بروزرسانی : 23 تیر 1403

جدول ضربان قلب نرمال سنین مختلف ؛ چه ضربان قلبی خطرناک است؟

جدول ضربان قلب نرمال سنین مختلف ؛ چه ضربان قلبی خطرناک است؟

استرس، فعالیت بدنی و تغییرات هورمونی از مهم‌ترین عوامل موثر بر ضربان قلب نرمال هستند. عوامل دیگری همچون انواع بیماری‌ها، مصرف کافئین، داروها، اختلال در خواب و کم‌آبی بر نرخ ضربان قلب طبیعی تاثیر خواهند گذاشت. در این مطلب، سعی کردیم از نحوه اندازه‌گیری ضربان قلب، ضربان قلب خطرناک و ضربان قلب نرمال در گروه‌های سنی و در حالت‌های مختلف صحبت کنیم.

تعداد ضربان قلب نرمال در افراد، بسته به جنسیت، سن و میزان فعالیت فیزیکی، متفاوت است. ضربان قلب نرمال در کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و سالمندان را بررسی کردیم. همچنین از ضربان قلب در حالت‌های استراحت، خواب، انجام تمرینات ورزشی و ضربان قلب نرمال بارداری آگاه شدیم. این اطلاعات به شما برای مراجعه به‌موقع به دکتر قلب کمک خواهد کرد.

ضربان قلب نرمال چیست؟

ضربان قلب نرمال در بزرگسالان، بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه است. این محدوده نرمال، در حالت استراحت اندازه‌گیری شده و می‌تواند بسته به سطح فعالیت، وضعیت بدنی، سن، جنسیت و سلامت کلی فرد متغیر باشد. برای مثال، ورزشکاران معمولاً ضربان قلب پایین‌تری، حدود ۴۰ ضربان در دقیقه دارند؛ زیرا قلب آن‌ها کارآمدتر عمل می‌کند. عواملی همچون استرس، مصرف کافئین و داروها نیز می‌توانند ضربان قلب را از محدوده نرمال خارج کنند. بررسی منظم ضربان قلب، به‌عنوان یک شاخص مهم سلامتی، برای  تشخیص مشکلات احتمالی قلبی ضروری است. انجام چکاپ‌های منظم و ارزیابی‌های دوره‌ای توسط دکتر قلب، برای اطمینان از سلامت عملکرد قلب لازم است.

تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و انجام جراحی‌های قلبی، تخصص دکتر و متخصص قلب و عروق است. مدیریت بیماری‌های قلبی عروقی همچون فشار خون بالا، نارسایی قلبی، سکته قلبی، چربی خون، اختلالات عروق کرونر و بیماری‌های مادرزادی قلب، از مهم‌ترین وظایف دکتر قلب است.

دکتر قلب برای تشخیص بیماری‌های قلبی و عروقی از روش‌هایی همچون الکتروکاردیوگرام، اکوکاردیوگرافی سه‌بعدی، سی‌تی‌اسکن قلب، اکوکاردیوگرافی سه بعدی، ام‌آرآی قلب و اسکن هسته‌ای قلب استفاده می‌کند. مراجعه به دکتر قلب در لیست https://drdr.ir/search/expertise-34/ از سایت دکتردکتر امکان پذیر است.

نحوه اندازه‌گیری ضربان قلب

برای اندازه‌گیری ضربان قلب، می‌توان از دو روش دستی و تجهیزات پزشکی استفاده کرد. برای اندازه‌گیری ضربان قلب به روش دستی، ابتدا باید در یک محیط آرام بنشینید. شما می‌توانید از دو انگشت اشاره و میانی خود برای یافتن نبض استفاده کنید. نبض را می‌توانید در نقاطی مانند مچ دست، گردن یا پشت زانو بیابید. انگشتان اشاره و میانی خود را به آرامی روی نبض قرار داده و ضربات را به مدت ۱۵ ثانیه بشمارید. برای به‌دست آوردن تعداد ضربان قلب، تعداد ضربات نبض خود را در ۴ ضرب کنید. با این روش ساده و سریع شمردن تعداد ضربان نبض نرمال یا غیرنرمال خود، می‌توانید ضربان قلب خود را بدون نیاز به تجهیزات خاص به‌دست آورید.

فرد ورزشکار، در حال اندازه‌گیری ضربان قلب خود با شمارش تعداد ضربان نبض است.

