری، میز، صندلی و … ساخته میشود.
18-معرق كاری:ترسیم طرح ها و نقش های سنتی بر روی زمینه ی چوبی یا سرامیك و خالی كردن داخل خطوط طرح ها و پركردن فضای خالی شده به وسیله قطعات آماده شده ی چوبی، سرامیك، فلزی، صدفی و سنگی را معرق كاری می گویند.
19-كاشی گری:صنعتی است با سابقه كه طی ان انواع كاشی ها با استفاده از طرح ها و نقش های سنتی برای استفاده در ابنیه ی مذهبی و تاریخی از طریق قالب گیری گِل رُس و پختن ان در كوره ساخته و پرداخته میشود.
20- ملیله كاری:منظور ساخت اشیاء مختلف نظیر سرویس چایخوری ؛ تنگ و همچنین عده ای از زینت آلات با استفاده از مفتول های نقره، طلا و مس و به كمك ابزار و وسایل ساده فلز كاری نظیر حدیده، انبر، قیچی ؛ كوره مخصوص و … می باشد.
21-میناكاری:در اینجا مراد، ساخت بدنه فلزی، لعاب كاری، پخت، نقاشی و پخت مجدد اشیاء در كوره میباشد كه تمامی این مراحل به كمك ابزار و وسایل ساده با استفاده از طرح های اصیل و سنتی در مرحله ی نقاشی انجام می پذیرد.
22-ساخت اشیاء مستظرفه و هنری:ساخت اشیاء و وسایل ظریفه ای است كه در انها عامل هنر به مراتب بیش از فنون تولیدی دخالت دارد و شامل مینیاتورسازی، نقاشی روی صدف، نقاشی روی چرم، پاپیه ماشه و تذهیبمی شود.
23- ساخت زیور آلات:ساخت و تولید انواع جواهرات محلی و همچنین انواع زینت آلات با استفاده از طلا، نقره و انواع آلیاژها میباشد.
24- ساخت سایر فراورده های دستی منظور ساخت سایر محصولات دستی نظیر فیروزه نشانی «فیروزه كوبی» طلاكوبی روی فولاد، انواع عروسك های محلی، تخت كشی گیوه «آجیده و لته یی» و ماسک ؛ كایت و چترهای تزئینی است كه با ابزار و وسایل دستی و با استفاده از طرح های سنتی ساخته و پرداخته می شود.
روز صنایع دستی را به تمامی زحمت کشان این عرصه مهم تبریک عرض میکنیم