فیزیوتراپی در واقع نوعی روش درمانی است که با هدف بهبود حرکت و عملکرد مفاصل و عضلات انجام میشود. از فیزیوتراپی میتوان برای کاهش کمردرد و بازگرداندن توانایی حرکت طبیعی کمک گرفت.
با فیزیوتراپی مخصوص کمردرد همچنین میتوان تغییراتی را برای کاهش احتمال آسیب مجدد به کمر ایجاد کرد. فیزیوتراپیستها از طیف گستردهای از درمانها و تکنیکها برای تسکین کمردرد استفاده کرده و به بیمار نکاتی را برای مراقبت از کمر آموزش میدهند.
اگر کمردرد یا درد پایین کمر مشکلات جدی برای شما ایجاد کرده یا بعد از گذشت چند هفته بهبود نیافته است، ابتدا به یک دکتر ارتوپد در شیراز مراجعه کرده و در صورتی که پزشک نیاز ببینید شما را به یک متخصص فیزیوتراپی معرفی خواهد کرد.
در صورت تجویز شدن فیزیوتراپی، درمانهای آن برای انواع مختلف کمردرد مانند درد پایین کمر، رگ به رگ شدن و تنگی کانال نخاعی استفاده میشود. فیزیوتراپی میتواند به بهبود مشکلات زیر کمک کند:
در روشهای درمانی فیزیوتراپی، طب فیزیکی و توانبخشی یا ارتوپدی استفاده ترکیبی از درمانها، بهترین رویکرد برای تسکین کمردرد است.
فیزیوتراپیست معمولاً درمان را با گرفتن یک تاریخچه دقیق از علائم و سابقه پزشکی بیمار آغاز میکند تا عوامل زمینهای موثر در ایجاد مشکل را شناسایی کند. سپس ارزیابیهای فیزیکی برای بررسی قدرت، دامنه حرکتی و انعطافپذیری عضلات و مفاصل انجام میشود.
بر اساس این یافتهها، یک برنامه درمانی فردی برای برآورده کردن نیازهای هر بیمار طراحی خواهد شد. این برنامه شامل تمریناتی برای بهبود دامنه حرکتی، تمرینات کششی برای کاهش تنش عضلانی، تکنیکهای درمان دستی مانند موبیلیزیشن یا منیپولیشن، برنامههای تمرینی خانگی، تغییرات سبک زندگی، توصیههای ارگونومیک، آموزش وضعیت بدنی، تکنیکهای بانداژ و سایر روشهای درمانی مانند اولتراسوند یا تحریک الکتریکی میباشد.
انتخاب بین ماساژ به عنوان یک روش متداول در شیراز و فیزیوتراپی واقعاً به شرایط هر فرد بستگی دارد – هم ماساژ درمانی یا کایروپراکتیک و هم فیزیوتراپیستها در شیراز میتوانند به تسکین درد کمر کمک کنند، اما تاثیر هر کدام ممکن است بسته به علت کمردرد، در برخی موارد مناسبتر از دیگری باشد.
برای مثال، اگر گرفتگی در برخی گروههای عضلانی علت کمردرد باشد، ماساژ درمانی مفیدتر است؛ اما اگر کمردرد ناشی از مشکلات بیومکانیکی مانند بیثباتی باشد، احتمالا فیزیوتراپی بهتر مشکل را برطرف میکند، زیرا با انجام تمرینات تجویز شده در فیزیوتراپی عضلات ضعیف تقویت شده و الگوهای حرکتی نادرست که در بیثباتی مفاصل و درد موثر هستند، بازآموزی میشوند.
با این حال، مهم است که هر دو درمانگر یک رویکرد جامع در ارزیابی هر مشکل عضلانی و اسکلتی داشته باشند – در این ارزیابی باید به جای تمرکز بر برخی جنبهها، تمام عوامل مؤثر (مانند عوامل سبک زندگی از جمله کیفیت خواب و سطح فعالیت) در نظر گرفته شوند، تا برنامه درمانی طرح شده، تمام عوامل مؤثر را در برگیرد.
در پایان جلسه اول، فیزیوتراپیست معمولاً تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان و فواصل بین جلسات درمانی را مشخص خواهد کرد. تعیین این موارد به سطح کمردرد و نحوه مدیریت علائم بستگی خواهد داشت. گاهی بیمار تنها نیاز به مشاوره فردی دارد و برای برخی دیگر ممکن است یک دوره چند ماهه فیزیوتراپی توصیه گردد.
فیزیوتراپیست همچنین نکاتی در مورد کارهایی که میتوان در خانه برای تسکین کمردرد انجام داد، به بیمار آموزش میدهد. بهبود وضعیت بدن هنگام نشستن یا تنظیم مناسب صندلی خودرو یا صندلی اداری نمونههایی از این موارد هستند.
فیزیوتراپی برای کمردرد فقط بخشی از درمان است. ایجاد تغییرات در سبک زندگی، فعال ماندن تا حد امکان و انجام سایر درمانهای تجویز شده، به بهبودی سریعتر کمک میکنند. به این ترتیب، احتمال بازگشت کمردرد کاهش مییابد.
دریافت یک برنامه تمرینی با فیزیوتراپیست خوب و باتجربه در شیراز میتواند برای کمردردی که بیش از چند هفته ادامه یافته تسکیندهنده باشد و فرد را دوباره قادر به حرکت کند. تاثیر درمانهای دستی مانند دستکاری و حرکت دادن نیز ثابت شدهاند.
ماندگاری تاثیر این درمانها در تسکین درد و بهبودی میتواند به اندازهای طولانی باشد که فرد بتواند فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرد.
فعال ماندن بهترین راه برای مقابله با کمردرد میباشد. با فعال ماندن احتمال عود کمردرد کمتر و بازگشت به کار سریعتر شده و مشکلات فرد در طولانیمدت کاهش مییابد.
به دست آوردن شواهد قوی برای تعیین میزان تاثیر تمرینات خاص کمردرد دشوار است. هیچ نوع تمرینی بهتر از دیگری تلقی نمیشود. فیزیوتراپیست پس از ارزیابی، تمرینهای مناسب برای هر فرد را انتخاب میکند.
پزشک خانوادگی یا فیزیوتراپیست با یک پرسشنامه نحوه تاثیر کمردرد بر بیمار را ارزیابی کرده و از انتخاب بهترین درمان اطمینان حاصل میکند. طبق برخی شواهد افرادی که به این روش ارزیابی میشوند، بیشترین بهره را از فیزیوتراپی میبرند.
احتمال تشدید کمردرد با برخی از تمرینات فیزیوتراپی یا حرکات وجود دارد. فیزیوتراپیست باید پس از انجام بررسیهای لازم، مشخص کند که کدام تمرینات به کاهش دردکمر کمک کرده و کدام تمرینات نباید انجام شود.
این عوارض معمولاً جدی نیستند و پس از مدت کوتاهی برطرف میشوند. برای مثال، ممکن است در ناحیه خاصی احساس سفتی یا ناراحتی داشته باشید. احتمال عوارض جدیتر با منیپولیشن (دستکاری) وجود دارد، اما این موارد بسیار نادر هستند.
فیزیوتراپیست باید قبل از انجام هرگونه درمان یا فیزیوتراپی برای کمردرد، بیمار را از خطرات درمانهای دستی مطلع کند. همچنین باید احتمال ایجاد ناراحتی هنگام تمرین را برای هر بیمار بررسی کرده و در صورت ایجاد درد یا ناراحتی، درمان را متوقف کند.