درباره کنکور نکات مهم وجود دارد که در اینجا به شما خواهیم گفت .کنکور یک آزمون است که برای سنجش داوطلبان قبل از ورود به دانشگاه انجام می گیرد. این آزمون در بسیاری از کشورهای جهان مانند ایران، کره جنوبی و ترکیه برگزار می شود.
اما اغلب دانشگاه های بزرگ در سراسر جهان این آزمون را ندارند سازمان سنجش آموزش کشور که تحت نظر وزارت علوم و تحقیقات و فناوری است ر ساله این آزمون را برگزار می کند. این آزمون در مقاطع تحصیلی کاردانی، کاردانی به کارشناسی کارشناسی ارشد و دکترا برگزار می شود.
در سال ۱۳۴۸ اولین کنکور در ایران برگزار شد. این کنکور حدود ۴۷ هزار نفر داوطلب داشت. سوالاتی که برای اولین بار در کنکور طرح می شدند دارای جواب های کوتاه بودند.
در اولین کنکور ایران وحید عثمانیان توانست رتبه اول را کسب کند. در سال های گذشته داوطلبان بسیاری در کنکورهای کارشناسی علی الخصوص کنکور کارشناسی رشته تجربی شرکت کرده اند.
رکورد بیشترین داوطلب در کنکور تجربی در سال ۱۳۹۵ بود. که حدود ۵۱۹ هزار نفر داوطلب داشت. رکورد رشته ریاضی ۱۶۲ هزار و رشته انسانی ۱۶۱ هزار نفر می باشد. طبق آمارها تعداد داوطلبان شرکت کننده در کنکور رشته تجربی در سال ۹۵ بیشتر از ۳ برابر داوطلبان رشته ریاضی و علوم انسانی بود. زیرا این رشته دارای بازار کار بهتری سایر رشته ها می باشد.
اما با توجه به افزایش بهداشت جهانی بازار کار این رشته نیز در معرض خطر است و در آینده نزدیک کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
از نکات بسیار جالب در مورد کنکور کارشناسی این است که در شرایط جدید احتمال قبولی متقاضیان با توجه به داوطلبین و ظرفیت دانشگاه ها می باشد. به عنوان نمونه در رشته تجربی ۲۴ درصد، در رشته ریاضی ۱۱۸ درصد در رشته انسانی ۹۰ درصد، در رشته زبان ۲۷ و در رشته هنر ۴۰ درصد دانشگاه ظرفیت قبولی دانشجو را دارد.
طبق آمار نهایی ثبت نام کنندگان در کنکور ۱۳۹۶ معلوم شد که تعداد ۹۲۹ هزار نفر ثبت نام کرده اند که در آن سال نیز پیشتازی رشته تجربی بیش از سایر رشته ها بود. اما بعدها رشته زبان نیز دارای داوطلبان بسیاری بود. به طور کلی قبولی در دانشگاه های دولتی بسیار سخت و دشوار است.
تعداد زیادی از داوطلبان به علت استرس های مربوط به قبولی در رشته و دانشگاه خاص در دوران کنکور آسیب های روحی و جسمی بسیاری می بینند.
آنچه که در مورد این آزمون ها قابل توجه است این است که تمام افراد به صورت یکسان شرایط قبولی در کنکور را ندارند. گاهی پیش می آید که یک نفر با تراز علمی معمولی جایگاه بهتری در کنکور به دست می آورد. این موضوع به دلیل سهمیه های فراوانی است که تاثیر بسیار زیادی در کنکور دارند. به همین دلیل است که برابری در برگزاری آزمون و قبولی در آن واقع نمی شود. به همین علت است که اغلب افراد رقابت سالم در این آزمون را قبول ندارند. زیرا عده قابل توجه و بالایی از دانشجویان رشته های پرطرفدار و حساس را دانشجویانی تشکیل می دهند که اطلاعات کافی برای این رشته را ندارد.
برخی از افراد فکر می کنند که تنها در درس خواندن است که می تواند موجب موفقیت آن ها در کنکور شود. اما در واقع این گونه نیست. شاید تاکنون دیده باشید که در اغلب دانش آموزانی که در مدرسه عملکرد بهتری دارند در کنکور شکست می خورند.
در مقابل افرادی هستند که در مدرسه عملکرد متوسطی دارند، حتی سوابق تحصیلی خوبی ندارند. اما در کنکور میوتوانند رتبه بسیار خوبی بیاورند. به همین دلیل درس خواندن برای کنکور با درس خواندن عادی تفاوت دارد. افرادی که در کنکور شرکت می کنند باید یاد بگیرند که چگونه درس بخوانند تا در کنکور موفق شوند. در ادامه متن ترفند هایی برای موفقیت در کنکور آورده شده است.
