قرص های لاغری مصرف میکنید ؟ با تبلیغات فریبنده ماهواره اقدام به خرید کرده اید ؟ اینجا را حتما بخوانید :
مضرات نامطلوب داروهای لاغری برای کاهش وزن خیلی بیشتر از مزایای این داروهاست. با این حال تعجب نکنید اگر بشنوید که همچنان شرکتهای بزرگ داروسازی دنیا، با اتکا به منافع تجاری خود، درصدد هستند که به رغم مضرات بعضاً جبرانناپذیر این دارو تا چند سال آینده داروهایی تولید کنند که با خاصیت جایگزینی سیستم گوارشی، حتی با خوردن اندکی غذا حس سیری را به چاقها خواهد داد.
متخصصان تغذیه با جدیت تاکید میکنند که هیچ داروی لاغری اعم از داروهایی با ریشه شیمیایی یا گیاهی نمیتواند سوخت مواد انرژیزا را در بدن بالا ببرد و این داروها به عنوان یک شیوه کاهش وزن توصیه نمیشوند.
برلیانت بزرگمهر، مسئول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه ایران درباره نحوه عملکرد این داروها در بدن میگوید: بعضی از داروها ادرار را زیاد میکنند و بر این اساس باعث کاهش آب مورد نیاز بدن و در ظاهر، کاهش وزن میشوند. درحالیکه لاغری به معنای سوخت چربی در بدن است و نه از دست رفتن آب بدن. از سوی دیگر این داروها منجر به از دست رفتن الکترولیتهای همراه آب بدن نیز میشوند. به بیان دیگر با از دست رفتن سدیم، پتاسیم و کلر، تعادل الکترولیتی بدن به هم میریزد که از عوارض آن میتواند سرگیجه، تهوع و حتی اختلالات قلبی ـ عروقی باشد.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی اضافه میکند: دستهای دیگر از این داروها ملین هستند و با ازدیاد حرکات طولی روده، منجر به دفع بیشتر مواد غذایی میشوند. این روند منجر به ایجاد اختلالاتی در جذب غذاها در بدن شده و مانع رسیدن مواد مغذی لازم و ضروری به بدن میشوند و به نوعی سوءتغذیه ایجاد میکنند. مصرف این داروها، عوارض مختلفی را به همراه دارد که کمترین آن، ریزش شدید مو در شخص مصرفکننده است.
دستهای دیگر از این داروها با چربی ترکیب میشوند و دفع چربی را از بدن افزایش میدهند که با افزایش دفع چربی، مواد محلول در چربی همچون ویتامینها و مواد معدنی نیز از بدن دفع میشوند.
درعینحال مصرف داروهای لاغری هورمونی هم که سوخت مواد انرژی را افزایش میدهند، به علت ایجاد اختلال در تعادل هورمونی بدن، به هیچوجه توصیه نمیشود. در ارتباط با داروهای کاهشدهنده اشتها نیز به علت ایجاد سوءتغذیه در مصرفکننده، متخصصان تغذیه نظر مثبتی ندارند.
باید نسبت به مصرف این قرصها اطلاعرسانی شود زیرا ایست قلبی و مرگ ناگهانی نتیجه مصرف قرصهای لاغری است
بسیاری از متخصصان تاکید میکنند که داروهای لاغری بر سیستم عصبی مرکزی فرد تأثیر میگذارد و با بیماریهایی نظیر تپش قلب، افزایش فشارخون، اختلال در سیستم تنفسی و حتی ایست قلبی همراه خواهد بود.
بر این اساس میتوان گفت تقریباً تمامی داروهایی که تحت عنوان داروی ضد چاقی در اختیار مردم قرار میگیرد، دارای عوارض منفی هستند. از عوارض مصرف داروهای لاغری میتواند افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون، تعریق زیاد، یبوست، کم خوابی، تشنگی زیاد، سرگیجه، سردرد، اضطراب و خشکی دهان باشد.
