دراین مطلب قصد داریم درباره ي سانروف خودرو و نگهداری درست از ان بگوییم. همانگونه کـه میدانید هر خودرویی سانروف ندارد. ودر واقع در ایران ماشین هاي تقریباً گران آپشن سانروف را دارند . در واقع میخواهیم از ابتدا شروع کنیم کـه کلا سانروف چیست و چه استفاده اي دارد و هرچه کـه لازم اسـت در مورد سانروف بدانید برایتان توضیح دهیم.
لازم نیست کـه یک خودروباز قهار باشید تا نام سانروف برایتان آشنا باشد. اما اگر دقیق نمی دانید کـه سانروف چیست باید بگوییم سانروف یکی از امکانات رفاهی نهچندان جدید اسـت کـه تا پیش از قرن ۲۱ در خودرو های مدرن، لوکس و خاص دیده می شد اما امروزه ان را در بسیاری خودرو های اقتصادی نیز شاهد هستیم.
در لغت بـه بخش متحرک سقف خودرو کـه حدود یک سوم مساحت کلی سقف را بـه خود اختصاص میدهد، سانروف گفته می شود. سانروف را بـه منظور جذب بیشتر نور، تغییر بهتر هوای کابین و امکان تماشای آسمان از داخل کابین خودرو های مسقف تعبیه می کنند. بـه این ترتیب سانروف را می توان پنلی شیشهاي، فلزی یا حتی پارچهاي دانست کـه روی سقف خودرو تعبیه می شود. این پنل بـهصورت خودکار یا دستی قابلتنظیم اسـت. تنظیم سانروف در نمونههاي مختلف بـهصورتهاي متفاوتی انجام میشود. در نمونههاي خودکار تنظیمات سانروف توسط دکمههاي مخصوص صورت می گیرد اما در مدلهاي دستی سرنشینان خود سانروف را تنظیم میکنند.
استفاده از سانروف بـه شکل امروزی در خودروها، از اواسط قرن بیستم میلادی شروع شد. درواقع پیش از دهه ۱۹۴۰؛ خودروها ظاهری مانند انچه امروز سدان نامیده میشود، نداشتند. تا سالها تولیدات کمپانیهاي مختلف این صنعت با سقفهاي کاملا پارچهاي و جمع شونده، سقفهاي نیمهپارچهاي ثابت و جمعشونده یا سقفهاي فلزی ثابت و کامل تولید می شدند. پس از تولید خودرو های سدان بـه شکل امروزی، از دهه ۵۰ میلادی، نیاز بـه بخشی جمعشونده در سقف احساس شد.
دراین زمان تولیداتی با یک بخش برزنتی جمعشونده در سقف وارد بازار شدند کـه بـهدلیل عدم محافظت کابین در برابر بارش باران و نفوذ هوای بیرون چندان مورد استقبال قرار نگرفتند. در دهه هفتاد میلادی، کمپانی فورد، گروهی از خودرو های سدان خودرا با سقف شیشهاي و ثابت و بخشی فلزی و تحرک در زیر ان سقف شیشهاي تولید کرد.
بعد از این کـه یاد گرفتیم سانروف چیست نوبت این اسـت کـه با انواع ان آشنا شویم. سانروف از ابتدای ورود بـه خط تولید تا کنون تغییرات زیادی کرده اسـت و امروزه تنوع زیادی دارد. تنوع مدلهاي مختلف سانروف را میتوان در میزان باز و بسته شدن انها، نوع باز و بسته شدنشان و فرمی کـه در سقف تعبیه میشوند، دید. بـه این ترتیب سانروف بـه انواعی کـه در ادامه خواهد آمد تقسیم می شود:
این نوع سانروف رو بـه بالا حرکت کرده و برای باز شدن از سقف کامل جدا می شود. باز کردن ان بـهصورت دستی صورت میگیرد و نمونه اتوماتیک ندارد. برای باز کردن ان؛ باید پنل سانروف را بـهسمت بالا حرکت داد.
