بروزرسانی : 28 بهمن 1393

روش های مراقبت از چشم در مشاغل مختلف

روش های مراقبت از چشم در مشاغل مختلف

آسيب هاي شغلي چشم تقسيم بندي آسيب هاي شغلي چشم براساس ساختار و آناتومي چشم مي باشد. اگر از سطح چشم به عمق آن برويم، اولين قسمتي از چشم که با آن در تماس هستيم پلک مي باشد.

پس اولين صدمه اي که ممکن است به چشم وارد شود، پلک را هدف قرار مي دهد.سپس ملتحمه و کاسه چشم ممکن است آسيب ببينند.

بعد از آن به ساختار خود چشم وارد مي شويم که سطحي ترين قسمت آن که در معرض آسيب قرار دارد، قرنيه مي باشد.لنز و شبکيه هم ممکن است به شکل خاصي (با يک ماده يا اشعه خاصي) دچار صدمه شوند. موضوع مهم توجه به اين نکته است که ما چه کاري انجام دهيم تا ميزان صدمه به اين اجزاء کمتر شود؟

دکتر محمد طاهر رجبي، جراح و متخصص چشم و فلوشيپ جراحي پلاستيک چشم، در برنامه راديو سلامت با بيان اينکه پلک سطحي ترين ارگاني مي باشد که اطراف چشم را مي پوشاند و معمولاً به عنوان يک محافظ مانع صدمات خود چشم مي شود، گفت: هر چيزي که چشم را تهديد مي کند، پلک سريع سطح چشم را مي پوشاند ، بنابراين ميزان صدمات به آن نيز زياد مي باشد.

در شغل هايي مانند باطري سازي که با مواد اسيدي و سوزان سروکار دارند و همچنين کساني که در کارخانه سيمان کار مي کنند، احتمال آسيب پلک زياد مي باشد. سيمان باعث توليد مواد قليايي مي شود که به شدت آسيب زا مي باشند.

بخار نفت با اينکه اينکه حالت قليايي دارد معمولاً باعث آسيب به چشم نمي شود، ولي حلال هايي که PH خاصي دارند و به شکل اسيد يا قليا هستند، مي توانند باعث تخريب قرنيه يا ملتحمه شوند. اگر فردي دچار صدمه با مواد سوزان مانند اسيد و همينطور مواد قليايي شد، اولين کاري که بايد بکند اين است که با آب فراوان چشم را بشويد تا غلظت آن ماده کمتر شود.وي ادامه داد: کاسه چشم نيز در صنوف و مشاغل خاصي، امکان صدمه بيشتري دارد.

مثلاً برخورد شديد صورت و گونه يک راننده با فرمان ماشين و داشبورد هنگام ترمز شديد، ممکن است باعث شکستگي کاسه چشم شود. عمده ترين آسيب ها به کاسه چشم با ضربه هاي مکانيکي ايجاد مي شوند.

اين جراح و متخصص چشم با بيان اينکه بعد از پلک چشم اولين چيزي که وجود دارد ملتحمه مي باشد که به کرات دچار عفونت هايي مي شود که به آن كونژونكتيويت‌ (با منشاء ويروسي يا باکتريايي) مي گويند، گفت: اين عفونت ها معمولاً در اثر تماس دست هاي آلوده با چشم ايجاد و باعث قرمزي و درد چشم مي شوند.

توصيه مي شود اگر شي اي وارد چشم شد، افراد قبل از دست زدن به چشم، دست آن را کاملاً با مايع دستشويي بشويند و بعد چشم را پاک کنند. اگر جسم در بافت چشم فرو رفته است، افراد به هيچ عنوان به آن دست نزنند و آن را پانسمان نکنند.

در چنين موردي، يک محافظ روي چشم بگذارند که با چشم تماس نداشته باشد و سريعاً به بيمارستان مراجعه کنند. خارج کردن جسمي که در بافت چشم فرو رفته است باعث تخليه مايع چشم مي شود و ممکن است ايجادکننده هر صدمه اي مانند آب مرواريد يا عفونت چشمي شود. به علت آلودگي زياد،عوارض ورود چوب به چشم خيلي بيشتر از شيشه و اجسام بران مي باشد و خطر عفونت هاي قارچي را در پي دارد.

رجبي ادامه داد: اشعه UV که در جوشکاري ها وجود دارد) باعث تخريب لايه سطحي قرنيه مي شود. وقتي لايه سطحي تخريب شد، بعد از مدتي سلول ها مي ريزند که باعث درد خيلي شديدي مي شود و ترميم آن نيز تا 24 ساعت طول مي کشد. متاسفانه در موارد خيلي زياد، جوشکارها براي کاهش درد به داروخانه مراجعه و قطره بي حس کننده مي گيرند.

قطره بي حسي باعث زخم هاي قرنيه مي شود که به هيچ وجه به درمان پاسخ نمي دهد و حتي ممکن است پزشک مجبور به پيوند قرنيه شود. توصيه مي شود جوشکارها حتماً از عينک مناسب استفاده کنند.

وي تاکيد کرد: اشيايي که از سطح قرنيه عبور مي کنند، مي توانند باعث پيدايش آب مرواريد شوند. همچنين اشعه مادون قرمز در شيشه گرها و کساني که در کوره هاي پرحرارت کار مي کنند، باعث پيدايش آب مرواريد زودرس مي شود.

اگر مرکز بينايي در شبکيه تخريب شود قابل ترميم و جراحي نيست، البته اگر اين آسيب شامل کندگي يا پارگي شبکيه باشد تا حد زيادي قابل جراحي و ترميم مي باشد. اشعه ها در درازمدت باعث تخريب شبکيه مي شوند، بنابراين کساني که با اشعه هاي راديوتراپي و مادون قرمز سروکار دارند بايد مراقبت هاي لازم را در اين زمينه انجام دهند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران وي در پايان اظهارکرد: ما در هر دقيقه معمولاً 10 الي 14 بار پلک مي زنيم. پلک زدن باعث مي شود که اشک روي قرنيه را بپوشاند و مانع از خشک شدن آن مي شود.

اين موضوع براي کساني که به تصويري خيره مي شوند و يا پشت کامپيوتر مي نشينند، بايد مورد توجه قرار گيرد تا با پلک زدن هاي مکرر مانع خشکي قرنيه شوند. البته استفاده از اشک مصنوعي هم مي تواند کمک کننده باشد. بهتر است افراد پلک خود را شامپو بچه که سوزش کمتري ايجاد مي کند بشويند تا در هواي خشک با مشکل روبرو نشوند.

تهیه و تنظیم : مجله تالاب

مطالب مشابه مهم !

جستجو در تالاب
جدیدترین مطالب سایت