سیاره زهره، دومین سیاره نزدیک به خورشید، به دلیل شرایط سخت و غیرقابل تحملی که در سطح آن حاکم است، به “شهر دوزخ” معروف شده است. این سیاره که گاهی “خواهر زمین” نامیده میشود، محیطی دارد که بسیار خشن و داغ است و این ویژگیها آن را به یکی از غیرقابلزیستترین نقاط در منظومه شمسی تبدیل کرده است. در ادامه، به دلایل این نامگذاری و ویژگیهای جالب سیاره زهره میپردازیم.
سطح زهره با دمایی نزدیک به ۴۶۵ درجه سانتیگراد، یکی از داغترین نقاط منظومه شمسی است. این دما حتی از سطح عطارد که نزدیکتر به خورشید است، بالاتر میباشد. دلیل اصلی این دما، اثر گلخانهای شدید در زهره است که باعث نگهداشتن گرما و افزایش آن میشود.
جو سیاره زهره عمدتاً از دیاکسید کربن تشکیل شده است، که یکی از اصلیترین گازهای گلخانهای محسوب میشود. این جو غلیظ، باعث میشود که نور خورشید وارد سیاره شود اما گرما نتواند از آن خارج شود، و همین امر باعث گرم شدن بیپایان سطح میشود.
زهره دارای ابرهایی از اسید سولفوریک است که تمام سیاره را احاطه کردهاند. این ابرها بسیار سمی هستند و بارانی از اسید سولفوریک تولید میکنند. این بارانها البته به سطح سیاره نمیرسند زیرا قبل از رسیدن به آن بخار میشوند، ولی همچنان شرایط را بسیار سمی و خطرناک کردهاند.
فشار جو در سطح زهره حدود ۹۰ برابر فشار جو زمین است. این فشار به اندازهای شدید است که اگر انسان روی سطح زهره قرار گیرد، به سرعت در اثر این فشار له خواهد شد. چنین فشاری حتی از فشار در عمق چند صد متری اقیانوسها نیز بیشتر است.
زهره برخلاف بیشتر سیارات منظومه شمسی، از شرق به غرب میچرخد و جهت چرخش آن معکوس است. علاوه بر این، چرخش آن بسیار کند است و یک روز در زهره برابر با ۲۴۳ روز زمینی طول میکشد، که از طول یک سال در زهره (۲۲۵ روز زمینی) هم بیشتر است.
دمای بالا و شرایط سمی زهره مانع از وجود آب مایع در سطح آن شده است. به همین دلیل، امکان زندگی در این سیاره بسیار بعید به نظر میرسد، چرا که آب یکی از عناصر حیاتی برای بقا و زندگی است.
با وجود اینکه زهره از نظر اندازه و جرم به زمین نزدیک است، شرایط زیستی آن بسیار متفاوت است. به همین دلیل به آن “خواهر زمین” نیز میگویند، اما این “خواهر” شرایطی دارد که حتی از جهنم هم بدتر است.
شرایط جهنمی دما، جو سمی و فشار بالا سبب شده که زهره به نام “شهر دوزخ” شهرت پیدا کند. این نام، نشانی از شرایط فوقالعاده سخت و غیرقابلزیست این سیاره است که زندگی را در آن غیرممکن میسازد.
در نهایت، سیاره زهره با وجود شباهتهای ظاهریاش به زمین، دنیایی متفاوت و خشن است که زندگی در آن غیرقابل تصور به نظر میرسد.
شرایط شدید و بیرحمانهی آن مانند دماهای طاقتفرسا، ابرهای سمی، و فشار جوی وحشتناک، یادآور قدرت طبیعت و تفاوتهای عمیق میان سیارات است.
این سیاره همچنان یکی از جالبترین موضوعات برای تحقیقات علمی و مطالعات فضایی به شمار میآید و هر کشف جدید در مورد آن، درک ما از منظومه شمسی و سیارات همسایه را عمیقتر میکند.