یکی از اصلی ترین مشکلات کنکوری ها استرس می باشد. استرس کنکوری ها تاثیر بسیار زیادی در موفقیت یا شکست آن ها دارد. استرس به میزان زیادی می تواند حافظه را دچار مشکل و اختلال کند و سطح یادگیری افراد را کاهش دهد. برای حل این مشکل افراد باید سعی کنند استرس خود را مهار کنند.
برای مهار کردن استرس از روش هایی مانند ریلکسیشن و ورزش های هوازی و تمرین های ذهنی می توان کمک گرفت. گاهی ممکن است فرد به تنهایی نتواند استرس خود را کنترل و مهار کند. در این صورت است که باید از یک مشاور کمک بگیرد.
طبق تحقیقاتی که در مورد موفقیت کنکور انجام شده نیمی از موفقیت کنکور بسته به درس خواندن و میزان دانش دانش آموزان می باشد. نیم دیگر آن مربوط به روحیه فرد و میزان اعتماد به نفس او است. زمانی که دانش آموز خود را باور داشته باشد می تواند به راحتی درس بخواند و در کنکور موفق شود.
کنکوری ها باید یاد بگیرند ابتدا خودشان را دست کم نگرفته و اعتماد به نفس خود را بالا ببرند. در نتیجه اعتماد به نفس بالا رود عوامل استرس نیز کاهش پیدا می کند. مهمترین کار در این دوران مقایسه نکردن خود با سایر افراد می باشد. زیرا این مقایسه و بررسی ها جلوی پیشرفت کنکوری ها را می گیرد. بهتر است افراد در این زمان تنها به فکر درس خواندن و پیشرفت کردن باشند.
یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین موارد در موفقیت کنکور سراسری برنامه ریزی اصولی و درست می باشد. برنامهریزی نادرست سهم بسیار بزرگی در شکست دانش آموزان کنکوری دارد. دانش آموز کنکوری لازم است تمرکز و دقت بسیار بالایی داشته باشد و با یک برنامه ریزی درست برای رسیدن به هدف تلاش کند.
به عنوان نمونه اگر کسی از ابتدای سال های دبیرستان درس خواندن برای کنکور را شروع کرده ممکن است در مسیر انرژی خود را از دست بدهد. این دانش آموز باید به طوری برنامهریزی خود را تنظیم کند که در ابتدای مسیر ساعت های کمی درس بخواند. هرچه به کنکور نزدیک تر می شود ساعت های بیشتری را به درس خواندن اختصاص دهد.
گاهی ممکن است برخی از افراد صبح ها یادگیری بهتری داشته باشند و برخی دیگر در هنگام شب بهتر به مطالعه می پردازند. در نتیجه بهتر از افراد ساعات خود را نسبت به بازدهی که دارند تنظیم کنند و دروس سخت را در این ساعات مطالعه نمایند.
استراحت و خواب کافی از موارد بسیار تاثیرگذار در کنکور می باشد. زیرا استراحت می تواند عملکرد مغز و حافظه را تا حد زیادی بهبود ببخشد. آرامش مغز یکی از مواردی است که هرگز نباید در زمان کنکور دست کم در نظر گرفته شود.
در زمان کنکور لازم است که افراد به گونه ای برنامه ریزی کنند که بتوانند به راحتی در طول شبانه روز به استراحت بپردازند. همچنین یک خواب آرام و با کیفیت داشته باشند. نه تنها این افراد باید زمان مناسبی را برای درس خواندن انتخاب کنند بلکه باید زمان مناسبی را برای استراحت نیز در نظر بگیرند. خواب کافی و با کیفیت سبب خواهد شد که فرد کنکوری در طول روز تمرکز بالایی داشته باشد.
به طور کلی به همه آزمون هایی که برای ورودی دانشگاه های دولتی انجام می گیرد کنکور می گویند. اما بیشترین داوطلب مربوط به آزمون کارشناسی دانشگاه ها می باشد. به طور کلی زمانی که از کنکور سخن به میان می آید منظور اغلب مردم کنکور کارشناسی است. این کنکور در ۵ گروه ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان برگزار می شود.
در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ مسئولین برگزار کننده کنکور تاکید زیادی بر روی سیاست بومی گزینی داشتند. آن ها با اجرای این سیاست جالب تعداد زیادی از داوطلبان شایسته که محل زندگی آن ها مناطقی بود که دانشگاه های بزرگ وجود نداشت.
آن ها از ورود به دانشگاه های بزرگ و معتبر محروم بودند. این سیاست با هدف های خاصی در دستور کار مسئولین قرار گرفت. این اهداف متناسب با مشکلاتی نظیر مشکلات اقامتی و معیشتی دانشجویان و دانشگاه ها بود. مشکلات شامل کمبود خوابگاه، افت تحصیلی ناشی از دوری خانواده و مشکلات اقتصادی و کاهش مهاجرت های درون کشوری بودند.
