کمال گرایی

مجموعه : رپورتاژ آگهی
کمال گرایی

شاید برای خیلی از افراد اتفاق افتاده باشد که با خودشان فکر کنند کمال گرا هستند. در صورتی که چنین فکری به ذهنتان خطور کرده، احتمال بالایی وجود دارد که واقعا کمال گرا باشید. همچنین با توجه به فرهنگ ما که صفات کامل بودن و بهترین بودن، ستایش می شوند، ممکن است تلاش خود را بکنید که همواره کامل باشید.

 

البته این تصور بسیار غلط است و شخصی که کمال گراست، در خیلی از ابعاد زندگی خود، ضربه می خورد. آنها ممکن است همیشه از برنامه های خود عقب باشند، کارهایشان را دیر شروع کنند و زمان زیادی را صرف فکر کردن بیش اندازه، بکنند.

 

کمال گرا بودن، ممکن است از بیرون صفت خوبی به نظر برسد اما اگر با آن درگیر شوید بسیار آزاردهنده خواهد شد. همچنین نتایج کمال گرایی می تواند تا سال ها با یک فرد بماند و او را از لحاظ روحی آزار دهد و باعث عقب افتادن از زندگی اش شود. بنابراین بسیار مهم است که هرچه سریعتر برای درمان این ویژگی اقدامات لازم انجام شود.

 

کمال گرایی چیست؟

کمال گرایی به ویژگی ای گفته می شود که در آن فرد مورد نظر می خواهد شخصیتی بدون هیچگونه عیب و ایراد داشته باشد و به همین نسبت اتفاقات و موقعیت های اطراف او نیز باید بدون نقص باشند. افراد کمال گرا، خودشان را با استانداردهای غیرممکن و دست نیافتنی مقایسه می کنند. آنها اغلب اوقات فکر می کنند هر کاری که انجام می دهند به اندازه کافی خوب نیست.

 

خیلی از افراد ممکن است تصور کنند که کمال گرا بودن می تواند یک محرک خوب باشد که انسان ها تمام تلاش و انگیزه شان را استفاده کنند، اما واقعیت مسئله بسیار متفاوت است. زمانی که با افراد کمال گرا صحبت می کنید، متوجه می شوید که اغلب آنها از زندگی خود ناراضی هستند.

 

داشتن این ویژگی، می تواند منجر به استرس، اضطراب، افسردگی و اختلال غذا خوردن شود که در نهایت به خود فرد آسیب می رساند. در صورت رسیدگی نشدن به این ویژگی، می تواند منجر به توقف تلاش افراد شود و آنها را از رسیدن به موفقیت باز دارد. کمال گرایی حتی می تواند بر روابط شخصی و کاری افراد نیز تاثیر گذار باشد.

 

ویژگی کمال گرایی سن و سال ندارد و می تواند بر نوجوانان و بزرگسالان تاثیر بگذارد. کودکان و  نوجوانان اغلب در هنگام انجام تکالیف مدرسه، باشگاه و پروژه های تحقیقی و غیره دچار کمال گرایی می شوند که در نهایت ممکن از آنها یک شخصیت وسواسی بسازد.

 

علائم کمال گرایی چیست؟

وجود میل به داشتن بهترین ها در تمام انسان ها طبیعی است؛ اما میل غیرمنطقی برای همیشه کامل بودن می تواند مشکلاتی ایجاد کند. گرچه که افراد با هم متفاوت هستند؛ اما علائمی که می تواند نشان دهنده کمال گرایی باشد، به شرح زیر است:

 

احساس اینکه در هر کاری تلاش می کنید، به شکست منجر می شود و موفق نمی شوید.

دائما کارهایتان را به تعویق می اندازید؛ به طوریکه کارهایتان را انجام نمی دهید زیرا می ترسید نتوانید آن را به طور کامل انجام دهید.

نمی توانید آرامش خود را حفظ کنید و همواره استرس و اضطراب، درون شما وجود دارد.

در روابط کاری و شخصی، بسیار کنترل گر می شوید.

نسبت به قوانین، کارها و وظایف خود وسواس گونه رفتار می کنید و یا در سمت دیگر ممکن است کاملا نسبت به آنها بی تفاوت شوید.

نحوه فکر کردن شما، به گونه ای است که یا باید همه چیز را داشته باشید و یا هیچ چیز را نمی خواهید.

فقط و فقط به نتیجه فکر می کنید و به طور مداوم در مورد آن تصوراتی دارید؛ از مسیر لذت نمی برید و دائما استرس دارید.

ترس از شکست خوردن همواره با شما است و شما را رها نمی کند. به گونه ای که می توان گفت، شکل وسواس فکری پیدا کرده است.

اعتماد به نفس و عزت نفس در شما به شدت کاهش پیدا می کند و با کوچکترین اشتباهی که مرتکب می شوید،‌ اعتماد به نفستان کمتر و کمتر می شود.