این مدل کـه سانروف داخلی نیز نامیده
این نوع سانروف نیز از نمونههایي اسـت کـه پنل ان کامل باز نشده و تنها با زاویهاي مشخص بـهسمت بالا حرکت میکند. البته با این تفاوت کـه قسمت عقب ان متحرک و بخش جلویی ثابت اسـت. سانروف اسپویلر طبق معمول خودکار اسـت ودر خودرو های سایز کوچک مانند مینیها و هاچبکها مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع سانروف کـه بزرگتر از انواع دیگر اسـت، طبق معمول از جنس پارچه یا برزنت ساخته میشود. بـه این ترتیب کـه سقف خودرو طبق معمول از یک پوشش با این جنس اسـت و هنگام استفاده از سانروف این سقف بـهصورت دستی یا خودکار کاملا جمع می شود.
دراین نوع سانروف، پنل کامل از سقف جدا می شود. استفاده از ان تنها زمانی اتفاق میافتد کـه استفاده از هیچیک از انواع دیگر سانروف بـهدلیل طراحی خاص سقف امکان پذیر نباشد. مانند بوگاتی ویرون گرند اسپرت. این نوع سانروف را تنها در خودرو های گرانقیمت شاهد هستیم.
این سانروف کـه پانورامیک نیز نامیده می شود، قسمت بزرگی از سقف را در بر میگیرد. پنل شیشهاي سانروف پانورامیک طبق معمول دو تکه اسـت و باز و بسته شدن برای سرنشینان ردیف عقب و جلو بـهصورت مجزا انجام میشود. سانروف پانورامیک طبق معمول خودکار اسـت.
این نوع سانروف در خودرو های تشریفاتی و لوکس مورد استفاده قرار میگیرد و سرنشینان ردیف عقب را ساپورت می کند. بـه این شکل کـه در ردیف جلو سقف کامل پوشیده و فلزی اسـت و بخش عقب قابلیت جمع شدن دارد.
میشود، هنگام جمع شدن بـه داخل سقف خودرو میرود. بـه این صورت کـه درون سقف این خودرو کـه بـهصورت استاندارد با ضخامت بیشتری نسبت بـه سقفهاي معمولی تولید میشوند، شکافی برای جای گرفتن بخش جمعشونده سقف درنظر گرفته میشود. سانروف هنگام جمعشدن مانند یک کشو داخل می رود. این نوع سانروف می تواند خودکار یا دستی باشد.
تاریخچه ورود مونروف بـه خودروسازی از نظر زمانی با سانروف تفاوت چندانی ندارد. مونروف نیز از دهه ۷۰ میلادی وارد خط تولید فورد شد و سپس عمومیت پیدا کرد. مونروف درواقع یک پنل شیشهاي یا تلقی اسـت کـه در سقف کار گذاشته می شود. بنابر این تفاوت این دو در جنس انها اسـت. چرا کـه سانروف میتواند فلزی، پارچهاي و تیره باشد. لازم بـه ذکر اسـت کـه مونروف را تنها از شیشه یا طلق روشن میسازند. مونروف نیز قابلیت باز شدن برای تهویه بهتر دارد اما نه بـهصورت کامل. بنابر این تفاوت دیگر این دو را باید در میزان باز و بسته شدنشان دید.
سقف پانوراما کـه از آپشنهاي جذاب و دوست داشتنی خودرو های لوکس محسوب می شود در واقع نمونه پیشرفتهتر مونروف اسـت. پانوراما در واقع پنلی شیشهاي اسـت کـه از ابتدا تا انتهای خودرو کشیده می شود و سرنشینان ردیف عقب و جلو را کاملا از منظره آسمان بهرهمند می کند. بنابر این نخستین تفاوت پانوراما و مونروف در همین مساحت انها گنجانده میشود. مونروف تنها سرنشینان ردیف جلو را حمایت می کند و عموما سرنشینان ردیف عقب بهرهاي از منظره ان نمی برند. برهمین اساس میتوان پانوراما را بـهنوعی دو سانروف چسبیده بـه هم دانست. چیزی شبیه بـه سانروف چشم انداز یا پانورامیک بدون تیغه یا تیری کـه در وسط ان وجوددارد.
