نقشه گسل در شهر تهران (عکس)

نقشه گسل در شهر تهران (عکس)

گسل در چه جاهایی از تهران وجود دارد؟ 

 

همانطور که همه ی می‌دانیم شهر تهران بر روی گسل قرار دارد در ادامه می‌توانید با وجود گسل به شکل نقشه در شهر تهران تالاب را دنبال نمایید .

 

تهران همواره در بیم و هراس از زمين لرزه‏‎اي است که احتمال وقوع آنرا بسیار زیاد می‌دانند اما کسی نمی‎داند این زمين لرزه کی اتفاق می‎افتد. یکی از عوامل خطرزا گسل‎هاي فعال در تهران است.

 

به گزارش تالاب تعداد زیادی گسل در منطقه تهران هستند که گسل‌هاي زیر از خطر بالاتری برخوردارند:

 

نقشه گسل‎های تهران

نقشه گسل در شهر تهران (عکس)

 

۱- گسل مشا- فشم به طول ۴۰۰ کیلومتر :

 

گسل فشاری مشا، گسل بزرگی است که حاوی زیر شاخه‌هاي فراوانی نیز میشود زمين لرزه ۱۸۳۰م به منطقه شرقی فعالیت این گسل نسبت داده میشود.

 

علاوه برائن زمين لرزه بزرگی هم که درسال ۹۵۸م با بزرگای گشتاوری ۷/۷ در ۵۰ کیلومتری تهران رخ داده است به قسمت غربی این گسل نسبت داده میشود چالش مهم در مورد این گسل تلاقی آن با گسل شمال تهران در بالادست سد لتیان است

 

به این جهت که فعالیت این گسل می تواند موجب فعال شدن گسل تهران شود. گسل فشاری مشا، گسلی است طویل، اساسی و لرزه زا که در راستای آن گستره بلند البرز از شمال روی دامنه‌هاي جنوبی آن رانده شده است.

 

این گسل دارای راستای شرق، جنوب شرقی – غرب، شمال غربی است. گسل مذکور در روی نقشه‌هاي زمین ساختی شکل سینوسی دارد ودر دو قسمت شرقی و غربی راستای تقریباً شرقی – غربی دارد.

 

شیب گسل فشاری مشا همیشه به سوی شمال و بین ۳۵ تا ۷۰ درجه تغییر میکند. این گسل با طولی حدود ۴۰۰ کیلومتر از جنوب غربی شاهرود ودر شرق، تا آبیک در غرب ادامه دارد.

 

دریاچه آب شیرین تار در ۱۵ کیلومتری شرق شهرستان دماوند در راستای این گسل تشکیل شده است.

 

پهنه گسلی مشا در دره مشا بیش از ۱۰ متر عرض داشته و به شدت بریده، خرده و پودر شده است.

 

نقشه گسل در شهر تهران (عکس)

 

۲ – گسل شمال تهران به طول ۷۵ کیلومتر:

گسل شمال تهران بین شاخه غربی گسل مشا و شهر قرار دارد. اگر گسل شمال تهران فعال شود میزان ضرر به مراتب بسیار حادتر از زمين لرزه‌اي است که درسال ۱۹۶۸ م رخ داده است گسل شمال تهران از این لحاظ می تواند یک چشمه لرزه زا، باشد گسل شمال تهران در فاصله بین کوه‌هاي شمال تهران و شهر ودر روی پهنه‌هاي جنوبی کوه‌هاي شمال تهران به طول ۷۵ کیلومتر قرار گرفته است.

