عکس قدیمی از احداث کارخانه نساجی در اصفهان، عکس کمیاب از راه اندازی کارخانه نساجی در اصفهان
نزدیک به یکصد سال قبل راه اندازی کارخانجات نساجی در اصفهان این شهر را به یکی از قطب های این صنعت در منطقه تبدیل کرد تا آنجا که به آن لقب “منچستر شرق” دادند. در آن روزگار کارخانجات بافندگی یکی از اصلی ترین منابع درآمدی مردم اصفهان به شمار می رفت و در کمتر از دو دهه نزدیک به 10 کارخانه بزرگ نساجی در این شهر راه اندازی شد.
به گزارش اسناد تاریخی در سال 1304 در آغاز عصر پهلوی نخستین کارخانه نساجی اصفهان با نام “وطن” آغاز به کار کرد و ده سال بعد دومین کارخانه با نام “ریسباف” تاسیس شد.
به دنبال آن چندین کارخانه دیگر مانند “شهرضا”، “زایندهرود”، “پشمباف”، “صنایع پشم”، “رحیمزاده”، “نختاب”در نقاط مختلف شهر راه اندازی شد. گفته می شود این کارخانهها همگی در قالب شرکت سهامی اداره می شدند و مردم شهر با خرید سهام در سود آنها شریک بودند.
رونق این صنعت در اصفهان اما دیری نپایید و با پایان جنگ جهانی دوم و افزایش واردات پارچه ها ارزان قیمت سود این کارخانه ها به شدت کاهش پیدا کرد و یکی پس از دیگری ورشکست شدند.
عکسی که در این مطلب می بینید مربوط به دوران رونق نساجی در اصفهان و زمانی است که کارخانه “ریسباف” در حال راه اندازی بوده است. این عکس که عکاس آن مرحوم “ابولقاسم جلا” عکاس اصفهانی است و تاریخ 1319 را دارد یکی از ماشین الات خریداری شده برای کارخانجات نساجی اصفهان را نشان می دهد که با کامیون به اصفهان آورده شده است.
منبع : فرادید