اما تفاوت عمده این سقف با مونروف در جنس شیشه مورد استفاده اسـت. شیشه این سقف از جنس پلیکربنات اسـت کـه بـه قطر ۵ سانتیمتر طراحی می شود. پانوراما همچنین قابلیت این را دارد کـه علاوهبر اهدای نور بیرون و منظره جذاب آسمان بـه کابین و سرنشینان، تنها ۶۰٪ انرژی خورشید را بـه داخل خودرو وارد کند و ۱۰۰٪ از ورود اشعه UV بـه داخل خودرو جلوگیری نماید. سقف پانوراما نیز مانند سانروف و مونروف قابلیت باز و بسته شدن دارد و این قابلیت بـه دو صورت کامل و نیمه اجرا می شود. سقف پانوراما برخلاف تصور عمومی خطری برای راننده و سرنشینان ندارد چرا کـه طراحان برای ساخت سقف پانوراما از شیشههاي سخت و بسیار ضخیم استفاده میکنند ودر صورت چپکردن خودرو هیچ آسیب و خطری برای سرنشینان خودرو ایجاد نمیکند.
این آپشن بـه راننده و سرنشینان امکان میدهد کـه هرگاه احساس کردند فضای کابین خودرو گرم و حالت دم کرده دارد، بـهاسانی سانروف را باز کرده و هوای کابین را تعدیل کنند. اگر چه بـهدلیل مقاومت در برابر باد، مصرف سوخت خودرو افزایش می یابد ولی مطمئنا ارزش نفس کشیدن در هوای آزاد را دارد.
در بیشتر تصادفات، دربهاي خودرو بـهسختی باز میشوند و عملا سرنشینان در خودرو حبس می شوند. اما خودرو های مجهز بـه آپشن سانروف پانوراما میتوانند یک راه فرار برای سرنشینان خودرو فراهم کنند. سرنشینان بـهاسانی می توانند شیشه سانروف را باز کرده و از خودرو خارج شوند.
وجود سانروف در خودروی شـما می تواند عنصری از باز بودن و هوای تازه را بـه تجربه رانندگی شـما بیاورد. این اجازه می دهد تا نور طبیعی بـه داخل جریان یابد و نمای پانوراما از آسمان بالا را ارائه می دهد. با این حال، مانند سایر اجزای وسیله نقلیه شـما، سانروف ها برای خاطرجمعی از عملکرد بهینه و طول عمر نیاز بـه تعمیر و نگه داری منظم دارند. دراین پست وبلاگ، بیایید چند نکته ضروری برای نگهداری از سانروف خودروی خودرا بررسی کنیم کـه بـه شـما کمک می کند تا سالهاي آینده ان را در شرایط بکر نگه دارید.
مالکان مسئول اهمیت تعویض منظم روغن برای خودروی شـما را میدانند «حدود هر 3000 تا 5000 مایل». انها بـه طور منظم لاستیک ها را می چرخانند و گاهی اوقات فیلتر کابین را تعویض می کنند. انها اینکار را انجام می دهند زیرا میدانند کـه تعمیر و نگه داری پیشگیرانه ماشین باعث دوام ماشین می شود. پس چرا سانروف شـما سزاوار این احترام نیست؟ اینکار را انجام می دهد.
ممکن اسـت پنجره دیگری بـه نظر برسد، اما سانروف ها مکانیسم هاي پیچیده اي هستند. هر زمان کـه قطعات متحرک با موتور و چرخ دنده دارید، همیشه این احتمال وجوددارد کـه مشکلی در ان رخ دهد. تعمیر و نگه داری سانروف همیشه در صدر فهرست همه ی افراد در مورد مراقبت از خودرو نیست، اما اگر یکی از آن ها را دارید، بهتر اسـت ان را در حالت خوب نگه دارید.
