بنابراین باید ریتم خواب تان دست تان بیاید: باید بدانید که بیشتر تمایل به سحرخیزی (زود خوابیدن/ زود بیدار شدن) دارید یا به خواب طولانی صبح (دیر خوابیدن/ دیر بیدار شدن)؟
به همین دلیل، تهیۀ یک “دفترچۀ خواب” میتواند به شما کمک کند تا ریتم خواب تان را پیدا کنید: به این منظور باید ساعتی را که در شب میخوابید، بیداری های شبانه و ساعت بیدار شدن صبح تان را یادداشت کنید.
چه طور میتوان بهتر خوابید؟
به جز درمان های ویژه ای که به دلایل جسمی اختصاص دارند، بهترین روش برای بازگرداندن یک خواب خوب رعایت چند اصل سادۀ بهداشتی در زندگی است:
از مصرف هیجان آورها یعنی قهوه، چای، ویتامین C، دخانیات و… خودداری کنید.
باید بدانید که مصرف برخی داروها در شب ممکن است خواب را مختل کنند، داروهایی مانند تئوفیلین، سالبوتامل، کورتیزون و بتابلوکان ها.
اصرار نداشته باشید که به هر قیمتی که شده به خواب بروید!
علاوه بر رعایت این اصول بهداشتی، سعی کنید ریتم خاص خواب خود را نیز مراعات کنید. یعنی فقط زمانی که واقعاً خواب تان میآید به رختخواب بروید، اگر نیمه شب از خواب بیدار شدید از جای تان بلند شوید، به اتاق دیگری بروید، چیزی بخوانید، موسیقی گوش دهید یا تلویزیون تماشا کنید و تا زمانی که مجدداً خواب تان نگرفته است و احساس خواب آلودگی نکردید، به رختخواب باز نگردید.
در نهایت، توصیه میشود که همیشه در یک ساعت معین از خواب بیدار شوید، حتی اگر هنوز تمایل به خواب دارید. جوشانده های گیاهی (زیزفون، بابونه، شاه پسند، بهار نارنج) را هم امتحان کنید. این جوشانده های گیاهی که این روزها رونق خوبی هم پیدا کرده اند، به هضم غذا کمک میکنند و خواب را آسان مینمایند.
تمرینات ریلکسیشن، همان طور که از نامشان پیداست، میتوانند به شما کمک کنند تا آرامش یابید و استرس های تان را تخلیه کیند، این تمرین ها هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ ذهنی، استرس هایی را که طی روز در بدن شما جا خوش کرده اند، بیرون میریزند.
«خواب آورها» فقط باید طبق نظر پزشک و رعایت تعداد مناسب مصرف شوند: میزان کمی از این داروها را، طی زمانی محدود یا یک دورۀ 2 تا 3 هفته ای همراه با توقف های طولانی مدت بخورید تا به آنها اعتیاد پیدا نکنید. قطع کامل این داروها باید تدریجی و با نظر پزشک انجام شود.
بنابراین مبارزه با بی خوابی لزوماً با مصرف دارو و به طور یک باره میسر نیست، خصوصاً اگر احتمال آثار ناخوشایند در طولانی مدت وجود داشته باشد… قبل از انجام این توصیه ها خودتان را برای خواب آماده کنید و به خاطر داشته باشید روش هایی که استرس را کاهش میدهند و آرامش را بازمیگردانند، بهترین راه حل برای داشتن خوابی خوب و سرحال بیدار شدن، هستند.