 

علت ایجاد کمال گرایی چیست؟

علت دقیق ایجاد این ویژگی به طور دقیق مشخص نمی باشد. به طور معمول یک رفتاری است که از طریق محیط یاد گرفته می شود و از بدو تولد همراه افراد نیست. باور افراد کمال گرا این است که فقط به خاطر دست آوردها و موفقیت هایشان و یا کارهایی که برای دیگران انجام می دهند، با ارزش هستند. درواقع آنها ارزش خودشان را وابسته به نظری که دیگران ممکن است درباره شان داشته باشند، محدود می کنند.

این ویژگی، همچنین ممکن است توسط خانواده به فرزندان منتقل شود اما یکی از بزرگترین عواملی که در ایجاد آن نقش دارد،‌ مدرسه و محل تحصیل کودکان است. آنها با شکل دهی آرمان های غیرواقعی و توجه کردن به افرادی که بالاترین رتبه را کسب می کننند، می توانند باعث ایجاد کمال گرایی شوند.

 

مطلب پیشنهادی: صدا دادن فک و نحوه درمان آن

سایت پیشنهادی: داروخانه آنلاین دکتر کاکایی

 

خطرات کمال گرایی

می توان گفت کمال گرایی، خواستن ناممکن ها در واقعیت است. زمانی که افراد بیش از اندازه برای کامل بودن همه چیز تلاش می کنند،‌ نتیجه برعکس دریافت می کنند؛ برای مثال اهمال کاری، اجتناب کردن از چالش ها، فکر کردن بیش از اندازه به همه جزئیات، مقایسه های بیش از اندازه و کاهش یافتن خلاقیت.

 

کمال گرایی در اغلب افراد ناشی از ترس از شکست، احساس بی لیاقتی، عزت نفس پایین و تجربیات نامطلوب در دوران کودکی، می باشد. این ویژگی زمانی که کنترل و درمان نشود، می تواند با افسردگی، اضطراب، اختلال وسواس فکری، اختلال خوردن و حتی در مواردی فکرهای خودکشی همراه شود. بنابراین بسیار ضروری است که اقدامات لازم را برای درمان آن انجام دهید.

 

نحوه اجتناب از کمال گرایی

همانطور که عنوان شد،‌ کمال گرایی یک ویژگی اکتسابی است. بنابراین به راحتی می توان از مبتلا شدن به آن پیشگیری کرد. برای کاهش کمال گرایی می توان کارهای زیر را انجام داد:

 

اهداف خود را واقع بینانه و قابل دستیابی تعیین کنید. آنها را بیش اندازه دور و سخت انتخاب نکنید.

وظایف سخت و طاقت فرسا را، به وظایف کوچک تر تقسیم کنید. به عبارتی کارهای بزرگ را،‌ به عنوان قدم های کوچک برای رسیدن به مقصد ببینید.

در یک برهه از زمان، تنها بر یک فعالیت و یک کار تمرکز کنید و سعی نکنید چندین کار را همزمان باهم انجام دهید.

قبول کنید که همه انسان ها ممکن است اشتباه کنند و هیچکس کامل و بی عیب و نقص نیست.

به اشتباهات خود با دید متفاوتی نگاه کنید و آنها را به عنوان راهی برای یاد گرفتن مسائل جدید در نظر بگیرید.

در مورد نتایج احتمالی هر تصمیم، واقع بین باشید. با واقع بین بودن، می توانید با ترس از شکست مقابله کنید.

 

در صورتی که احساس می کنید کمال گرایی در حال آسیب زدن به شما و سلامتی تان است، می توانید با روانشناس خوب و باتجربه مشورت کنید و از ایشان کمک بگیرید. روانشناس متخصص می تواند شما را راهنمایی کند و استراتژی های مختلفی جهت مقابله با کمال گرایی برای شما ارائه دهد.

کمال گرایی

درمان کمال گرایی

افرادی که ویژگی کمال گرایی را دارند، معمولا سعی می کنند ایرادات و مشکلاتی که در شخصیتشان وجود دارد را پنهان کنند. این مشکل می تواند روند درمانی را بسیار سخت کند، زیرا مراجع پذیرشی برای درمان ندارد. اما باید به یاد داشته باشید که کمک خواستن در زمان مناسب،‌ بسیارمهم است و می توانند به روند بهبودی کمک شایانی کند.

 

در صورتی که کمال گرایی شما را از داشتن یک زندگی شاد و با آرامش محروم کرده است، زمان آن رسیده که مراجعه به روانشناس خوب و باتجربه را در نظر بگیرید و برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید. با توجه به تشخیص روانشناس متخصص، ممکن است ایشان از درمان های رفتاری شناختی استفاده کنند و تمرینات عملی به شما بدهند. آنها همچنین کمک می کنند تا به شیوه جدیدی فکر کنید و به اتفاقات اطرافتان، به شکلی جدید نگاه کنید.

جدیدترین مطالب سایت