تمیز کردن منظم:
دقیقاً مانند نمای بیرونی و داخلی اتومبیل شـما، شیشه سانروف و اجزای اطراف ان نیاز بـه تمیز کردن دوره اي دارند. از یک شوینده ملایم یا پاک کننده شیشه خودرو بـه همراه یک پارچه نرم برای از بین بردن کثیفی و هر گونه باقی مانده اي کـه ممکن اسـت انباشته شده باشد استفاده کنید. از استفاده از مواد ساینده یا مواد شیمیایی خشن کـه ممکن اسـت باعث خراشیدگی یا آسیب بـه شیشه یا درزگیرهای سانروف شوند خودداری کنید.
بازرسی و پاکسازی هر گونه زباله یا انسدادی کـه ممکن اسـت در و اطراف مسیر سانروف یا کانال هاي تخلیه انباشته شده باشد، ضروری اسـت. برگ ها، شاخه ها و خاک می توانند سیستم زهکشی را مسدود کنند و منجر بـه نشت آب یا سایر مشکلات عملیاتی شوند. بـه طور منظم با استفاده از یک برس نرم یا هوای فشرده، هر گونه زباله را بررسی و از بین ببرید. مراقب باشید کـه زباله ها را بیشتر وارد سیستم زهکشی نکنید.
مطلب مرتبط: مزایا و معایب خودروی جدید دنا پلاس «+تصاویر»
روغن کاری قطعات متحرک:
برای خاطرجمعی از عملکرد روان و بدون دردسر، روغن کاری قسمت هاي متحرک سانروف بسیار مهم اسـت. با دفترچه راهنمای مالک خودرو خود مشورت کنید تا روانکار توصیه شده را پیدا کنید و ان را روی مسیرهای سانروف، لولاها و سایر اجزای مکانیکی بمالید. روغن کاری مناسب بـه جلوگیری از زنگ زدگی کمک می کند، سایش و پارگی را کاهش می دهد و خاطرجمعی حاصل می کند کـه سانروف بـه آرامی باز و بسته می شود.
درزگیرها را بررسی و تعویض کنید:
با گذشت زمان، درزگیرهای لاستیکی اطراف سانروف شـما ممکن اسـت بـه دلیل قرار گرفتن در دسترس نور خورشید و سایر عناصر آب و هوایی خراب شوند. این مهر و موم ها را بـه صورت دوره اي بررسی کنید تا از سالم بودن انها مطمئن شوید. درزگیرهای ترک خورده یا آسیب دیده می توانند منجر بـه نشت آب، صدای باد و کاهش عایق شوند. اگر متوجه هر گونه مشکلی شدید، بهتر اسـت مهر و موم ها را توسط یک متخصص تعویض کنید.
هنگام کار با سانروف، همیشه از نیروی ملایم و بازرسی شده استفاده کنید. اعمال فشار بیش از حد یا حرکات تکان دهنده می تواند موتور یا اجزای مکانیکی را تحت فشار قرار دهد و بـه طور بالفعل منجر بـه نقص یا آسیب شود. هنگام باز کردن یا بستن سانروف وقت بگذارید و مراقب هر گونه صدا یا مقاومت غیرعادی باشید کـه ممکن اسـت نشان دهنده مشکل باشد.
هنگامی کـه ماشین شـما برای مدت طولانی پارک می شود، بـه خصوص زیر نور مستقیم خورشید، استفاده از آفتابگیر یا سانروف را برای محافظت از شیشه و داخل در برابر گرمای بیش از حد و اشعه ماوراء بنفش درنظر بگیرید. این اقدام احتیاطی ساده می تواند بـه جلوگیری از آسیب نور خورشید، تغییر رنگ و کاهش بار روی سیستم خنک کننده خودرو شـما کمک کند.
در حالی کـه نگهداری منظم بسیار مهم اسـت، توصیه می شود سانروف خودرا بـه طور حرفه اي در فواصل زمانی منظم بررسی و سرویس کنید. یک تکنسین آموزش دیده می تواند یک بررسی جامع از جمله بررسی موتور، کابل ها، سیستم زهکشی و عملکرد کلی سانروف شـما انجام دهد. تعمیر و نگه داری بـه موقع می تواند مشکلات احتمالی را قبل از تبدیل شدن بـه تعمیرات گرانقیمت برطرف کند.