 

به گزارش تالاب : راندگی شمال تهران با درازای بیش از ۷۵ کیلومتر در کوهپایه شمال تهران از شرق دره لشکرک ده سبو در شمال شرقی تهران، تا آبادی کاظم آ‎باد ۲ کیلومتری شرقی کلار و شمال بزرگراه تهران – کرج و شهر کرج در غرب ادامه یافته و نزدیک‌ترین گسل زمين لرزه زا به شهر تهران است، بنظر میرسد که این گسل شاخه‌اي از گسل فشاری مشا است در شمال تهران ودر کوهپایه‌ها، در اکثر مناطق این گسل موجب راندگی سازند زمان سوم کرج بر روی آبرفت‌هاي هزار دره و آبرفت‌هاي ناهمگن شمال تهران بخش کوهپایه ایران مرکزی در شمال تهران شده است. در برخی نقاط مثل باغ اناری در غرب کن و شمال چیتگر راندگی شمال تهران، در داخل سازند کرج دیده میشود.

 

۳- گسل جنوب ری به طول ۲۰ کیلومتر:

گسل جنوب ری – ایوانکی در جنوب تهران به طول ۲۰ کیلومتر قرار گرفته است. تمامی این گسل می تواند بعنوان یک چشمه لرزه زا برائ تهران باشد گسل جنوب ری در قسمت جنوبی خود دچار انشعابی است که در شمال آن قرار دارد و گسل شمال ری نامیده میشود و فاصله بین این دو گسل فقط ۳ تا ۵ کیلومتر است، بنظر میرسد ریشه این دو گسل یکی باشد و آن ها نشانه‌هاي قشری یک گسل باشند.

 

۴ – گسل شمال ری:

در حوالی عظیم آباد در کناره جنوبی بزرگراه ری بهشت زهرا قرار دارد و دیواره‌اي به ارتفاع ۲ متر رابه‌وجود آورده است امتداد آن شرقی غربی بوده و طولی حدود ۵ / ۱۶ کیلومتر دارد.

 

۵- گسل معکوس آهار:

این گسل قسمتی از گسل مشهور مشا-فشم را تشکیل داده است که باطولی درحدود ۴۰۰ کیلومتر از جنوب غربی شاهرود در شرق تا آبیک در غرب ادامه دارد و شیبی درحدود ۳۵ تا ۷۰ درجه به سوی شمال دارد قسمتی از این گسل در ناحیه آهار که یکی از سه شاخه فرعی آن است گسل آهار نامیده میشود.

 

۶- گسل معکوس امامزاده داوود:

راستای شمال غرب جنوب غرب دارد و از حوالی امامزاده داوود عبور میکند. این گسل معکوس دارای شیبی معادل ۸۰ درجه به سوی شمال شرق است در حوالی ولنجک این گسل به گسل شمال تهران می‌پیوندد.

 

۷- راندگی پورکان وردیج:

از حوالی پورکان در مسیر جاده کرج چالوس تا وردیج و سپس شمال کن و فرحزاد ادامه مییابد و دارای راستای شمال غرب جنوب شرق است.

 

۸- گسل کهریزک:

از شمال پادشاه آباد در غرب تا کهریزک و سپس شمال شمس آباد در شرق امتداد یافته و راستایش شرقی غربی و طولش بیش از ۴۰ کیلومتر است این گسل دیواره‌اي به ارتفاع ۱- ۱۰ متر در آبرفت‌هاي جنوب تهران ایجاد کرده است.

 

۹- راندگی نیاوران:

با راستای شمال شرقی جنوب غربی وبا طولی حدود ۱۳ کیلومتر از سعادت آباد تا نیاوران و شمال اقدسیه امتداد می یابد.

 

۱۰- گسل محمودیه:

گسلی با سازوکار کششی با راستای شرقی غربی است.

 

۱۱- گسل شبان کوثر:

در شمال تهرانپارس با طول ۳ کیلومتر و راستای شرقی غربی واقع است.

 

۱۲- گسل شرق:

گسل شرق نیز که توانایی قویترین زمين لرزه را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سیدخندان امتداد می یابد.

 

۱۳- گسل ملاصدرا:

گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب امتداد یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را ناایمن ساخته است. برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل قرار دارد.

 

جدیدترین مطالب سایت