البته بزرگمهر مصرف این داروها را در یک مورد تأیید میکند و میافزاید: ما داروهای لاغری آن هم نوع خاصی از آنها (به عنوان مثال کارنیتین) را در مواردی که شخص میخواهد تحت عمل جراحی قرار بگیرد و بالا بودن وزنش برایش خطرناک است، جهت کاهش وزن توصیه میکنیم حتی ما داروی متفورمین را که داروی خاص افراد دیابتی است و این روزها توسط بسیاری از افراد جهت کاهش وزن استفاده میشود، به هیچوجه تأیید نمیکنیم. کما اینکه رئیس انجمن دیابت هم تاکید کرده است که مصرف خودسرانه این دارو در افراد چاقی که قند خون آنها بالا نیست، ممکن است منجر به افت قندخون و حتی بیهوشی و کما شود.
مسعود اسلامی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با بیان این که مصرف قرصهای لاغری عوارض شدیدی بر ضربان قلب دارد اظهار داشت: مصرف قرصهای لاغری مخصوصاً نوع گیاهی به دلیل افزودن موادی به آنها موقع ساخت میتواند نامنظمی شدید ضربان قلب را موجب شود.
وی افزود: موارد متعددی در مجلات معتبر دنیا درباره مرگ ناگهانی استفادهکنندگان از این قرصها گزارش شده است.
استادیار گروه قلب و عروق بیمارستان امام خمینی (ره) گفت: هفته گذشته خانم جوانی را در بیمارستان بستری کردم که از قرصهای لاغری که در ماهواره تبلیغ میشد استفاده کرده بود و به دلیل نامنظمی ضربان قلب ناچار شدیم برای او باتری قلب بگذاریم.
وی با تاکید بر نقش رسانهها در زمینه اطلاعرسانی نسبت به عوارض این قرصها اظهار داشت: باید نسبت به مصرف این قرصها اطلاعرسانی شود زیرا ایست قلبی و مرگ ناگهانی نتیجه مصرف قرصهای لاغری است. بسیاری از این داروهای گیاهی کاهش وزن در کشورهای غربی ممنوع است حتی آنهایی که در دو سال گذشته در این کشورها ساخته شده و طرفداران زیادی نیز پیدا کرده بودند به دلیل عوارض قلبی از بازار جمعآوری شده است.
مصرف شیشه عضله قلب را ضعیف میکند و موجب میشود تا عضله قلب تنها 15 درصد کار کند بنابراین باید نسبت به عوارض قلبی که در پی مصرف شیشه و قرصهای لاغری که به نظر میرسد ترکیباتی مشابه آمفتامینها دارند هشدار داده شود دبیر علمی شانزدهمین کنگره بینالمللی بیماریهای قلب و عروق افزود: تغییر سبک زندگی با ورزش و مصرف غذاهای طبیعی در کاهش وزن و سلامت افراد بسیار موثر است.
وی با اشاره به مکانیسم اثر قرصهای لاغری گفت: این قرصها شبیه آمفتامینها عمل میکنند مانند آنچه در شیشه وجود دارد مکانیسم اینها به گونهای است که بر سیستم قلب و ضربان آن اثر میگذارند و ضربان قلب را به شدت افزایش میدهند و در موارد شدید آریتمی بطنی ایجاد میکنند که منجر به ایست قلبی میشود.
وی خاطرنشان کرد: مصرف شیشه عضله قلب را ضعیف میکند و موجب میشود تا عضله قلب تنها 15 درصد کار کند بنابراین باید نسبت به عوارض قلبی که در پی مصرف شیشه و قرصهای لاغری که به نظر میرسد ترکیباتی مشابه آمفتامینها دارند هشدار داده شود.
آشنایی با اثرات جانبی قرصهای لاغری
کسانی که مشکل اضافه وزن دارند، اغلب مایلند روشهای مختلفی را برای کاهش وزن تجربه کنند تا به نتیجه دلخواه خود برسند.
یکی از این موارد قرصهای لاغری ست که بسیار در مورد آنها تبلیغ میشود. اگرچه به ادعای تولیدکنندگان، این قرص لاغری میتوانند نتیجه قابل توجهی در کاهش وزن داشته باشند، اما اثرات جانبی و خطرناک قرص لاغری را نباید از نظر دور داشت. قبل از مصرف هرگونه قرص لاغری از عوارض جانبی آن مطلع شوید.
قرص لاغری چیست؟
قرصهای لاغری همان داروهایی هستند که از داروخانه، با نسخه پزشک و یا به صورت آنلاین قابل تهیه هستند. به دلیل سهولت دسترسی به قرص لاغری از طریق آنلاین یا تهیه آن از فروشگاهها، اغلب افراد وسوسه میشوند مصرف این قرصها با نامهای مختلف را تجربه کنند.
قرصهای لاغری شامل مواد مختلفی است که مجموع آنها باعث کاهش وزن میشود. در عین حال روش کاهش وزن در قرص های لاغری مختلف متفاوت است. مثلا گفته میشود بعضی از قرصهای لاغری با کاهش اشتها و کم خوردن به کاهش وزن کمک میکنند در حالی که سایر قرصها، مانع جذب چربی در بدن میشوند.
اثرات جانبی مصرف قرصهای لاغری
یکی از دلایلی که افراد در مصرف قرصهای لاغری دچار تردید میشوند، احتمال تاثیر جانبی خطرناک قرص های لاغری است.بسیاری از این قرصها با نام مکملهای غذایی فاقد استانداردهای دارویی هستند.بسیاری از این قرصها صرفا با عنوان مکمل غذایی، قبل از اثبات تاثیر و ایمنی آنها روانه بازار شده، به فروش میرسند که به خصوص نوع جدید آنها خطرات جانبی داشته و سلامت افراد را تهدید میکنند.
اثرات جانبی قرص های لاغری در افراد مختلف متفاوت و عبارت است از:
• افزایش ضربان قلبقرصهای لاغری
• افزایش میزان فشار خون
• بیخوابی
• عصبانیت
• سردرد
• سرگیجه
• ضعف
• تغییر مزه دهان
• خشکی دهان
• بیحسی پوست
• تهوع
• گرفتن عضلات شکم
• اسهال و دیگر مشکلات دستگاه گوارش
• مشکلات کبد
علائم فوق بسته به نوع داروی کاهش وزن در هر فرد فرق میکند. به علاوه توجه به این نکته حائز اهمیت است که چون مصرف این قرص های لاغری برای مدت زمانی کوتاه در نظر گرفته شده است، افزایش مدت استفاده اثرات جانبی دیگری را به دنبال خواهد داشت. در صورتی که از قرصهای لاغری استفاده میکنید، دستور استفاده از آن را با دقت بخوانید.
مزایا و معایب استفاده از قرصهای لاغری
تصمیم درباره مصرف قرصهای لاغری حتی با داشتن آگاهی از احتمال خطرات استفاده از آن کار سختی است. در عین حال به دلیل این که امروزه بسیاری از این محصولات دارای تاثیر و خطرات احتمالی هستند به معنی این که هیچکس نباید از آنها استفاده کند، نیست.
افرادی که شاخص توده بدنی آنها (یعنی وزن برحسب کیلوگرم÷ قد برحسب متر به توان 2) بیش از 30 است و آنهایی که سلامتیشان به دلیل افزایش وزن در معرض خطر است مثلا دچار دیابت یا افزایش فشار خون شدهاند بهتر است از این قرصهای لاغری استفاده کنند. واقعیت این است که این قرصهای لاغری را باید به همراه یک رژیم سالم و تمرین ورزشی منظم مصرف کرد تا تاثیرگذار باشد.
در صورتی که از داروهای دیگری استفاده میکنید، تاثیر تداخل دارویی را در نظر داشته باشید و قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت نمایید تا شما را در کاهش بیشتر وزن و نوع قرص لاغری راهنمایی نماید.
به هر حال، حتی در صورت انتخاب درست قرصهای لاغری، متوسط کاهش وزن با این روش 10-5 درصد وزن یک فرد خواهد بود که با تغییر رژیم غذایی و ورزش حاصل شده و همین مقدار تاثیر قابل توجهی بر روی کاهش فشار خون و میزان گلوکز خواهد داشت.در عین حال افرادی که قرص لاغری را مصرف میکنند اما سبک زندگی خود را تغییر نمیدهد، تضمینی وجود ندارد که به نتیجه دلخواه برسند.
منابع:
فارس – مسعود اسلامی
جام جم – پونه شیرازی
hamshahrionline.ir