اکثر سانروف ها مجهز بـه واشرهای لاستیکی هستند کـه در امتداد محیط پانل قرار میگیرند تا ان را محکم نگه دارند. با گذشت زمان، قرار گرفتن در دسترس نور خورشید و عناصر می تواند باعث ترک خوردن یا شکستن واشر شود کـه ممکن اسـت دلیل نشت شـما باشد. خوشبختانه، بیشتر واشرها ارزان هستند و تعویض ان چندان دشوار نیست و تعمیر واشر سانروف را نسبتاً آسان می کند.
سانروف شـما ممکن اسـت بـه دلیل تراز نادرست نشتی داشته باشد. اگر پانل با سقف خودرو همسطح نباشد، آب بـه اسانی می تواند در ترک ها نفوذ کند. این نوع تعمیر و نگهداری سانروف می تواند پیچیده تر باشد زیرا هر مدل و مدلی یکسان نیست. با این حال، اگر تراز شـما خاموش اسـت، ممکن اسـت نیاز بـه شل کردن پانل و تنظیم مجدد ان در محل مناسب خود داشته باشد.
سانروف ها دارای زهکشی داخلی سقف هستند تا خاطرجمعی حاصل شود کـه آب باران بـه خوبی از ان خارج می شود. تنها مشکل این اسـت کـه گرفتگی لوله هاي سانروف معمول اسـت. برگها، سوزنهاي کاج و سایر زبالهها ممکن اسـت در داخل زهکشی گیر کنند، بنابر این صاحبان سانروف باید بدانند کـه چگونه لولههاي تخلیه سانروف را تمیز کنند. خوشبختانه، آنقدرها هم سخت نیست. می توانید سیمی را داخل ان بچسبانید تا آن ها را از بین ببرید یا از یک قوطی هوای فشرده برای حذف هر گونه تفاله اضافی کـه ممکن اسـت در طول زمان ایجاد شده باشد استفاده کنید.
مراقبت از سانروف خودرو برای بهره مندی طولانی مدت از مزایای ان ضروری اسـت. با رعایت نکات نگهداری کـه در بالا ذکر شد، می توانید خاطرجمعی حاصل کنید کـه سانروف خود در شرایط مطلوب باقی میماند و لحظات بیشماری از لذت رانندگی در هوای آزاد را برای شـما فراهم می کند. بـه یاد داشته باشید، تمیز کردن منظم، بازرسی، روغن کاری و تعمیر و نگهداری حرفه اي کلیدها و حفظ عملکرد خوب و لذت بخش سانروف هستند.
اگر بـه مزایای سانروف کـه در بالا بدان اشاره شد، شاید بـه این نتیجه رسیده باشید کـه این موارد را نمیتوان مزیت تعبیر کرد. بـه همین دلیل شاید بتوان گفت کـه معایب سانروف را میتوان منطقیتر از مزایای ان معرفی کرد. برخی از معایب سانروف عبارتند از:
۱. کاربرد اندک:
شاید اصلیترین عیب سانروف همین عدم کارآیی ان باشد. بـه طور طبیعی وقتی یک فرد برای نخستین بار خودروی سانروف دار را میخرد برای مدتی زیاد از ان استفاده می کند، اما با گذشت زمان این موضوع تکراری می شود و فرد دیگر استفادهاي از ان نخواهد کرد.
اشاره شد کـه ماده اولیه ساخت سانروف اغلب از شیشه اسـت کـه بـه طور طبیعی استحکامی کمتر از جنس فلزی سقف خودرو دارد. از طرف دیگر وجود یک دریچه در سقف خودرو میتوان اینبخش از خودرو را آسیب پذیرتر کند.
اگر چه در برخی از سانروفها میتوان زاویه باز شدن را تنظیم کرد تا در مقابل باد قرار نگیرد، اما در کل سانروفها هم مانند باز کردن شیشههاي خودرو می توانند عملکرد آیرودینامیکی خودرو را مختل کرده و سبب افزایش مصرف سوخت شوند.
