مجموعه : رپورتاژ آگهی
بروزرسانی : 23 مهر 1403

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

آب‌هراسی یا آکوافوبیا، یکی از شایع‌ترین فوبیاهای خاص است که کیفیت زندگی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد. این ترس غیرمنطقی از آب در بازه وسیعی از فوبیاها مانند ترس غرق شدن تا ترس از عمق آب را شامل شود. در این مقاله از آموزش شنای بانوان، به بررسی دقیق دلایل و انواع ترس از آب، عواقب و مهم‌تر از همه راه‌های درمان آب‌هراسی می پردازیم. با ما همراه باشید تا با این اختلال اضطرابی بیشتر آشنا شده و روش‌های مؤثرتری برای غلبه بر آن پیدا کنید.

آب‌هراسی چیست؟

آب‌هراسی یا آکوافوبیا، نوعی اختلال اضطرابی خاص با ترس شدید و غیرمنطقی از آب است. این ترس در مواجهه با هر نوع آبی مانند استخر، دریا، رودخانه و حتی دوش گرفتن بروز می کند. افراد دارای آب‌هراسی، اغلب احساس تنگی نفس، تپش قلب، عرق کردن و لرزش عضلات را در مواجهه با آب تجربه می‌کنند.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

انواع آب‌ هراسی و علائم آن‌ها

آب‌هراسی در اشکال مختلفی بروز می‌کند که معروف ترین آن‌ها عبارتند از:

  1. ناتوفوبیا (Natophobia) که ترس مختص شنا کردن هست و در خشکی وجود ندارد. ترس شدید و غیرمنطقی از شنا کردن، حتی در آب‌های کم عمق. از مهم ترین علائم ناتوفوبیا، تپش قلب، تنگی نفس، عرق کردن، لرزش، احساس خفگی، سرگیجه، حالت تهوع، و ترس از غرق شدن است. از شایع ترین علل ناتوفوبیا، تجربیات منفی قبلی موجود در آب، مشاهده غرق شدن دیگران در گذشته، ترس از ناشناخته‌ها و عدم اعتماد به بدن است.
  2.  بتیسموفوبیا (Bathophobia) ترس از عمق به صورت شدید و غیرمنطقی از عمق آب است که حتی در آب‌های شفاف و آرام وجود دارد. از مهم ترین علائم بتیسموفوبیا، احساس سرگیجه، ترس از افتادن، ترس از موجودات دریایی و ترس از فضای باز و بی‌کران آب است. از مهم ترین علل بتیسموفوبیا، ترس از ناشناخته‌ها، احساس عدم کنترل و تجربیات منفی مرتبط با عمق است.
  3. تالاسوفوبیا (Thalassophobia): ترس از دریاهای آزاد و اقیانوس‌ها است.

این ترس شدید و غیرمنطقی بوده و از دریاهای آزاد و اقیانوس‌ها، به ویژه آب‌های عمیق و تاریک بیشتر می گردد.

از علائم تالاسوفوبیا، ترس از موج‌ها، ترس از موجودات دریایی بزرگ، احساس تنهایی و بی‌دفاعی، و ترس از غرق شدن است.

از مهم ترین علل تالاسوفوبیا می توان به ترس از ناشناخته‌ها، احساس عدم کنترل، و تجربیات منفی مرتبط با دریا است.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

علل آب هراسی

دلایل متفاوتی برای آب‌هراسی وجود دارد و برای هر فردی، دلیل این ترس متفاوت بوده اما برخی از مهم ترین عوامل رایج عبارتند از تجربیات منفی گذشته مانند یک حادثه نزدیک به غرق‌شدگی یا مشاهده غرق شدن دیگران، می‌تواند ریشه‌های این ترس را در ناخودآگاه فرد شکل دهد. همچنین، مشاهده ترس از آب در والدین یا اطرافیان در دوران کودکی، می‌تواند این ترس را در فرد نهادینه کند. علاوه بر این، افرادی که به طور کلی اضطراب بالایی دارند، مستعدترند که فوبیاهای خاصی مانند آب‌هراسی را تجربه کنند. جالب است بدانیم که عوامل ژنتیکی نیز در ایجاد این ترس نقش مهمی ایفا می‌کنند.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