همانطور که پیشتر گفته شد کنکور در مقاطع و رشته های بسیار متفاوتی برگزار می شود. کنکور دانشگاه های فنی و حرفه ای یکی دیگر از کنکورهایی است که سالانه برگزار می شود. شامل کلیه رشته های فنی و حرفه ای و کار و دانش است. این رشته ها دروسی مانند ادبیات ۱ و ۲، دین و زندگی ۱ و ۲ و ۳، درس های پایه ریاضی ۱ و ۲ دروس تخصصی هر رشته می باشند.
در سال ۹۵ مسئولان تصمیم گرفتند که برای ورود ۳۱ رشته فنی و حرفه ای و کار و دانش نیازی به کنکور نباشد. دانشجویان این رشته ها بر اساس معدل هایشان به دانشگاه وارد می شوند.
مرکز آموزش دانشگاه آزاد اسلامی نیز هر ساله آزمون های مشابهی را برای پذیرش دانشجو در رشته های مختلف برگزار می کند. دانشگاه آزاد اسلامی برای گروه پزشکی آزمون جداگانه ای برگزار می کند. از سال ۱۳۹۲ کنکور سراسری با این آزمون تلفیق شده است. داوطلبان فقط در آزمون سراسری با متولی گری سازمان سنجش شرکت می کنند.
در سال ۱۳۹۵ تصمیم گرفته شد برای کنکور ۱۳۹۶ معدل به عنوان تاثیر مثبت در نظر گرفته شود. این ایده برای سال های بعد نیز مورد بررسی قرار گرفت. این ایده مشکلات فراوانی به همراه داشت. طبق این قانون باید تاثیر قطعی معدل بر کنکور در صورتی اعمال گردد که سه سال آخر دبیرستان امتحاناتش به صورت نهایی برگزار شود. با اعتراض نسبت به این مسئله که چرا نمرات یک سال امتحان نهایی باید در کنکور تاثیر بسیاری داشته باشد.
این موضوع مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر معدل نهایتاً در سال ۱۳۹۶ تاثیر مثبت شد. تاثیر معدل در کنکور سال ۱۳۹۸ به بعد نیز پس از کش و قوس ها و دردسر های فراوانی به صورت حداکثر ۳۰ درصد و برای متقاضیان نظام قدیم ۲۵ درصد تاثیر مثبت شد. این قانون عملاً هیچ گونه تاثیری در قبولی در رشته های پرطرفدار نداشت. در رابطه با کنکور سراسری سال ۱۳۹۸ به بعد نیز هنوز تصمیم قطعی در مورد تاثیر معدل گرفته نشده است.
سالیان زیادی است که در مورد حذف کنکور برای کاهش استرس دانش آموزان و خانواده ها حث و گفتگو در میان است. اغلب افراد اعتقاد دارند که حذف کنکور می تواند کیفیت آموزش و سنجش و توانمندی داوطلبان را ارتقا دهد.
حذف کنکور از جمله مهمدترین دغدغه هایی است که در این سال ها مورد توجه مسئولین کشور قرار داشته است. با این حال تاکنون موضوع حذف کنکور به صورت قطعی انجام نشده و این آزمون همچنان برای تعیین صلاحیت دانشجویان برای ورود به دانشگاه های بزرگ و رشته های اصلی برگزار می شود.
استمرار هر ساله برگزار کنکور به سبک و شیوه قدیمی و برگزاری کنکور با سوال های تستی که همه ساله برای سنجش دانسته های داوطلبان ورود به دانشگاه برگزار می شود. جمع قابل توجهی از سرمایه داران و سرمایه گذاران را متقاعد کرده که در این حوزه فعالیت کنند و درآمد داشته باشند.
آن ها با انتشار کتاب های تستی کلاس های مشاوره و برگزاری دوره ها از این زمون کسب درآمد می کنند. اغلب این افراد را مافیای کنکور می خوانند.
معمولاً کنکورها به صورت پیوسته و ناپیوسته هستند و شاید نام آن ها را شما نیز شنیده باشید. شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که این دو کنکور با هم چه تفاوتی دارند؟ البته بحث کنکور پیوسته با ناپیوسته مربوط به زمان انتخاب رشته است. آزمون ورودی دانشگاه ها در حالت کلی به سه دسته تقسیم می شوند.
کنکور کارشناسی، کارشناسی و کنکور دکترا. در آزمون کارشناسی تعدادی از رشته ها به صورت مستمر قرار دارند. یعنی افراد با قبولی در این آزمون ها به صورت مستقیم برای اخذ مدرک کارشناسی تحصیل می کنند.
برخی از رشته ها هستند که حالت ناپیوسته دارند. یعنی داوطلب ابتدا باید مدرک فوق لیسانس خود را دریافت کرده و سپس برای دریافت مدرک کارشناسی مجدداً کنکور دهد و در این زمینه تحصیل کند.