استفاده از آبلیمو کپک زده بـه هیچ عنوان بهداشتی نیست.شـما نمیتوانید تنها با دور ریختن بخش رویی آبلیمو کـه کپک زده اسـت از مابقی ان استفاده کنید. مصرف آبلیموی کپک زده میتواند برای برخی افراد بـه ویژه کودکان و یا افرادی کـه گوارش آسیب پذیری دارند، بسیار خطرناک باشد. حال شـما رابا چند ترفند عالی آشنا میکنیم تا از کپک زدن ان جلوگیری کنید.
طبق تحقیقات صورت گرفته کپک ها نوعی از قارچ هستند کـه در مواد غذایی رشد میکنند.رشد کپک در واقع در صورتی اسـت کـه فرصت برایشان مهیا باشد.ارتباط داشتن با اکسیژن یکی از معمول ترین علت کپک اسـت. در نتیجه هرچه آنزیم ها و باکتری هاي کمتری در آبلیمو و آبغوره باشد، احتمال کپک زدن ان کاهش مییابد.
مطلب مشابه: دو روش برای درست کردن سرکه انار خانگی + طرز تهیه سرکه های خانگی
اصولا در فروشگاه هاي مواد غذایی و هایپر مارکت ها آبلیمو در ظروف شیشه اي و پلاستیکی روانه بازار میشود.در مغازه هایي کـه آبلیمو تازه تولید و عرضه میکنند، ان را در ظروف و بطری هاي پلاستیکی بـه فروش میرسانند. متاسفانه ظروف و بطری هاي پلاستیکی برای نگه داری هر گونه مواد غذایی اسیدی از جمله آبلیمو و آبغوره بسیار خطرناک اسـت.
اسید موجود دراین مواد بعد از مدتی با جدار داخلی ظروف پلاستیکی واکنش داده و سرطان زا میشود.بـه این نکته حائز اهمیت توجه کنید کـه حتماً پس از خرید آبلیمو باید ان را بـه ظرف شیشه اي مناسبی کـه در ادامه ویژگی هاي ان را برایتان شرح میدهیم منتقل نمایید.
ظرفی با دهانه تنگ مناسب ترین گزینه برای نگه داری آبلیمو و آبغوره اسـت. بهترین انتخاب برای نگه داری اینگونه چاشنی ها، انواع تنگ و بطری اسـت بـه این علت کـه هنگام استفاده سطح چاشنی، کمترین برخورد رابا اکسیژن دارد، در نتیجه مدت زمان طولانی تری کیفیت ان حفظ میشود.
در گذشته، از بطری هاي شیشه اي سبز یا قهوه اي رنگ برای نگهداری آبلیمو و آبغوره استفاده میکردند. این انتخاب، بسیار هوشمندانه اسـت.زیرا ظروف تیره، کمترین میزان نور را از خود عبور میدهند کـه این امر موجب حفظ طعم و رنگ آبلیمو و آبغوره میشود.
اگر دسترسی بـه بطری هاي تیره رنگ برایتان دشوار اسـت میتوانید روی بطری رابا پارچه با پلاستیک تیره بپوشانید و یا حتی دیواره خارجی ان را رنگ کنید.این عمل باعث میشود تا تاثیر مشابهی داشته باشد.
قبل از این کـه آبلیموها را در ظروف بریزید ان را ضدعفونی کنید تا هیچگونه اثری از مواد غذایی یا بوی نامطبوع روی ان باقی نماند.سپس از خشک شدن کامل بطری خاطرجمعی حاصل کنید ودر نهایت داخل ان رابا آبلیمو و یا آبغوره پر کنید. بهتر اسـت بطری را کاملا پر نکنید. دو سانت مانده کـه بطری پر شود دیگر داخلش چیزی نریزید.
با حرارت دادن مواد غذایی بـه اسانی میتوانید ان را پاستوریزه کنید.بـه این صورت کـه بعد از ریختن آبلیمو و یا آبغوره در بطری، ان را چند دقیقه در آب جوش قرار دهید. این تکنیک برای انواع ترشی و مربا نیز بـه کار میرود و با از بین بردن آنزیم هاي زنده، از رشد کپک ها تا حد چشمگیری جلوگیری خواهد کرد.
اکسیژن اصلی ترین عامل کپک زدن آبلیمو وآبغوره اسـت. بعد از این کـه بطری را پر کردید، رویش یک درپوش قرار داده و سپس در ان را کاملا سفت ببندید. با اینکار خلا اکسیژن ایجاد شده و از کپ زدن جلوگیری میکند.
یکی از مهمترین مواد موجود در چاشنی هاي ترش، ویتامین سی اسـت.ویتامین سی برای سلامتی بسیار حیاتی اسـت. متاسفانه ویتامین سی نسبت بـه نور و حرارت بسیار حساس اسـت.از همین رو بهتر اسـت جهت حفظ کیفیت این چاشنی هاي ترش مزه،ان ها را دور از نور و حرارت نگهداری کنید. حالا کـه هم چون گذشته نمیتوان آبلیمو و آبغوره را در زیرزمین نگهداری کرد، حداقل میشود ان را در کابینت تاریک بگذارید.
مطلب مشابه: آموزش درست کردن ترشی انجیر
در پایان
بهداشت در مواد غذایی بسیار مسئله مهمی اسـت زیرا درصورت مصرف مواد غذایی کـه فاسد شده اند حتی درصورت دور ریختن بخش فاسد شده و کپک زده همان گونه ویروس و باکتری بـه همه ی ي قسمت مواد غذایی انتقال پیدا میکند.پس بهتر اسـت برای جلوگیری از اسراف و فاسد شدن مواد غذایی نظیر آبلیمو از تکنیک هاي کاربردی جهت جلوگیری از کپک زدگی استفاده کنیم.امیدواریم از این مطلب استفاده کنید و آبلیمو و چاشنی هاي ترش را تازه و خوشمزه استفاده کنید.