تفاوت بین آب‌هراسی و ترس طبیعی از آب

ترس طبیعی از آب، واکنشی طبیعی به یک موقعیت خطرناک است و اغلب در کودکان مشاهده می‌شود. این ترس معمولاً با افزایش سن و کسب تجربه کاهش می‌یابد. اما آب‌هراسی یک اختلال اضطرابی است که در آن ترس از آب غیرمنطقی، شدید و پایدار است و زندگی روزمره فرد را مختل می‌کند. این ترس شدید با بزرگ شدن فرد کاهش نمی یابد.

از نظر شدت، ترس طبیعی از آب معمولاً خفیف و موقتی است، در حالی که آب‌هراسی شدید و پایدار است. ترس طبیعی از آب با کسب تجربه کاهش می‌یابد، اما آب‌هراسی به طور مداوم وجود دارد. ترس طبیعی از آب به ندرت در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد می‌کند، اما آب‌هراسی باعث اجتناب از بسیاری از فعالیت‌ها و موقعیت‌های اجتماعی می شود.

نقش ژنتیک در ایجاد آب هراسی

اگرچه مطالعات نشان داده که ژنتیک به طور مستقیم باعث ایجاد آب‌هراسی نیست ولی می‌تواند در افزایش حساسیت فرد به اضطراب و توسعه اختلالات اضطرابی نقش داشته باشد. همچنین مطالعات نشان داده‌اند که افرادی با سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی، بیشتر در معرض ابتلا به آب‌هراسی قرار دارند.

تاثیر آب‌هراسی بر روابط اجتماعی و زندگی روزمره

آب‌هراسی تأثیرات منفی قابل توجهی بر روابط اجتماعی و زندگی روزمره فرد دارد از جمله:

  • اجتناب از فعالیت‌های اجتماعی: افرادی که از آب‌هراسی رنج می‌برند، از شرکت در فعالیت‌های اجتماعی که شامل آب شود مانند شناکردن، قایقرانی و سفر به ساحل، اجتناب می‌کنند که مطمئنا محدودیت هایی به دنبال خواهد داشت.
  • انزوای اجتماعی: این اجتناب از فعالیت‌های اجتماعی منجر به انزوای اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی خواهد شد.
  • کاهش اعتماد به نفس: آب‌هراسی، اعتماد به نفس فرد را کاهش داده و احساس شرمندگی در فرد ایجاد می‌کند.
  • مشکلات در روابط: ترس از آب مطمئنا تاثیری بر روابط فرد با خانواده و دوستان دارد.
  • مشکلات روانی دیگر: آب‌هراسی می‌تواند همراه با سایر اختلالات روانی مانند افسردگی و اختلال وسواس فکری-عملی باشد.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

بهترین روش برای غلبه بر ترس از شنا

خبر خوب اینکه آب‌هراسی قابل درمان است. درمان‌های مختلفی برای غلبه بر این ترس وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درمان شناختی رفتاری (CBT): این روش درمانی از موثرترین روش‌های درمان آب‌هراسی است. در رروش CBT، فرد با حضور و کمک درمانگر، ابتدا افکار و باورهای نادرست مرتبط با آب را شناخته و سعی در تغییر آن دارد. همچنین درمانگر در این جلسات، تکنیک‌های مقابله با ترس را به مراجع خود یاد می‌دهد.
  • هیپنوتراپی: هیپنوتراپی یکی دیگر از روش هایی است که به فرد کمک می کند تا به حالت آرامش عمیق دست پیدا کرده و ترس خود از آب را به تدریج کاهش دهند.
  • درمان مواجهه‌ای: در این روش تهاجمی، فرد فوبیادار به تدریج با موقعیت‌های ترسناک مرتبط با آب مواجه می‌شود تا به تدریج ترس خود را از دست بدهد. این روش بهتر است در حضور درمانگر و متخصص باشد تا از بروز موقعیت های استرس زا جلوگیری گردد.