داشتن یک سیستم مکانیکی و متحرک در خودرو طبیعتاً نیاز بـه صرف هزینه برای تعمیر و نگهداری ان دارد کـه سانروف هم نمی تواند از ان مستثنی باشد. البته این جدای از ان اسـت کـه نصب خود سانروف بر روی خودرو نیز بـه تنهایی هزینههایي را برای خریدار در پی خواهد داشت.
سانروفهاي معمولی بین ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم وزن دارند ودر نمونههاي دیگر ایم وزن تا ۹۰ کیلوگرم نیز بالا می رود. این امر علاوه بر افزایش مصرف سوخت سبب می شود تا مرکز جرم خودرو از کف ماشین بـه سمت بالا برود کـه میتواند نظارت پذیری و تعادل خودرو را مختل کند.
قوانین راهنمایی و رانندگی نصب سانروف را مجاز نمی داند مگر با تاییدیه شرکتهایي هم چون ایران خودرو کـه دربخشهایي از نمایندگیهاي آپشن خود اینکار را انجام می دهند. طبق قانون خودروهایي کـه بدون مجوز سانروف داشته باشند اجازه شماره گذاری ندارند. برای داشتن این مجوز باید بـه یکی از نمایندگیهاي شرکت آپکو مراجعه کنید و تقاضای نصب سانروف را بدهید. بعد از نصب یک فرم بـه همراه شناسنامه مالکیت خودرو بـه راهنمایی و رانندگی ارسال می شود و از این بـه بعد خودروی تان مجوز نصب این قطعه را دارد.
۱. راهنمای تعمیر سانروف شکسته
وقتی با شکستگی سانروف مواجه می شوید، بهتر اسـت بدانید کـه تعویض ان نسبت بـه تعمیر ان میتواند راهکار مناسب تری باشد. برای اینکار بـه ابزار زیر نیاز دارید:
ــ چکش
ــ دستکش
ــ قطعات نصب سانروف
ــ دریل بی سیم
ــ پیچ گوشتی
ــ آچار بکس «آچار لوله اي»
ــ چاقوی مناسب
قدم اول:
مدلهاي مختلف لوازم نصب سانروف وجوددارد کـه شـما باید مدل مناسب با خودروی خودرا تهیه کنید.
قدم دوم:
قالب موجود در جعبه ابزار را روی تمام سانروف قرار دهید. قالب باید بـه طور کامل با سانروف مطابقت داشته باشد. اینکار بـه شـما این امکان را میدهد تا درباره مراحل انجام کار ایده بگیرید. بـه شـما کمک می کند تا بدانید در کدام قسمت کار باید بیشتر دقت کنید. پنل قدیمی و شکستهي سانروف را بر دارید. نگاه دقیقی بـه هر یک از قسمتها بیاندازید تا بفهمید کدام قسمتها کار می کنند یا نه و چرا پنل از کار افتاده اسـت. بـه لبههاي اطراف سقف سان روف نگاه بندازید تا متوجه قسمتهایي کـه باید تعویض کنید باشید.
قدم سوم:
بازوی سقف رابا استفاده از آچار باکس ۴ باز کنید تا بتوانید دید مناسب تری از عیب سانروف قدیمی داشته باشید.
قدم چهارم:
ابتدا قسمتی کـه در سانروف شکسته و باید تعویض شود را مشخص کنید و ان را جدا کنید. هر قسمت خرابی کـه میتوانید را تعمیر کنید. قبل از قرار دادنسان روف تعمیر شده در جایش یک یا دوبار ان را امتحان کنید تا مطمئن شوید کـه در جایش فیکس شده اسـت. تمام درزها را برای نداشتن نشتی بررسی کنید و کار شـما تمام اسـت.
ممکن اسـت شـما روی صندلی ماشینتون دقیقا زیر سانروف چند قطره آب ببینید و میخواهید مطمئن باشید کـه این اتفاق دوباره نیوفتد. اگر میخواهید مشکل رو با دستای خودتون حل کنید تفنگ درزگیر را روی زمین بزارید و آرام از ماشین فاصله بگیرید. طبق معمول مشکل سانروف نشت دار تیوب آبی ان اسـت کـه با کثیفی و آشغال بند آمده اسـت. آب قادر بـه حرکت و رها سازی نیست و میتواند بـه داخل ماشین نشت پیدا کند. نگران نباشید تعمیر این نشتی آسان اسـت و چند دقیقه طول می کشد. برای تعمیر سانروف نشت دار نیاز بـه ابزار زیر دارید:
ــ کابل سیم نازک
ــ لباس یا تیکه پارچهاي خیس
ــ تیوب نازک
ــ تمیزکننده
ــ آویز کت
ــ آب
قدم اول:
نخستین چیزی کـه در تعمیر سانروف نشت دار باید انجام بدهیم این اسـت کـه مطمئن شویم کـه پنل شیشهاي کـه روی سقف اسـت تمیز باشد. از یک تیکه پارچه یا یک لباس بـه دردنخور خیس استفاده کنید. تهویه را باز کنید سپس سانروف را هم همین طور. دراین مرحله درزها را بـه دقت نگاه کنید. اگر متوجه شدید کـه کثیفی یا خورده ریزهایي در هر جایی مانع بسته شدن سانروف می شود مخصوصا در محل درزها آنجا را باید با دستمال خیس پاک کنید.
قدم دوم:
بـه دقت بـه درزها نگاه کنید و سعی کنید بفهمید کـه آیا درزها هر گونه ترکی دارند یا نه. اگر ترکی وجود داشته باشد شـما باید درزها را عوض کنید، چون این ترکها باعث نشت کردن می شوند. شـما همچنین باید تمام تیوبهاي آبی را هم بررسی کنید و بـه دنبال آب راکد یا انباشته شده باشید. اگر چیزی پیدا کردید باید ان رابا یک کابل نازک سیمی یا یک چوب رختی کـه قبلا ان را صاف کرده ایم بیرون آورید.
قدم سوم:
اگر می خواهید کـه مطمئن شوید کـه تیوبها گرفتگی ندارند سیم را داخل تیوبها کرده و چند ثانیه ان را بـه طرف عقب بکشید. همینظور شـما می توانید مقداری آب را داخل تیوبها بریزید تا از مسدود نبودن انها مطمئن شوید.
سعی کنید در زندگی هر وسیله اي کـه خریداری میکنید ازش بـه خوبی نگهداری کنید و برای ان ارزش قائل شوید چه بسا بعضی از چیزها واقعا نگه داری واجب لازم دارند مانند سانروف خودرو بـه دلیل این کـه با جان ما سرو کار دارد . تیم تالاب سعی کرده اسـت دراین مطلب توضیحات کامل ریز و درشت نگهداری از سانروف را برایتان بگویید امیدوارم رعایت کنید و همچنین این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد.درضمن جا داره از عزیزانی کـه اجازه می دهند فرزندان خود از سانروف بالا بیایند بگوییم شـما اصلا پدر و مادر دلسوزی نیستید و فرزندان خودرا دوست ندارید کـه اگر قطعا علاقمند بودید بـه فرزندان خود هیچوقت اجازه همچین ریسک بزرگی نمیکردید. و اینکار بسیار خطرناک اسـت و با جان فرزند خود دقیقا دارید بازی میکنید. خواهشمند هستیم از صمیم قلب کـه اگرهم اطلاع ندارید و یا فکر میکینید این اتفاق ها فقط برای دیگران میوفتد نه برای شـما اجازه بـه فرزند خود دیگر ندهید و کمی خبر های این چنینی را متآستفانه حتماً بخوانید . و این بی فرهنگی عدم از آگاهی اسـت خواهشمند هستیم برای جان فرزندان خود این شادی کوچک را دور کنید و کار دیگری را جای گزین کنید. با تشکر از پدر و مادری کـه برای حفظ جان کودک خود رعایت می کنند و اینکار را بی فرهنگی میدانند.