ضربان قلب خود را به کمک تجهیزات پزشکی هم می‌توانید اندازه‌گیری کنید. تجهیزات زیر، قادر به اندازه‌گیری ضربان قلب شما هستند:

  • دستگاه فشارسنج دیجیتال؛ دارای قابلیت اندازه‌گیری ضربان قلب
  • پالس اکسی‌متر؛ اندازه‌گیری ضربان قلب و میزان اکسیژن خون با قرار دادن دستگاهی کوچک روی انگشت
  • ساعت‌های هوشمند و بندهای ورزشی؛ توانایی اندازه‌گیری ضربان قلب به دلیل وجود حسگرهای نوری
  • الکتروکاردیوگرام؛ برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب و اندازه‌گیری دقیق ضربان قلب در مراکز درمانی

این روش‌ها به شما کمک می‌کنند تا با آگاهی از ضربان قلب خود، از وضعیت سلامت آن آگاه شوید. البته برای اطمینان از سلامتی عملکرد قلب‌تان، مراجعه به متخصص قلب، بهترین گزینه است.

وظیفه پزشکان دارای تخصص قلب و عروق چیست و چه می‌کنند؟ با تشخیص دکتر قلب، داروهای لازم به بیمار تجویز می‌شود و توصیه‌هایی برای ورزش و تغییر تغذیه، در اختیار بیمار قرار می‌گیرد. متخصص قلب، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و علائم، سابقه پزشکی و خانوادگی بیماران را بررسی می‌کند. 

ضربان قلب خطرناک چند است؟

تعداد ضربان قلب خطرناک و نرمال گروه‌های مختلف سنی و جنسی و در حالت‌های مختلف را در جدول زیر، کنار هم آورده‌ایم:

گروه‌های سنی/جنسی/شرایط مختلف

ضربان قلب نرمال (ضربه در دقیقه)

ضربان قلب خطرناک (ضربه در دقیقه)

جنین

۱۱۰-۱۶۰

کمتر از ۱۱۰ یا بیشتر از ۱۶۰

نوزادان

۱۰۰-۱۶۰

کمتر از ۹۰ یا بیشتر از ۱۷۰

کودکان

۷۰-۱۳۰

کمتر از ۶۰ یا بیشتر از ۱۴۰

نوجوانان

۶۰-۱۰۰

کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۱۲۰

زنان

۶۰-۱۰۰

کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۱۲۰

زنان باردار

۷۰-۹۰

کمتر از ۶۰ یا بیشتر از ۱۰۰

مردان

۶۰-۱۰۰

کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۱۲۰

سالمندان

۶۰-۱۰۰

کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۱۲۰

ورزشکاران

۴۰-۶۰

کمتر از ۳۰ یا بیشتر از ۹۰

در حالت خواب

۴۰-۶۰

کمتر از ۳۰ یا بیشتر از ۸۰

در حالت استراحت

۶۰-۱۰۰

کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۱۲

مقادیر موجود در این جدول ضربان قلب نرمال در سنین مختلف و مقادیر خطرناک ضربان قلب، ممکن است در شرایط خاص و افراد مختلف متفاوت باشد. برای اطمینان از سلامت قلب‌تان و دریافت اطلاعات تخصصی و متناسب با شرایط خاص، حتما به متخصص مراجعه کنید.

جدول ضربان قلب نرمال سنین مختلف

چه عواملی می‌تواند باعث تغییر ضربان قلب نرمال شود؟

تغییر ضربان قلب نرمال تحت تاثیر عوامل مختلفی اتفاق می‌افتد. در ادامه به مهم‌ترین این عوامل پرداخته‌ایم:

  • فعالیت بدنی؛ افزایش ضربان قلب در اثر ورزش و فعالیت بدنی
  • استرس و اضطراب؛ افزایش ضربان قلب ناشی از فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک در اثر استرس و اضطراب
  • مصرف برخی داروها؛ افزایش یا کاهش ضربان قلب در اثر مصرف برخی داروها، همچون بتابلاکرها کاهش‌دهنده و ضداحتقان‌ها و آمفتامین‌ها افزایش‌دهنده ضربان قلب
  • شرایط پزشکی؛ بیماری‌هایی همچون تیروئید پرکار، بیماری‌های قلبی، عفونت‌ها و بیماری‌های ریوی
  • وضعیت هورمونی؛ همچون تغییرات هورمونی دوره بارداری یا یائسگی
  • تغییر در وضعیت بدن؛ افزایش ضربان قلب ناشی از تغییر وضعیت بدن از حالت خوابیده به ایستاده
  • عوامل محیطی؛ تغییر ضربان قلب در اثر دما و رطوبت هوا، همچون افزایش ضربان قلب در هوای گرم و مرطوب
  • مصرف کافئین و نیکوتین؛ افزایش ضربان قلب در اثر مصرف قهوه و سیگار
  • کم‌آبی بدن؛ افزایش ضربان قلب ناشی از کم‌آبی و تلاش مضاعف بدن برای رساندن خون کافی به اندام‌ها
  • خواب؛ اختلال در ضربان قلب نرمال در اثر کمبود خواب یا کیفیت پایین خواب

این عوامل با اثرگذاری موقت یا دائم خود، ضربان قلب را تحت تاثیر قرار می‌دهند. اگر با تغییرات قابل‌توجه و دائمی مواجه شدید، حتما باید به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا مراقبت‌ها و ارزیابی‌های تخصصی‌تر انجام شود.