برای شروع بهتر است از مربی های باتجربه شنا کمک بگیرید، لیست زیر شامل مربیانی است که در این زمینه تبهر بالایی دارند:
لیست بهترین مربیان شنا در ایران

  • مداخلات دارویی: در مواردی که با روش هاب قبلی، پاسحی گرفته نشود،روان پزشک برای کنترل علائم اضطراب، داروهایی مانند بنزودیازپین‌ها یا مهارکننده‌های بازجذب سروتونین را تجویز می کند.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

مطالعات موردی موفقیت در غلبه بر آب‌هراسی

یکی از بهترین راه‌ها برای ایجاد انگیزه و دادن باور به امکان‌پذیر بودن غلبه بر آب‌هراسی، مطالعه و دیدن تجربه‌های موفق دیگران در مواجهه با ترس است. تجربه نشان داده است که بسیاری از افراد با استفاده از روش‌های مختلف درمانی و تمرینات مداوم، توانسته‌اند بر ترس خود از آب غلبه کنند و به زندگی عادی خود برگشته اند. این مطالعات نشان می‌دهند که با اراده و تلاش توانسته اند بر این فوبیا غلبه کنند.

مثال رایج این گزینه، فردی هست که از کودکی به دلیل یک حادثه ناگوار در آب، دچار آب‌هراسی شدید شده بود. او با شروع جلسات درمان شناختی رفتاری و مواجهه تدریجی با آب در یک استخر کم‌عمق، توانست ترس خود را به مرور زمان کاهش دهد. با گذشت چند ماه، او نه تنها توانست در آب شنا کند، بلکه به ورزش‌های آبی نیز علاقه‌مند شد.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

روش های خانگی غلبه بر آب‌ هراسی در منزل

غیر از مراجعه به متخصص، با انجام برخی تمرینات ساده در منزل نیز به روند درمان آب‌هراسی خود کمک خواهید کرد:

  • تمدد اعصاب: در این متدها، با تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا به کاهش اضطراب کمک کرده و آرامش ذهنی را زیادتر کنید.
  • تخیل هدایت‌شده: در این روش، فرد را در حالتی قرار می دهند که در تصور خود در یک محیط آبی آرام و امن است. این تمرین به کاهش ترس از آب کمک می کند.
  • یافتن منابع حمایتی: تجربه نشان داده که قرار گرفتن با افرادی که تجربه مشابهی دارند، رنج و درد مشکلات را کم می کند. اینکه با سایر همدردان صحبت کنید یا به گروه‌های حمایتی آنلاین بپیوندید بسیار کمک کننده خواهد بود.
  • تعیین اهداف کوچک: برای انجام هرکاری ابتدا سعی کنید آن کار را به مراحل کوچک تر تبدیل کنید. در این مسئله نیز، اهداف کوچکی برای خود تعیین کنید و به تدریج آن‌ها را محقق کنید. مثلاً ابتدا در آب زانو بزنید، سپس تا کمر در آب بروید و…
  • استفاده از تکنیک‌های مواجهه‌ای: برای برطرف کردن این ترس با این روش، کم کم خود را در معرض موقعیت‌هایی قرار دهید که باعث ایجاد ترس می‌شوند، اما این کار را در ابتدا در یک محیط امن و تحت کنترل انجام دهید و کم کم به تنهایی امتحان نمایید.

بهترین راه‌های درمان آب‌ هراسی و فوبیای شنا در استخر + شناخت دلایل و علل

منابع مفید برای افراد مبتلا به آب‌هراسی

اگر دوست دارید درباره آب هراسی بیشتر اطلاعات کسب کنید، منابع زیر در این باره کمک کننده خواهد بود:

انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA)

انجمن روانشناسی آمریکا (APA)

کلام آخر

به طور کلی، آب‌هراسی یک اختلال قابل درمان است و با کمک درمان‌های مناسب، قابل کنترل است و می توان بر آن فائق آمده و به زندگی عادی بازگشت. اگر شما یا یکی از عزیزانتان از آب‌هراسی رنج می‌برید، در قدم اول توصیه می کنیم به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب برای شما تجویز شود. به یاد داشته باشید، با تلاش و پشتکار مداوم، غلبه بر این ترس میسر بوده و می توانید از زندگی لذت ببرید.

برچسب‌ها:
جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت