همه ما حداقل یکبار بدگمانی و شک را تجربه کردیم. هنگام جدایی از شریک عاطفی، صحبت با همکار و خیلی از موقعیتهای دیگر، شاید احساس کرده باشیم که نیاز داریم تا در برابر دیگران از خود محافظت کنیم. به گفته مجله رواندرمان، شک و تردید جزئی از فرآیند طبیعی ذهن انسان است، اما زمانی که این شکها تبدیل به نوعی بدگمانی مداوم و شدید شوند، مفهوم دیگری به نام “پارانویا” شکل میگیرد. پارانویا یک اصطلاح روانشناختی است که به درگیری ذهنی با افکار مزاحم شک و تردید اشاره دارد و فرد با احساس منفی احتمال آزار و صدمه دیدن دست و پنجه گرم میکند.
یکی از مشکلات اصلی افکار شک و تردید، این است که افراد پارانوئید معمولاً به ندرت به اشتباه خود پی میبرند. برای آنها، آنچه که به نظر دیگران غیرمنطقی و حتی عجیب میآید، حقیقتی قطعی و مسلم است. افکار پارانوئید در صورت شدید شدن ممکن است سلامت روانی را به خطر بیاندازد و تبدیل به اختلال هذیانی شود. اگر میخواهید بدانید پارانویا چیست؟ این مطلب را انتها بخوانید.
پارانویا به حالتی اشاره دارد که فرد دائماً احساس میکند دیگران قصد آزار، آسیب، پنهانکاری، خیانت یا توطئه علیه او را دارند، بدون اینکه دلیلی واضح و منطقی برای این احساسات وجود داشته باشد. این افراد در تمام روابط و تعاملات فردی و اجتماعی خود، مانند زندگی زناشویی، خانواده، جمع دوستان و محیط کاری، حس میکنند که همیشه زیر نظر هستند و دیگران نیتهای منفی علیه آنها دارند. در نتیجه همیشه احساس می کنند که پشت هر حرف و رفتار اطرافیانشان، قصد و نیت منفی وجود دارد که باید از خود در برابر آن محافظت کنند. برخی از مهمترین علائم پارانویا عبارتند از:
همهی ما در مواقعی از زندگی شک و تردید را تجربه کردهایم. در مواقعی به این فکر کردیم که دوست، پارتنر یا همکار ما چرا یک حرف را زد یا به شکلی خاص رفتار کرد. اما آنچه پارانویا را از شک معمولی جدا میکند، این است که شکهای پارانوید تداوم دارند، بدون دلیل منطقی هستند و شدت زیادی دارند. فردی که درگیر هذیان پارانوئید است نمیتواند این تردیدها را کنار بگذارد و در نهایت با باور به این که جهان و اطرافیان او علیه او هستند، دچار هذیانهای شدید و غیرمنطقی میشود.
پدری را تصور کنید که هنگام بیرون رفتن از خانه، دائما این احساس را دارد که همسر و فرزندانش در حال حرف زدن پشت او و ریختن نقشه برای سوءاستفاده از اموالش هستند. در حالی که هیچ دلیل منطقی و اتفاقی که نشان از وجود چنین توطئهای داشته باشد، ندارد. در این حالت ممکن است هنگام حضور در خانه و گفتگو با اعضای خانواده احساس خشم، سوءظن و نگرانی داشته باشد. این افکار منفی، رابطه مثبت خانواده را دچار شکنندگی و پیوند اعضای آن را سست میکند.
در صورتی که برای درمان و کاهش افکار شک و تردید اقدام مناسبی انجام نشود، شرایط شدت گرفته و اختلال هذیانی رخ میدهد. در این صورت سوظنهای ساده به هذیاناتی مانند هذیان گزند و آسیب تبدیل خواهد شد.
اختلال هذیانی یک فرد پارانوئید، شامل اعتقاد سفت و محکم به باورهای اشتباه و غیر منطقی است که هیچ تلاشی برای رهایی از آنها نمیکند. این هذیانها ممکن است در زمینههای مختلفی از زندگی فرد رخ دهند؛ از روابط شخصی و خانوادگی گرفته تا محیط کاری و اجتماعی. در نتیجه فرد به تدریج از جامعه فاصله میگیرد، دیگران را دشمن میپندارد و در نهایت خود را در دنیایی خیالی و پر از تهدیدات تصور میکند.
وقتی شک و تردیدهای زیاد و مداوم تبدیل به پارانویا میشود، عواقب آن میتواند به طرز عجیبی خانمانسوز باشد. افرادی که به این اختلال دچار میشوند، به تدریج از دوستان، خانواده و حتی همکارانشان فاصله میگیرند. آنها دائماً در حالت دفاعی هستند، اعتماد خود را به دیگران از دست میدهند و حتی در تصمیمگیریهای کوچک و روزمره نیز احساس تهدید میکنند. این حالت میتواند به افسردگی، اضطراب و حتی رفتارهای خشونتآمیز منجر شود.
نکته مهم این است که پارانویا میتواند به شدت بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد. وقتی کسی نمیتواند به اطرافیانش اعتماد کند، وقتی دائماً در حال توطئهپنداری است و وقتی از اجتماع فاصله میگیرد، این شرایط به مرور زمان او را منزوی و حتی ناتوان از ادامه زندگی عادی میکند.
اولین قدم برای کمک افراد با افکار پارانویا، تشخیص به موقع و آگاهیبخشی به آنها در مورد تغییر شیوه نگاهشان به مسائل و حساسیت بیش از حد است. مراجعه به روانشناس و استفاده از جلسات رواندرمانی، یک راه ایدهآل برای کمک به فرد برای درک مشکل و نگاه منطقی به اتفاقات و رفتارهای اطرافیانش است. روانشناس با تخصص خود میتواند افکار خطرناک و نادرست او را به شکلی که احساس توطئه مجددی را ایجاد نکند، به فرد نشان دهد. حضور رواندرمانگر همچنین در تقویت و شکل دهی مجدد روابط اجتماعی از دست رفته کمک کننده است.
در صورت لزوم و همچنین در شرایط شدید بودن افکار پارانویا، روانپزشک اقدام به تجویز داروهای ضد روانپریشی میکند تا بتواند با استفاده از دارو، رفتار تردید آمیز و افکار مزاحم را کنترل کند. اما مهمتر از دارو، مشاوره و رواندرمانی است.
پارانویا ممکن است گاهی مانع راضی شدن فرد به دریافت کمک از روانشناس یا روانپزشک شود. چرا که به دلیل ماهیت بیماری، نمیتواند به دیگران اعتماد کند. در این موارد، حمایت و تشویق از سوی خانواده و دوستان میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشد. از آنجا که فرد پارانوئید خود را در یک دنیای توطئه آمیز و خطرناک میبیند، حضور و حمایت نزدیکان او میتواند به شکستن این باورهای نادرست کمک کند.
مهمترین آسیب رفتارهای پارانویا، مربوط به روابط بین فردی و اجتماعی است، چرا که فرد دیگر نمیتواند به اطرافیان خود اعتماد و اطمینان داشته باشد. حضور آدمها در زندگی هر شخص بسیار مهم هستند و حیف است که با افکار شک و تردید، آنها را از دست داد. به همین دلیل حفظ سلامت روان و بهرهمندی از جلسات تراپی با کیفیت میتواند از بسیاری از مشکلات روانشناختی، هیجانی و رفتاری مانند پارانویا و بدگمانی به دیگران جلوگیری کند.
رواندرمان به عنوان تخصصیترین پلتفرم روانشناسی و سلامت روان، بهترین روانشناسان و روانپزشکان در تمام شهرهای ایران را کنار هم جمع کرده است. این وبسایت فرصتی را فراهم کرده تا هر فرد بدون محدودیتهای مکانی و زمانی، بتواند از درمانگر مدنظر خود نوبت رزرو کند و گامی محکم به سوی سلامت روان بردارد.