چطور ضربان قلب نرمالی داشته باشیم؟

برای داشتن ضربان قلب نرمال و سالم، باید اقدامات مهمی همچون اصلاح سبک زندگی انجام دهیم. در ادامه، به مهم‌ترین اقدامات برای داشتن ضربان قلب نرمال و سالم پرداخته‌ایم:

  • فعالیت بدنی منظم؛ قوی‌تر شدن قلب و کاهش ضربان قلب در حالت استراحت در اثر فعالیت‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دویدن، شنا و دوچرخه‌سواری
  • تغذیه سالم؛ مصرف غذاهای سالم و متنوع، به‌ویژه میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین‌های کم چرب و اجتناب از مصرف غذاهای پرچرب، نمک زیاد و قندهای افزودنی
  • مدیریت استرس؛ کاهش استرس و اضطراب با استفاده از تکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق
  • خواب کافی؛ حفظ سلامت قلب و کاهش ضربان قلب با داشتن خواب کافی و باکیفیت
  • مصرف کم الکل و کافئین؛ بهبود سلامت قلب با محدود کردن مصرف نوشیدنی‌های الکلی و کافئین‌دار
  • ترک سیگار؛ کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی با ترک سیگار
  • ارزیابی دوره‌ای سلامت قلب؛ مراجعه منظم به پزشک برای بررسی فشار خون، سطح کلسترول و انجام آزمایش‌های دوره‌ای
  • حفظ وزن سالم؛ کاهش بار روی قلب و داشتن ضربان قلب نرمال با برخورداری از وزن متعادل با توجه به قد و سن

با انجام این اقدامات و برخورداری از یک سبک زندگی سالم، می‌توانید از داشتن ضربان قلب نرمال و سلامت قلب مطمئن شوید.

آگاهی از تعداد ضربان قلب نرمال و پیشگیری از بیماری‌های قلبی

آگاهی از تعداد ضربان قلب نرمال و پیشگیری از بیماری‌های قلبی

تعداد ضربان قلب نرمال، نشان‌دهنده عملکرد درست قلب و سلامت آن است. آگاهی از ضربان قلب طبیعی و عوامل موثر بر ضربان قلب طبیعی، کمک می‌کند تا با ارزیابی‌های مداوم اولیه و اجتناب از عوامل مضر، سلامت قلب شما حفظ شود.  با دانستن نحوه اندازه‌گیری ضربان قلب، به محض رسیدن این مقادیر به محدوده ضربان قلب خطرناک، باید برای انجام ارزیابی‌های تخصصی‌تر به دکتر قلب مراجعه کنید. شما با آگاهی از مقادیر نرمال ضربان قلب، چه به روش دستی و شمارش نبض و چه اندازه‌گیری ضربان قلب نرمال با دستگاه فشارسنج، خیال‌تان از بابت عملکرد درست قلب‌تان راحت خواهد شد.

در نهایت، اگر دچار نوسانات زیاد نرخ ضربان قلب هستید و به مشورت با دکتر قلب تهران یا سایر شهرها نیاز دارید، می‌توانید از امکانات جستجو سایت دکتردکتر استفاده کنید.

بهترین دکتر قلب تهران، برای درمان انواع بیماری‌های قلبی عروقی همچون روماتیسم قلبی یا گرفتگی عروق، خدمات متنوعی ارائه می‌دهد. متخصص قلب و عروق تهران، با روش‌هایی همچون تست ورزش قلب، سی‌تی‌اسکن قلب، تست اکوکاردیوگرام، اکوکاردیوگرافی و نوار قلب به تشخیص بیماری‌های قلبی می‌پردازد. پزشک متخصص، برای درمان این بیماری‌ها، روش‌های استنت‌گذاری، عمل قلب باز، آنژیوپلاستی، داروهای قلبی و انواع جراحی قلب را تجویز می‌کند.

منبع: وبسایت پزشکی دکتردکتر (https://drdr.ir/ )

برچسب‌ها: ,
جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت